Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 739)

POMO 

všechny recenze uživatele

Od scenáristu Akiva Goldsmana by som čakal hlbšiu predlohu. Na druhú stranu - je tiež hlavným producentom, ktorý veľmi dobre vie, že pre úspešný blockbuster stačí dobrý nápad rozvinúť do akčnej báchorky, premakať výpravu a na plagát hodiť Willa Smitha. Ja, legenda je perfektný komerčný produkt. Ak si ale chcete potenciály jeho námetu vychutnať naplno, uprednostnite napínavé a mrazivé 30 Days of Night a za tým duchaplné a technicky pokrokové Children of Men. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Předehra je základ. Tahle trvá hodinu a půl, vtáhne, zaujme, občas i rozparádí, prostě navnadí na to, co přijde dál. Ale místo soulože přiletí jen dva výbuchy a pozvánka do kostela. Tupej film, kterej nezachrání ani WIllovo charisma a billboard na crossover Batman vs. Superman. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Škoda až komiksového rozměru nakažených, tj. jejich enormních schopností – takové síly, že by snad rozšmajclovali i pancéřák a rychlosti, že by v krátkém sprintu za sebou nechali i Asafu Powella. Trošku se to bije se zbytkem filmu, který je vlastně takovým komorním dílkem o osamoceném životě jediného přeživšího, jeho pocitech a smutku. Tedy nutno dodat, že „komorním dílkem“ s fenomenálními triky, protože takhle díky digitálním kouzlům vylidněný New York jste nikdy předtím neviděli a do budoucna možná dlouho neuvidíte. V tomto koncertu o jediném muži, který za celou dobu snad nesleze z plátna, Will Smith dokazuje, že pokud na to člověk herecky má, zbaštíte mu všechno, i ty dojemné dialogy s umělými figurínami z vitrín. Kdo by tehdy před lety řekl, že tenhle Fresh Prince, který do světa rapoval svoje moudra o ´gangstas´ ze sousedství, se stane takovou uznávanou filmovou veličinou. Navzdory tomu patetickému zakončení to byly 2 hodiny zajímavé podívané, i když ta slečna, sedící v kině za mnou, si to se slovy: „….další americká píčovina.“ zjevně nemyslela :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zvládnout to od neskutečně atmosférického úvodu k poněkud rozpačitému konci, který mimo jiné tím, že to tak měl pámbu vlastně od začátku vykoumané, nehorázně drze omluví několik scénáristických botiček a berliček, bratru za ani ne hodinu čtyřicet, tomu se říká výkon. Bohužel nijak zvlášť dobrý výkon:P Ten je naopak potřeba ocenit u Willa Smithe, který si to tu dává jako hodně zkušený mazák, a jehož one man show vlastně celý film je. Škoda digitálních příšerek, které ze všeho nejvíc připomínají Hulkovy dětičky, a mají největší podíl na tom, jak film utrpěl po vzhledové i dějové stránce. Je to vážně škoda, protože tady bylo našlápnuto k překonání hodně vysoké laťky, ale tenhle film s tím, jak nevyváženě a nedomyšleně je ve svém celku poskládaný, nikdy nebude legendou. Ode mě 70%, i když to necítím jako úplně férové hodnocení. PS se spoilerem: Alternativní DVD konec (zombáci si jdou pro svoji ženu, a když ji dostanou, odcházejí) mě donutil k smíchu, protože sice vyhodil boha ze stroje, ale zase přetočil všechno až do té doby logické a realistické naruby tak, že se to nedá přijmout jinak než jako násilné otevírání dveří k sequelu se Smithem - a takhle teda už opravdu ne, přimlouvám se, aby producenty navštívila hromada reducentů:P ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Mohli to být další Potomci lidí, ale bohužel se to na konci zvrhlo v tupý béčkový film. Pokud ten násilný přechod dokážete vstřebat, bude pro vás Já, legenda jedním z nejlepších filmů roku. Titul jednoho z největších zážitků však zůstává pro všechny tak jako tak - pohled na život ve vylidněném New Yorku je vskutku ohromující. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Start legendy je strhující. Mírně přehnaná adrenalinová jízda plynule pokračuje jako zábavné přežívání jednoho trosečníka, který, ač nemusí, v rámci zachování vlastního duševního zdraví respektuje určitá pravidla a sociální interakci si krom povídání s věrnou fenou („Drž mi packy“) vynahrazuje pravidelnými návštěvami videopůjčovny, kde každý den potkává ty samé němé tváře. Jediná živá osoba v hodně širokém okolí… Člověka skoro napadá, jaká by to byla pohodička. Jenom si nesmíte začít klást otázky typu „odkud ještě po třech letech bere potraviny, vodu a elektřinu?“. Nemluvě o nepředstavitelné psychické zátěži, zde reprezentované všehovšudy jedním dvěmi záchvaty vzteku. Cirka po třiceti minutách přichází na řadu první náznak žánru, k němuž se tvůrci hodlají přiklonit, což s plným nasazením (bohudík) učiní teprve v poslední dvacetiminutovce. Tak jako tak, film po vyložení hororových karet ztrácí část svého kouzla. Najednou absentuje nadsázka a větší prostor dostávají rádoby psychologické momentky, příliš povrchní, aby nezačaly i při tak skromné délce působit jako vata. Neobviňoval bych Willa Smithe (ač mi do role vědátora ani trochu neseděl), Francis Lawrence mixuje dohromady příliš mnoho žánrů a žádnému nevěnuje náležitou péči. Když z toho nakonec vykvete další stoprocentně korektní rodinné drama, překvapen bude asi málokdo. 75% Zajímavé komentáře: anais, Tomco, Blackberry, Desperado, Triple H, Alojs ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film složený z ingrediencí, které už jsme viděli jinde, s Willem Smithem, který se snaží, ať při cvičení, golfu, nebo osamělosti, ale nic z toho nejde na dřeň nebo aspoň hlouběji natolik, jak jsem to já očekával. Scény prázdného města i nočních hororů jsou v pohodě, zato konec vypadá, jako kdybyste si na exkluzivní oblek navlékli pomačkaný a ušpiněný kabát. 70%, ale jen tak tak. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak první polovina byla vynikající. Vylidněný New York se podařilo vykreslit víc než zdařile, Will Smith hraje výborně, nakažení nejsou ještě moc vidět. Ale od půlky se začnou objevovat častěji v celé své kráse, snímek upadá, protože jejich digi vzhled je fakt nepovedenej. A za to zakončení by scénárista zasluhoval facku z obou stran. Hodnocení na pomezí 3 až 4 hvězdiček. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek bych rád upřesnil, jak je to s názvem filmu. Samozřejmé JÁ jsem legenda, ne on, nicméně nehodlám se s amíkama hádat o tom, kdo je skutečná legenda, ještě by mě vojensky napadli. V tomhle filmu pro změnu někdo, tedy spíše něco napadlo amíky, ale zatímco jinou zemi či město by to položilo, je nééé, protože tam žije afroameričan s hezkou postavou, v hezkém bytě, s drahou televizí, s vyzbrojí lepší než má naše "NATO ARMY " jmenuje se Will Smith a žije s fenou vlčáka, což jasně dokazuje sexuální orientaci hlavního hrdiny. Samozřejmě žijeme v moderní době a já nejsem žádnej puritán, bylo zcela jasné, že jsou spolu šťastní. Chodili spolu na romantické procházky apocalyptickým New Yorkem a na 5.Avenue společně lovili pobíhající srnky, ve vaně spolu usínali víc zamilovaně než většina manželů po 30letým společným soužití, francouzské polibky mezi nimi byly až zvířecky vášnivé, jenže pak se to celý zvrhne a místo sledování milenecké dvojce muž - pes, / fenka, přesněji řečeno, zase nerad bych z nich dělal buzeranty / koukáme na parádní akcičku proloženou solidníma lekačkama. Vizuálně povedený film, který mě udržel v napětí téměř do konce a dal zapomenout na zlost ze zdraženýho vstupnýho v Palace Cinemas. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane zručná réžia, ktorá dokáže výdatne dávkovať napätie i atmosféru. Rovnako Will Smith hrá presne to, čo od neho scenár požaduje. Bohužiaľ, scenár už patrí k tomu "na druhej strane". Takže: na druhej strane nedonosený scenár, zlyhávajúci hlavne v závere, kde mal byť najsilnejší. A na digitálnej trápnosti upírov nenachádzam žiadny dramaturgický zámer, nech sa snažím akokoľvek. 7/10 - zaokrúhľujem nadol, pretože pretrvává pocit sklamania a premárnených naozaj veľkých šancí... UPDATE: Po tom, ako som videl vynikajúci pôvodný koniec filmu, ktorý štúdio Fox prinútilo Lawrenca vyhodiť a dotočiť tam ten nezmysel, ktorý sme videli v kinoverzii, dvíham o celú hviezdičku. S týmto záverom je to totiž úplne iný, lepší film. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V úžasném úvodu, který připomene že Lawrence je prostě talent, vám ani nepřijde, že se chystá monumentální zrada. Režisér je v tom nevinně, jelikož kočírovat scénáristické nic Akivy Goldsmana je za trest. Sice dá několika scénám ještě řádnou grádu a charisma Willa Smithe docela funguje, byť v těch dramatických scénách mu není zrovna příjemně, ale zbytek je roztahaná žvýkačka o délce 100 minut. Tohle mělo být dvouapůlhodinové drama s pořádným akčním nábojem a vymazlenými triky a ne velkohubá divadelní hra bez koulí. Tady někdo zapomněl jak se dělá dramaturgie a pustil na jeden plac tvůrce postapokalyptické sci-fi a rodinné soap opery. Letos si žádný film více nezaslouží nálepku zklamání jako právě tohle. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Teda, tolik sympaťáků v jednom filmu aby člověk pohledal. Nejvíce se mi líbili zmutovaní hafani, pak mutant, co běžel po molu čtvrtý zleva asi na 16. místě a pak ten mutant šplhající po zdi sedmnáctý zprava. Jo, a málem bych zapomněl na tu chic modelku v půjčovně! Každopádně tomu nechybělo napětí, k vidění byla i řada solidních sportovních výkonů, jako sprint na 368 metrů, šplh po zdi s přískokem nebo let plavmo směrem vzhůru pod úhlem 72 stupňů. A koukám, že Fresh Prince vede své dětičky taky po hollywoodské cestičce, vystlané červeným kobercem. No, ještě by jim mohl propůjčit špetičku svého charisma. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neobvykle se tvůrci poprali s pojmem velkofilm, který právě zde dostává docela na frak samotným příběhem, který je vlastně...komorním. Na velkofilm zvláštní, ale velice zajímavé. Will Smith si neskutečným způsobem užívá one-man-show a opravdu mu nemohu nic vytknout, to ani nelze. On opravdu dělá naprosto všechno, a možná, že je to taky jeho nejlepší herecký výkon vůbec. Od Já, legenda se nejspíš čekalo něco jiného než z toho nakonec vzniklo, ale já byl spokojen, opravdu hodně spokojen. Plno lidí si stěžuje na nudu nebo fakt, že se v příběhu vlastně nic moc neděje. Ale to není pravda. Je to život posledního člověka v New Yorku a on se k tomu patřičným způsobem chová. Škoda jen, že hudební stránka je trochu slabší, ale ne špatná. No a efekty relativně průměrné. Samotný příběh přesto má něco do sebe a kdyby měl trochu hlubší myšlenku, nepřemýšlel bych a okamžitě bych mu dal plný počet. Takhle je to (pouze) film, který se tváří na velko, ale přitom je komorní, tak mocně, že se plno lidí bude divit a možná právě proto bude mít relativně průměrné hodnocení. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $256,393,010Tržby Celosvetovo $585,349,010Tržby za predaj DVD v USA $128,978,025 //počet predaných kusov 7,208,166║ Takže plukovník Robert Neville(Will Smith) ako záchranca sveta pred zhubnou epidémiu vzniklou vďaka prelomovému lieku na rakovinu, nakoniec kto iný by teda mal aj objaviť na túto katastrofu protiliek ... až sa z neho raz stane legenda? A nakoniec tých zmutovaných ľudí obráti na pravú ľudskú tvár, nuž pred nedávnom tu niečo podobné bolo presnejšie prepadák s názvom Invázia a poviem že určite oproti tomuto megalomanskému hitu nezaslúžený prepadák, mal určite viac s deja než tento scenáristický počin od Akiva Goldsmana, ten akoby od Oscarovej Čistej duše zaspal na vavrínoch, jednak pred nedávnom spackal spolu s Ronom Howardom Da Vinciho Kód a teraz si skoro o nič lepšie neporadil s katastrofickou témou, kde to ako tak zachraňuje výkon Willa Smitha. Lenže ako keby toho nebolo málo a okrem scenára, si dali klapky na oči aj technici od trikov, v prvom rade ak bol ten pustý New York robení špeciálnymi trikmi tak klobúk dole ale to je tak všetko čo bolo strhujúco prevedené, také zvieratká už boli len priemernou počítačovou animáciu čo by sa ako tak dalo prekusnúť ale čím najviac ublížili filmu boli zmutovaní ľudia, a tu nastáva hlavná otázka prečo ich nehrali skutočný, veď stačilo im len oholiť hlavy a mierne zamaskovať. Jednoducho v tomto smere zničili to skryté tajomno v tmavých zákutiach budov a odhalili nehoráznu nedokonalosť v dnešných trikoch, v dobe keď technológie napredujú dokážu dôležité veci tak odfláknuť že neostáva len krútiť nad tým hlavou a pýtať sa ako je možne že na takýto polovičatý počin chodia ľudia do kina v takom hojnom počte, že by stačila len výborná reklama aby sa stal film megahitom. Trocha my je ľúto režiséra Francisa Lawrence, ktorý po vydarenom comicsovom filme Constantine musel spolupracovať na takomto filme kde budovanú atmosféru šmahom ruky zničili chlapci od trikov. "Som legenda Robert Neville a som proti všetkým!" - asi takto v skratke by sa dal zhrnúť nerovný bol proti zmutovaným ľudským ozrutám a upadajúcej mysli, ktorá nemá už nejaký ten čas si s kým pokecať, samozrejme okrem výkladných pantomín a nejakého Freda, ten to aj nechtiac schytá. /videl v kine: 60%/ ...a bol som moc sklamaný ()

imf 

všechny recenze uživatele

Napoprvé táhne Lawrencovu sci-fi atmosféra a příjemně "vyšinutý" Will Smith, napodruhé už je to vznešená "nuda" v opuštěném New Yorku, kterou táhnou na kolena nejen nezodpovězené otázky, ale především přihlouplý závěr. Nechyběl mi ani tak spád jako spíš nějaká myšlenka, která by tomu dala korunu. Nebo alespoň smysl. (70%) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Atmosféru hustou jak ryzí zlato v polovině značně naředí a) digitální humusáci b) černoprdelnická agitace. Bod a) v pohodě vyváží Lawrencova stroze autentická režie a Smithovo charisma, bod b) bohužel zůstane výhružně viset ve vzduchu jak ztrouchnivělý krucifix. Přitom syrová a beznadějná předehra přímo svádí k tomu nechat to tak, protože výsledná deprese by rozhodně byla působivější než vyžehlená vesnička s kostelíčkem a pámbíček na obláčku. Přes finální "apage satanas" jsem si film užil. Kdyby se nebál zůstat v pokleslém žánru, mohl být paradoxně mnohem výše. P.S. Nebýt producenti srabi, tak alternativní konec by výsledný dojem obstojně vyžehlil... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit a psát komentář na tento snímek. Je to ukázkový příklad marketingu, který ukazuje co má, aby nalákal mnoho diváků na film, který je úplně jiný než se dalo očekávat. Pravděpodobně jde o nejvelkolepější komorní snímek v historii. Příběh muže, který přišel o všechno a jediné co ho pohání dopředu je víra v naději, kterou představuje pro ty ostatní, kteří "žijí" po většinu dne v temných domech a pouze v noci dostávají šanci procházet se po ulicích. Plukovník Robert Nevill nestál o to být legendou, stejně jako hrdinové si neuvědomují, že jejich konání j hrdinských rozměrů. On jen chce zachránit ty zmutované obyvatele New Yorku a celé země, kteří měli tu smůlu a nejsou imunní vůči viru, který měl vymazat rakovinu z listiny nevyléčitelných nemocí. Proč se tedy tento snímek nemůže stát legendou? Nemá na to. Je to pro mě smutné, že to říkám. Francis Lawrence ani Will Smith(který je boží), za to nemohou. Vinu nese páni scénáristé. Akiva Goldsman a všichni jemu podobní, kteří naplnili tento film příliš slabým dějem a zapomněli říct více o celém viru a všem jeho dopadům. Jejich vinou nemá film nijak extrémně silné okamžiky a spoléhá pouze na obličej Willa Smithe a režijní umění Francise Lawrence, který kromě akce, která je trochu zbytečně "šílená" a digitální, neztrácí pevné otěže nad svým filmem. Ani hudební skladatel James Newton Howard neukazuje své kvality, ale vlastně ani nemá kde. Raději bych hudbu Clinta Mansella, např. z traileru na tento film (hudba z Fontány), která nemá chybu. Něco podobného snímku chybí. K závěru se nemám co vyjadřovat. Snímek k němu směřuje a celých závěrečných 15 minut ve jménu Boha, sráží snímek níž než bych si přál. Přesto nedokážu odolat prostředí lidmi neobydleného a poničeného New Yorku, který společně s Planetou Opic a Loganův útěkem je nejdokonalejší vizí světa po lidech. Velký potlesk pro Lawrence a kameramana, kteří drží komorní část silně pohromadě. Stejně jako atmosféra se povedli i lekací scény, kterých je tak akorát a jsou velmi vydařené. V neposlední řadě potěší detaily na každém kroku, které jsou prostoupeny celým snímkem, ať je to plakát Superman versus Batman, DVD Godfellas (Mafiáni) nebo další perličky, rozhodně potěší. Asi nebudu jediný, kdo má pocit, že s trochou méně peněz na digitální "obyvatele" New Yorku mohlo jít o "komorní" záležitost roku. Ještě větší hlavní myšlenku a opravdu bych dával pět hvězdiček. Snad příště... pro Willa Smithe budu mít vždycky otevřené dveře. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Akiva Goldsman, Mark Protosevich .. Please say hello to me. Will Smith je skutečně borec. Nejen, že má na to utáhnout film téměř sám se svým charismatickým kouzlem (i do kina dotáhl na předpremiéru mnohem více lidí, než je při těchto akcích obvyklé), ale také jako vědec zachraňuje celé lidstvo. Bohužel, to co vidíme jako diváci je pro velký zážitek zcela nedostačující. Rozjezd ještě parádní, vyprázdněný, mechem zarůstající New York je boží kulisa. Snímek má v těchto místech skvělou atmosféru, ale kolísá na tempu, které je příliš pozvolné a narušují ho pouze slušně vkládané prostřihy do hořké minulosti (lék na rakovinu = vyhubení lidstva). Tahle dějová vyprázdněnost zamrzí nejvíce - jelikož se film ve formě rozpracovaného scénáře potuloval mezi tvůrci řadu let, čekal jsem, že v něm bude NĚCO více děje, než jen tohle „kde nic tu nic.“ O všemožných okolnostech, mutantech apod. se takřka nic rozšířeného nedozvíme, ani Smith vlastně nemá moc co hrát (scény se psem výborné), spíše se jen toulá od ničeho k něčemu. Závěr 'I Am Legend' v žádném případě nijak víc nezkurvil, ale ještě párkrát by ten kostelní zvon zabimbal a slyšel bych pár dalších keců o Božím plánu (které Will statečně fuckoval), zřejmě bych nevydržel to do výsledku projevit. Ale je to pobožná Amerika, která je primárním publikem, tak co chceme, že? ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vylidněný New York, flashbacky do dob, kdy se epidemie rozjela, ale i hrozivé zapadání Slunce či útok těch zmutovaných bytostí - to byly pro mě úžasné scény. Téma, kdy nějaký virus zabije většinu lidí na planetě, mi přijde hodně zajímavé. Film má skvělou atmosféru, Will Smith táhne film povětšinou sám statečně kupředu a potěšila působivá hudba Jamese Newtona Howarda. Naštval mě, jako zde většinu komentátorů, závěr plný náboženských keců. ()

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama