Dor

Indie, 2006, 147 min (SE: 123 min)

Nagesh Kukunoor

Na velmi dramatickém pozadí události, která vlastně není pořádně objasněna, se postupně vyvíjejí vztahy tří hlavních postav - manželky člověka odsouzeného na smrt, ženy toho, kdo zemřel a o jejíž milost jde ta první prosit a podvodníčka, který se postupně citově velmi připoutá k jedné z žen. Nejhezčí na filmu je závěr, ten stojí určitě za jednu hvězdu.(25.8.2010)

Miluju barevné rádžastánské turbany a Džodhpur je vážně pohádkové město, takže jsem ochotný tomuto filmu odpustit, že poněkud nešťastně balancuje na hranici mezi klasickým indickým mainstreamem a artovou "parallel cinema". Že to ubalancovat jde skutečně bravurně nám svými filmy dokazují třeba mí oblíbenci Mani Ratnam a Santosh Sivan, ale dílo Nageshe Kukunoora nenabídne popcornovému divákovi atrakce, na něž je zvyklý (však taky snímek v Indii mnoho nevydělal) a pod kritickým pohledem díváka náročnějšího se zase vyloupne mnoho nedostatků, od poměrně strohé psychologie postav, přes díry ve vyprávění (více v P.S.) až po závěr, který sluší bijákům typu Dilwale Dulhania Le Jayenge, ale ne rozjímavějším snímkům. Pokud tedy nechcete být na Dor zlí a vytýkat mu banálnost nebo nudnost, neberte ho jako art, ale jako umírněnější, civilnější mainstream, pak vás dovede okouzlit. __________ P.S: !NÁSLEDUJE SPOILER! __________ Jak je proboha možné, že úřady neznaly Zeenatinu adresu? Kdo a jak ji tedy poslal kufr s manželovými věcmi? Na toho nikdo kontakt neměl?(12.10.2009)

Článek o filmu:(13.12.2006)

Velký film o velkém odpuštění v jednoduchém příběhu…krásné barvy, krásná příroda. Na Indii mne překvapila hlavní hrdinka, velmi emancipovaná a schopná žena.(25.11.2007)

Krásne zábery Radžastánu, dojemný príbeh o sile priateľstva a o stratenej slobode. Príliš málo známy film, ktorý si svoje miesto na výslní rozhodne zaslúži. Ayesha bola krásna a presvedčivá ako trúchliaca vdova. Gul Panag som videla vo filme po prvýkrát a je mi ľúto, že v Bollywoode nie je viacero takýchto herečiek (teraz pokiaľ nie je herečka skoro biela a na pokraji anorexie, tak môže na kariéru rovno zabudnúť) :( Shreyas je samozrejme slniečko! :) Dor je skvelý hlavne vďaka tejto trojici hercov. Je založený na poviedke, podľa ktorej bola natočená aj Malájska verzia "Perumazhakkalam". Tú som nevidela a väčšinou si druhé verzie filmov nepozriem, ale láka ma Vineeth.. okrem toho som aj čítala, že tá "pôvodná" verzia je lepšia... PS: Ak sa niekomu páčil Dor, odporučila by som aj ďalšie dva filmy Nagesha Kukunoora - Iqbal a 3 Deewarein.(18.4.2011)