Reklama

Reklama

Zhrobudohrobu

  • Chorvatsko Odgrobadogroba (více)

Obsahy(1)

Třicátník Pero je profesionálním řečníkem na pohřbech v malém slovinském městě. Využívá svůj unikátní talent na vytváření fiktivních projevů, které však nejsou obyčejnými chvalozpěvy pro pozůstalé. Ať už s úmyslně nebo ne, vytváří si Pero vlastní vnímání i filozofii událostí. Žije v rodinném domě s otcem, sestramu Vilmou a Idou a synovcem Džonym. Je tu i soused Suki, Džonyh otec Dzeger a Perova velká láska Renata, jejichž osudy se navzájem prolínají.

Ve zdánlivě nevinné situaci se hromadí temná síla a za každým okamžikem štěstí je temná propast. Autor se pohrává s tématy nebe a země, života a smrti. Jeho postavy žijí na pomezí dvou světů a nekončí vždy na straně, na které by mohli být dokonalí. Na MFF v San Sebastianu 2005 získal režisér cenu Best New Director. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Radko 

všechny recenze uživatele

Jan Cvitkovič vo svojom druhom celovečernom filme zaplnil plátno zopár roztodivnými figúrkami a lá Jakubisko či Kusturica, no nedokázal ich podivnému konaniu, charakterom, či zamestnaniam vtlačiť pečať trvácnejšieho zážitku. V jednotlivostiach celkom vydarené, no film stráca na neschopnosti pospájať ich do fungujúceho, hodnoverného celku a tiež na absencii ústrednej myšlienky. Ak ňou teda nemá byť veta "Každý sa chce dostať do neba, ale nik nechce zomrieť ako prvý.", ktorú vysloví hlavná postava - zostavovateľ pohrebných rečí na jednom z funusov. Snaha byť iný a predsa náš vyšla tentokrát trochu naprázdno. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Za prvé balkánský, za druhé o hrobech. Koho by to nezlákalo? Bohužel výsledek zklamal. Místy jsem si sice říkala "jo, jo, ...", ale nikdy jsem nedospěla k pořádnému "JOOOO!" Naprosto souhlasím s výtkami uživatele Radko. Ovšem hudební doprovod závěrečných titulků je překrásný a mimochodem jsem v těch titulcích v sekci poděkování postřehla pár zajímavých jmen, třeba Charles Bukowski nebo John Irving (?). ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Zajímavý tragikomický začátek, rušivé scény, které v polovině filmu tvůrcům ještě odpustíte a pak jen drsná, zbytečně krutá a dohromady bezobsažná katarze na závěr... nevím, nevím, nevím... za skvělou muziku, sebevražedného dědečka a slušný herecký výkon hl.představitele, Idy a možná několika dalších postaviček 6/10 ()

Francik 

všechny recenze uživatele

Zmatečný snímek bez výrazného kladu. Nálady a scény na sebe navazují aby děj plynul. Logická či rytmická posloupnost však chybí. Film střídá humorné scény s takovými, kde až mrazí bez zjevného důvodu. Jedním z kladů mohli bít herci, kteří své úlohy zvládli povětšinou spolehlivě, rozehrát postavy do hloubky jim však scénář s nejistou režií nedovolil. 50% ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle snímek mně opravdu dostal. Má velice příjemný pozvolný začátek, pak začíná přiostřovat a nakonec dechberoucí záběr! Nemohu opomenout ani výborný hudební doprovod! ()

MaximGork 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný film, ktorý od tragikomédia vedie k čistej tragédii. Zostal som kvôli nemu hore do jednej v noci a päť minút pred koncom vypadlo televízne vysielanie, napriek tomu posledná pointa, ktorú som ešte videl ma svojou silou absolútne odrovnala. ()

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama