Reklama

Reklama

Monzum

(festivalový název)
  • Indie Barsaat
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dva přátelé, Pran a Gopal, spolu tráví dovolenou na venkově. Oba hledají ženu, každý ovšem jiným způsobem. Na venkově potkají dívky svých srdcí, ale ani pro jednoho z nich toto setkání nezůstane bez následků. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bollywood par excellance. Na počátku půvabná pastorální stylizace s ovečkami, kůzlátky a vyznáním lásky pod rozkvetlým čímsi, postupem času však temnější, takřka Shakespearovská zápletka, kde se vraždí pro rodinou čest a ve které mají své místo i osudové konce. Filmovým zpracováním, a nápaditostí strčí spolehlivě do kapsy své o 50 let mladší filmové kolegy a místy jsem měl pocit, jakoby film točil nějaký Indický Kurosawa. Samozřejmě, že vše typické bollywoodské ve filmu stále najdete, možná se i ve svých soudech hodně mýlím, koneckonců z Bollywoodu znám zatím jen zlomek. Každopádně ohlas tohoto a dalších režisérových snímků dává tušit, že nešlo o dojem nikterak náhodný, a že i Bollywood (navíc černobílý) může opravdu překvapit. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Hardcore melodramatická romantika plná osudových pohledů, vzdechů, romantického toužení, písní a ostrého vykreslování kontrastu mezi citově založenou láskou (= dobro) a tělesnými požitky (= zlo). Na dobové indické publikum tahle směs fungovala výborně a i díky úspěchu Barsaatu si mohl Kapoor později dovolit točit odvážnější filmy, nicméně já už jsem na tohle asi příliš velký cynik a ani potěšení z expresivity užitého filmového jazyka to zcela nevyváží. Spíš než raného Kapoora - zasněného romantika vidícího v ženách jakési andělské bytosti mám rád pozdějšího Kapoora - angažovaného baviče, pro nějž je sex a erotika přirozenou součástí milostného vztahu. ()

Reklama

Reklama