Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 4
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Předloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrají:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (84)

Trailer 4

Recenze (2 129)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dexter je seriál, který stojí na charismatické postavě - od dob doktora Lectera se tu neobjevil tak zajímavý sériový vrah s tak dobře a divácky vděčně zkonstruovaným charakterem. Je tam všechno - napětí, zločiny, intriky, vášně, zvrhlost, zdařile napsané typizované postavy a řada nečekaných zvratů. Špičkový, rafinovaně strukturovaný komerční produkt, který boduje zejména díky atmosféře a vnitřním nezúčastněně ironickým komentářům Dextera. Máte rádi cool zábavu, provokaci, vybočení z šedi mainstreamu, ale zároveň nic hlubokomyslného a obtížně stravitelného? Sáhněte do Dexterovi. Tedy za předpokladu, že vám nevadí morální relativizace, která v seriálu zašla hodně daleko. Abyste rozuměli, Dexter je psychopat a sériový vrah, který má to štěstí, že pracuje jako forenzní vyšetřovatel pro miamskou policii a ze své pozice má jedinečnou možnost zametat po sobě stopy, nehledě na důvěrnou znalost policejních metod. Až na dva zmíněné drobné nedostatky je Dexter každým coulem sympaťák se slušným vychováním a pečlivě udržovaným zevnějškem, který upřímně slouží stát se normálním, založit rodinu a překonat svůj handicap. Zatím aspoň dodržuje kodex - mučí a zabíjí výhradně ty, kteří si to zaslouží. Tedy zločince a nemorální lidi. Aby to měl divák ještě jednodušší, jsou to lidé obecně nesympatičtí, navíc ukazovaní v nelichotivých situacích, zkrátka postavy, které vám nebudou chybět a nebudete s nimi soucítit. Dexterovy souboje s protivníky z podsvětí jsou napínavé stejně jako vědomí, že se Dexter pohybuje na nebezpečné půdě policejního okrsku a scénárista ho čas od času vystaví nebezpečné zkoušce. Pravda, z psychologického hlediska je koncept postavy naprosto nesmyslný, rozuzlení první série urážlivě hloupé, resp. jako by vypadlo ze ztřeštěné parodie. Úspěšná zápletka se ve všech sezónách neustále recykluje a závěr končí tím nejbanálnějším způsobem v momentě, kdy je publikum unavené a seriálu klesá sledovanost. Celkový dojem: 60 %. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Ououou... Narovinu. Po pilotu jsem byl nadšený. Po dalších 4 dílech jsem od nadšení upustil a přikláněl se k průměrnosti. Ovšem druhá polovina 1. série mě tak nakopla, že jsem jí sfouknul za jeden večer ( nejsem blázen ), což se mi stalo jen jednou - u PB. Každopádně, Dexter ( jak správně popisuje kolega Riddle ) má hodně plusů - obsazení, námět atd... ale i jedno podstatné mínus - předvídatelnost. Pokud nepočítám finále, ničím mě vlastně tvůrci nepřekvapili. I tak jsem ale abnormálně zvědavý, jak se bude ten blázinec okolo sériového vraha vyvíjet a to jest ten důvod, proč jdu do plného hodnocení - 85% po 1. sérii. EDIT 22.02.2010: Po druhé a třetí sérii mi nezbývá, než zvýšit na 100%. Dexter se v těchto dvou sezónách vyvíjel stejně tak dobře, jak jsem si to představoval a problém první série se tu ani trochu neprojevil. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

První díl nadprůměrnej, ale až ke konci mě začal víc zaujímat, ale v dalších dílech se to docela pěkně rozjede a zase sem do toho spad a musel sem pouštět jeden díl za druhým a fakt sem se v přítomnosti Michaela C. Halla dokonale bavil, v tu chvíli mi to přišlo jako jeden z nej seriálu co znám, nejenže je příběh originální, skoro bych řek, že originálnější a pro mě zajímavější seriál sem ani neviděl, ale je i skvěle zpracovanej a celá série má svůj postupující vývoj, ale i každej díl má ještě několik dalších linií, který se taky během serie vyvýjej a nebo nějaký pěkný jednorázovky, takže nějaká nuda, zapříčiněná okoukáním, fakt nehrozí. Jenže bohužel zhruba 3 díly před koncem první série mě seriál drtivě zklamal. Zza prvý, Dexter nějak divně měkkne, drsnej a bezohlenej Dexík se mi líbil víc a za druhý šokující odhalení pro mě nebyly šokující, protože sem to věděl dávno předem, jak to bude, i když je možný, že je to spíš mojí degenerací, kdy toho mam nakoukaný mraky a pak je těžký mě nečim překvapit a v podstatě moc možností jak příběh vyvíjet už neni, ale přece jen sem pointu čekal lepší. Nicméně, kvalita seriálu tim rozhodně neklesá, to spíš jen pro toho malýho úchyláčka ve mě, to bylo trošku zklamání. [2. série] Zamotanější než první,ale stejně dobrá, možná příběhově ještě lepší a napínavější, ale na můj vkus je málo Dextrových obětí a až moc se řeší věci kolem. [3. série] Opět vysoká kvalita, úžasně napsaný všechny postavy, dokonalý dialogy, perfektní a někdy i nečekaný zvraty a události. Třetí série je dost možná zatim to nejlepší, co se v Dexterovi událo, prostě paráda, už teď se nemůžu dočkat série čtvrtý. GO DEXTER GO ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Spolu s Heroes je to nejlepší seriál, který letos začal boj o přízeň televizního diváka .... Vstoupil do ringu bez velkých hereckých "es", ale s výborným scénářem, skvělým "filmovým" zpracováním a velmi, VELMI netradičním hrdinou... První 12 dílná série bude mít vzhledem k velkému diváckému ohlasu pokračování - už se moc těším ... GO DEXTER ! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

1. série: Malý, milý a návykový podvod na diváka, který se sice tváří strašně radikálně, ale vlastně je jen černohumorným shazováním mnohých zaběhaných klišé. Dexter není ani zdaleka tak temnou postavou, za jakou by se rád měl, vlastně docela poslušně konvenuje diváckým očekáváním a nepouští se na tenkou hranu etiky – chtě nechtě mnohem problematičtěji než jeho řádění vyznívá Doakesova "poválečná" msta na haitském zločinci. Kdo by totiž toho rozkošného miláčka (medvídka, jak ho překřtila moje přítelkyně) chtěl soudit? Dexter mě v první sérii bavil a to navzdory poměrně brzkému odhalení, kdo je ice truck killer a jak je to s ním a hlavním hrdinou. Pocit natahované fusekle kompenzují výborní herce a snad ještě lépe napsané vedlejší figury. A hodně mě baví i Dexterův rodinný život. Neříkám, že se z postavy vraždícího sociopata s pověstí bezvadného kluka nedalo vytěžit víc, ale co tvůrci vytěžili, to sedí a baví. ()

Galerie (1 416)

Zajímavosti (132)

  • V roce 2007 se Jennifer Carpenter (Debra) a Michael C. Hall (Dexter) stali partnery a na Silvestra 2008 odjeli do Kalifornie, kde se vzali. Jako manželský pár se poprvé objevili na předávání Zlatých glóbů v lednu 2009. Následně v prosinci 2010 oznámili, že podali žádost o rozvod poté, co již nějakou dobu žili odděleně. Zůstali však dobrými přáteli a spolupracovali i na dalších sériích seriálu. (Geralt z Rivie)
  • Herec David Zayas (Angel Batista) kedysi slúžil vo vzdušných silách armády USA a neskôr pracoval ako dôstojník policajného zboru mesta New York. (m.a.t.o.)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama