Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 210)

golfista 

všechny recenze uživatele

Když jsem minulý týden psal komentář k "3:10 to Yuma" a opěvoval jsem návrat skvělých westernů, netušil jsem, že tak rychle přijde něco ještě lepšího... návrat starého dobrého gangsterského - mafiánského filmu.... Kdo se do tohohle žánru pustí, musí zákonitě počítat se srovnáváním. S mistrovskou trilogií Kmotrů, Tenkrát v Americe, Mafiány a dalšími skvělými (většinou už dost starými) filmy... Ridley Scott se odvážil a my můžeme být jenom rádi. Tenhle film totiž nebudete srovnávat o kolik je horší než uvedené legendy. Americký gangster se totiž postavil rázně vedle nich a v mnohém je i překonal. A i když mám Denzela a zvláště Russella moc rád, tady je v hlavní roli jednoznačně Ridley a já mu přeju minimálně nominaci na zlatou sošku. ... Skvělý film ! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ďalší člen do rodiny kvalitných mafiánskych pomníkov. V prvej polovici trochu zdĺhavé a nezáživné, druhá polovica to vykompenzuje. Denzel Washington si to kradne celé pre seba, Russell Crowe má možnosť iba prihrávať. Nový Scorsese (The Departed) bol povrchnejší, ale silnejší v detailoch a mal ostrejšie hrany. Scott je pomalší a menej nápadný, ale tiež harmonickejší a prehľadnejší. Kráľmi pre mňa naďalej zostávajú Coppola (Krstný otec), De Palma (Scarface) a starý Scorsese (GoodFellas). ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k nepatrnému hloučku, který potřebuje být do páté hvězdy stržen tím naprosto nerozumným orgánem nacházejícím se v hrudním koši - to jest srdcem. Přesto, že nemůžu říct k dokonalosti tohoto filmu ani malý ň - je to vážně precizní, špičkový a pokorný dílo, právě to srdce, zrádce jeden, neskočilo do krku ve snaze mě udusit, jak se o to pokusilo při jiných Ridleyho kouscích (Thelma a Louise, Dobytí ráje, Vetřelec). I tak jsem se podivila hubeným oscarovým nominacím - akademikům zřejmě absentovalo víc než jen srdce. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Gangstera jsem viděl dva dny po dvojnásobném nasátí finální verze Blade Runnera a překvapilo mě, jak moc podobné mi ty filmy připadaly. Žádný z nich nemá výraznou scénu, jeden nebo dva vrcholy, které by na sebe strhávaly pozornost a bránily postupné gradaci. A je to dobře, protože tenhle volně vyprávěný příběh jednak vypadá jako opravdový výsek ze skutečných událostí a hlavně do sebe - podobně jako Blade Runner - vcucne a rozemele až v samotném finále. Ridleyho další pecka bez zjevných slabých míst navíc výborně tematizuje etické a ideové základy, na nichž vyrostla dnešní Amerika. Dnešní pořadí slavných dědoušků proto zní: Ridley, Clint, pak dlouho dlouho nic ... a nakonec přechválený Marty. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Ridley snad musí brát nějaké steroidy, nebo je to mimozemšťan. Ve svém věku vydržet takové pracovní tempo a nasazení (v následujících 2 letech 7 filmů(!!), režijně, či produkčně) bez toho, abych snížil svojí kvalitativní laťku, teda Mistře, klobouk dolů!! A netřeba plýtvat superlativy a opakovat zde již napsané, pouze zmínka k Joshu Brolinovi - jeho zkorumpovanej polda s dozadu ulíznutými vlasy, huhlavým basem a vychcaností v očích je přesně tou personou, tím výrazem vtisknutým do paměti, co se vám hned vybaví, až si za dalších 20 letech třeba vzpomenete na tento mafiánský epos. Jeho několikaminutová přítomnost na plátně málem zastíňuje oba dva hlavní představitele, jeho vydírání Franka Lucase - "...Cause you don't fuckin know me! Do you see that right there? Special Investigations Unit. Special. Get it?" - mě ve své neomalenosti a suveréním podání až rozesmálo. Prostě neodolatelnej hajzl par excellence. Jestliže Judi Dench za svůj čtyřminutový štěk v ´Zamilovaném Shakespearovi´ dostala Oscara, tak Joshovi bych dal rovnou dva :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott se pustil opět do pro něj nového žánru. Pořádný mafiánský film už tady nebyl hodně dlouho (a ještě déle), ale pokud by každá prodleva měla znamenat vznik takového filmu, jakým je "Americký gangster", tak bych si klidně zase nějakých 15 let počkala. Protože tohle je nářez, který za takové čekání stojí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z žánrových cvičení Ridleyho Scotta, tentokrát na téma gangsterka bez jakéhokoliv zdání respektu či možných sympatií k titulní postavě. Denzel Washington se velmi působivě převtělil do jednoho z největších kriminálníků sedmdesátých let (včetně harlemského gengsta nigga přízvuku, který se každý naučil nenávidět při GTA: San Andreas), a Russel Crowe si zase střihl zajímavou postavu epes rádes poctivého policajta (později prokurátora a později advokáta, ehm), který je ale táta na baterky a neskutečný kurevník k tomu. Scénář Stevena Zailliana v kombinaci s uvedenými výkony a Scottovým vedením vytváří zatraceně třaskavou směs, která dýchá zobrazovanou dobou a reálným životem hlavních postav - a rozhodně to není proto, že by to bylo točené na motivy skutečných událostí. Scott se nepokouší hlavního antihrdinu nějak glorifikovat, jen ho ukazuje z jeho vlastního pohledu - jako spořádaného občana platícího daně a především milujícího svoji rozvětvenou rodinu; jako někoho, kdo si absolutně neuvědomuje, co jeho super byznys s kvalitním heroinem dělá s obyvateli té "jeho" čtvrti, kterou chtěl tolik chránit před ostatními šmejdy. Americký Gangster je prostě precizně natočený a svým způsobem svébytný příspěvek k žánru. Stopáž je sice možná trochu dlouhá, ale skutečně je na co se celou tu dobu dívat - a vlastně i co poslouchat, protože hudba je tu taky vynikající. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Filmařsky precizní sloučení rise-to-power gangsterky a stylového krimi procedurálu. Zatímco do Lucasova soukromí nahlížíme od začátku, Robertsův osobní život pouze zdržuje vyšetřování a vyprávění. Scott suverénně kombinuje styly a témata filmů, které byly ve Státech v dané době v kurzu (blaxploitation, realistické krimi jako Serpico, Drsný Harry, Francouzská spojka) a zároveň nás provádí dějinami gangsterského žánru od jeho prvopočátků. Na to, jak je film dlouhý a málo akční (zvlášť v režisérském sestřihu, faktograficky ještě výrazně hutnějším než kinoverze), je zároveň překvapivě svižný, neboť nás nepřetržitě zásobuje novými informacemi a informace již známé zasazuje do širších souvislostí. Právě díky neustále upozorňování na dobový kontext a existenci mnohem rozsáhlejší sítě je tohle koncentrovaně odvyprávěné, nezjednodušující drama nejen o jednom ctižádostivém mafiánovi a jednom zarputilém poldovi, ale o Americe jako takové. Takhle se má učit dějepis. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Renton, Marius, mm13, Texas, Crawler-D ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Přesně takový film o "otci" gangsterů, jaký jsem čekal. Jeho kariéra mě celkem bavila, znásilnění myšlenky M. L. Kinga mě celkem naštvalo, ale stále mi víc záleželo na policajtovi v podání Russell Crowea, na jeho životě, snaze a pravdě. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po několikaměsíčním naléhání jednoho kámoše konečně kouknul na Amerického gangstera a nemůžu se zbavit mírného nadšení. Naprosto bezchybná režie a bravurní herecké výkony (i když Denzela jinak moc nemusím) se zde pojí se zajímavým příběhem (alespoň pro mě, gangsterky nemám vůbec nakoukané, takže v rámci žánru nemůžu porovnávat) a vznikl tak jednoznačně pětihvězdičkový film. Ačkoli jsou mi obecně sympatičtější film s poloviční stopáží, u tohoto jsem se nenudil ani minutu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sledování tohoto filmu byl pro mě stejný krásný a vzrušující zážitek, jako kdyby mě to dělaly najednou všechny ty kozatý kočky z pobřežní hlídky Hasselhoffovy holčíčí partičky. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Až na tých zhruba 50 záberov, v ktorých vidno zvukársky mikrofón (fakt ma to vytáčalo, dúfam, že na DVD to bude vyretušované), skutočne precízna, cieľavedomá, remeselne bechybná filmárčina (ale na to by sme si už asi u Ridleyho mali zvyknúť). Presný Denzel, nepredvádzajúci sa (čo kvitujem) Russell a haldy, skutočne haldy scén, ktoré sa budú citovať v iných filmoch a paródiách. "Takže... kde som to skončil?" Ja dúfam, že to skončí na oscarovom pódiu so soškou v ruke. Prinajmenšom za réžiu. Natočiť 157-minútový film, v ktorom nie je zbytočná ani jediná sekunda, to je skutočné umenie. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina věhlasných režisérů v tomto věku točí už jenom pouze pro vlastní zábavu, přichází Ridley Scott s tak neskutečně uvědomělým a řemeslně geniálním dílem, až zůstává rozum stát. Dvouapůlhodinová esence spalující filmařiny, která strhne unikátním odérem doby, perfektně napsanými a skvěle odehranými party a v neposlední řadě též naturalistickým násilím, bez kterého se správný gangster neobejde. Scott extrahuje to nejpodstatnější ze Scorseseho, De Palmy či Manna, ale přitom zůstává neskutečně svůj, tzn. sebejistý tvůrce s unikátním autorským obtiskem, který se divákovi navždy nesmazatelně zaryje do hlavy. Tady nemá smysl šetřit superlativy. Věřte, že Oscary za střih, kameru a režii jsou rozdány už teď! Edit: Absence (byť!) nominace v těchto kategoriích je největším zločinem Americké filmové akademie od začátku nového století! Strčte si ty Oscary do prdele! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bezesporu na rovinu a bez nutkání řeknu, že tohle je film, který má hodnocení vysoký jak kráva, když to s prominutím řeknu takhle, vysoko s hodnocením také je, že zasahuje až do top dvouset na tomto serveru, a že ho doma mám už nějakou dobu a čekal jsem na tu chvilku až se na něj podívám, a že jsem to párkrát zkusit chtěl, ale vždycky mě cosi odradilo, každopádně jsem se nakonec odhodlal a film si pustil. Denzel Washington v tom lítal, bezesporu a bezproblémů jak fotbalista za míčem, a nechalo se na to dobře koukat, jenže uběhla hodina a já si tak nějak všim, že se v příběhu nic zásadního nezměnilo, no a uběhla druhá a já na tom byl furt stejně a tak mě to trošku přestalo bavit a hlavně začalo štvát tím, jak je to všecko až moc zbytečně dlouhé, no a ono to najednou skončilo, takže trápení skončilo také a já si uvědomil, že tomuhle filmu plný počet dát prostě nemůžu. Já si ani pomoct nemůžu, ale tenhle film na pět prostě není. Přišlo mi to utahaný, i když pěkně natočený, ale tak trochu zbytečně roztočený na tak dlouhou dobu, protože se vesměs v tom filmu nic nestalo, a bylo mi od začátku jasný jak to dopadne. Koukalo se na to hezky, ubíhalo to, kupodivu, ale fakt jsem se u toho chvílema nudil a i když mě to mrzelo, tak jsem s tím nic nadělat nemohl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Dokonalé... Režisér Ridley Scott nezaháľa a vo svojom veku a veľkými dlhoročnými skúsenosťami v kinematografii nám točí jeden výnimočný film za druhým, po nevďačne odmietnutom Dobrom ročníku u širokého publika, nám opäť dokazuje že spolupráca s Russellom Crowe len tak ľahko neskončí a že malí neúspech ich spoluprácu môže len spružiť a potom vznikajú veľkolepé filmy ako tento American gangster. Scott sa vydal cestou sebe vlastnou, v tomto počine sa nesnaží kopírovať žiadny chválospevný mafiánsky film, jednak nemal na to ani dôvod do rúk dostal scenár od Stevena Zailliana, zostavení podľa skutočných udalostí za spolupráce vtedajších protagonistov tejto snímky, konkrétne nápaditého gangstra Franka Lucasa a jeho náprotivok na poli vyšetrovacom Detektíva Richie Roberts. Pre stvárnenie týchto úloh si ani lepšie už nemohol vybrať než dvojicu Denzel Washington a Russell Crowe, pre film sa stali stavebnými piliermi a obdobie 70.rokov aj vďaka nim sa stalo na plátne vierohodným. Dej neovplíva žiadnou zbesilou jazdou, ktorá by v tomto smere mohla upútať, je to skôr pomaly - citlivo vyrozprávaní príbeh a veľkom vzostupe a páde vtedajšieho čierneho vládcu ulíc New Yorku vďaka priekupníctvu drog pod názvom Blue Magic. Bol neúprosní, pred ničím neustupoval, neskutočne sa mu darilo vďaka vtedajšej Vietnamskej vojne a nápaditej preprave drog v truhlách padlých vojakov, posielajúcich leteckou prepravou domom do krajiny, do zasľúbenej krajiny veľkých možnosti, dlhé roky mu všetko prechádzalo až musel raz prísť zlomový moment. Na nom mal s časti prsty aj vtedajší skorumpovaní chamtivý Detektív Trupo v podaní výborného Josha Brolina, ktorý bol pre ústrednú dvojicu filmu slušným sekundantom len škoda že len na malom priestore. _Ku kamere nemohol byť ani lepšie vybraný človek než Harris Savides, ktorý sa len pred nedávnom výborne uviedol s Fincherovím Zodiacom odohrávajúcim sa tiež v 70.rokoch, aj vďaka nemu nám bolo priblíženie čaro vtedajšej doby. Na filme sa podieľal dokonca aj Alexander Witt ( režíroval Resident Evil 2) ten bol u tohto projektu ako pomocný režisér / kameraman a po úspešnom podiele aj na Casino Royale si pripísal ďalšiu výnimočnú spoluprácu. ║Rozpočet $100miliónovTržby USA $130,164,645Tržby Celosvetovo $267,985,456║ v USA sa s filmu stal až nečakane veľký komerčný hit na že nemal až také klasické atribúty, ... nakoniec film by mohol prehovoriť hlavne pri udeľovaní Oscarov, Scott by si veru nejakú tu cenu konečne zaslúžil ▐ Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $1,060,212 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $79,568,660 //počet predaných kusov 4,471,476/videl v kine: 100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak popsat nepopsatelné? Americký gangster je filmem, který tu chyběl. Excelentní podívaná bez jediné chyby. Ridley Scott přivádí k životu příběh dvou mužů, dvou protikladů, které se prostě musí přitahovat. Denzel Washington jako drsný drogový král, který chce čistý Harlem a proti němu jeho nemesis, Russell Crowe, pravděpodobně poslední čestný policista v New Yorku. Vedlejší postavy jsou skvěle vybrané a potěší, ale na ústřední dvojici prostě nikdo nemá. Ridley na plné čáře kvalitou předbíhá Departed i Zodiaca (další vizuální retro) a tvoří pravděpodobně své největší dílo. Celá hvězdná trojce Scott-Washington-Crowe předvádí životní výkony a hodně nahlas si říkají o své Oscary. Budu se moc divit pokud je nedostanou (a taky budu pěkně naštvaný), protože zatím nikdo z nich nemá vážnější konkurenci. Vloni vyhrál Departed a pokud se z ničeho nic nezměnil vkus akademie, tak by o několika Oscarech mělo být rozhodnuto. Film nemá slabý okamžik. Dvě linie, drogového krále a policisty, se v závěru dokonale protnou. Divák sleduje s údivem film, který všechny důležité složky jako je režie, scénář, herce a hudbu spojuje dohromady do celku, který se zapisuje do historie. Čekání na podobný film bylo dlouhé, ale stálo za to. Za všechno může kožich. Neskutečné! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Zaillian .. This is my home. My country. Frank Lucas don't run from nobody. This is America. Fenomenální gangsterský film, který bezpečně zasídlí na předních stupních žebříčků jako jeden z nejlepších filmů roku 2007. Goodfellas Martin Scorsese mají konečně tak důstojného následovníka, že se s nimi American Gangster může téměř porovnat v otevřeném souboji (ale v absolutním měření stále bezpečně drží vrchol Marty;-)). Obdobně úderný začátek, propracovaná struktura drogového obchodu, mozaika postav na obou stranách zločinecké barikády, prostě skutečná luxusní žánrová podívaná, jaká tu mnoho let nebyla. Také inspirovaná životním příběhem, realistická, brutální, bezchybná. Snad jen důraz na postavy není tak markantní. Že je Ridley Scott vizuální machr je určitě známé. Ale že se dokáže na absolutní vrchol tvůrčích sil ještě vrátit jsem už mírně pochyboval (byť lahodný Good Year hodně naznačil kam směřuje jeho „druhý dech“ po propadáku Kingdom of Heaven). Naštěstí se vrhl po špičkově vybroušeném scénáři z rukou renomovaného esa Steven Zailian, obsadil svého dvorního miláčka Russel Crowe, doplnil jej hvězdným Denzel Washington a vše přetvořil na magicky uhrančivou podívanou, kterou musí vidět každý filmový fanoušek, protože se nejspíš právě přepisují dějiny kinematografie. Technicky snímek vypadá neméně božsky, precizní je výprava do rušných ulic přelomu šedesátých/sedmdesátých let, s přesně ofiltrovanou kamerou, pečlivým retro stylem a parádním hudebním doprovodem. Ježíšek Ridley Scott letos naděloval divákům už v říjnu a pro sebe si doufám zajistí nějaké ty Oscar ocenění (tak bohužel, Akademie jej ani do první pětky nominovaných nezařadila:-/). 100%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Este som ani nestacil rozdychat Andersonovu pecku There Will Be Blood a uz tu mam dalsie filmove KO od Ridleyho, ktoreho Americky Gangster je miestami "more Scorsese than Scorsese himself" za cias Godfellas. Bez pretahovania - nadupana gangsterka bez hluchych miest, s reziserskou vitalitou hladneho bullteriera a prieraznostou protitankovej strely. Washington i Crowe su skveli, ovsem herecky ich zatienuje hoc i mensim poctom minut na platne Josh Brolin. A ano, Tsuna ma pravdu - film, ktory nedokaze nebyt "klasikou". [Kontrolna projekcia] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle zhusta prošlapávaná cesta je v americké kinematografii skutečně hodně dlouhá a Ridley Scott jí prošel obdivuhodně suverénně. Gangsterská volně biografická sága, rozsáhlé filmové vyprávění a vzestupu a pádu černošského drogového bosse a jeho rodiny. Demmeův Kokain zkřížený se Scorseseho Mafiány... Mravně relativní alter ego amerického snu. Obdivuhodně vyrovnaný a řemeslně dokonalý film! Podobné filmy: Mafiáni / Gangsteři, Kokain, Zjizvená tvář ()

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama