As You Like It
Drama / Komedie / Romantický
USA / Velká Británie, 2006, 127 min
Kenneth BranaghHudba:
Patrick DoyleObsah
Kenneth Branagh si po dlouhé době opět odskočil od herecké kariéry k režisérskému křeslu a nebyl by to on, aby nenatočil další příběh na motivy díla Williama Shakespeara. AS YOU LIKE IT, neboli Jak se vám líbí, je inspirována komedií slavného autora. Vypůjčuje si z jeho díla zápletku a postavy, ale příběh situuje do Japonska konce 19. století. Rosalinda, dcera vyhnaného vývody, se zamiluje do Orlanda, který vyhrává souboj nad největším zápasníkem u dvora Charlesem. Jeho bratr ho nemá příliš v lásce a chce ho zabít, aby se ho navždy zbavil. Vévoda Frederik vyhání Rosalindu, protože si uvědomuje, že lid jí miluje a stává se více a více populární. S Rosalindou utíká jeho dcera Célie, která je Rosalindě nejlepší přítelkyní. Orlando se dozvídá o úmyslech svého bratra a taktéž prchá. Seznámí se s vyhnaným vévodou, čímž se nastartuje série událostí, které obrátí celé vévodství naruby. (tlkounev)
AngelAngie
Pro Romolu a Bryce mám slabost, tudíž nemohu jinak ..(21.6.2008)
danecek24
65. Zlatý Glóbus za rok 2007 - nominace (1) - Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Bryce Dallas Howard(24.3.2009)
bogu
Je to hřích, že Branaghův pravděpodobně nejlepší shakespearovský film se ani pořádně nedostal do distribuce a tady ho vidělo všeho všudy jen pár šťastlivců. Přitom v žádné jiné Branaghově adaptaci nejsou herecké výkony tak skvěle vyladěné, bez jediného klopýtnutí, výprava tak půvabná, tempo tak lehké a živé. Branagh tentokrát zůstal za kamerou a pod jeho režií se naivní, řiďoučký příběh (i podle shakespearovských měřítek) proměnil v absolutně feel-good vyprávění, kde umělost a patetické zvraty zápletky projdou bez povšimnutí, zacloněny rozkošnými kvazi-japonskými vizuály, smyčcovými tóny Doylovy hudby a především ohromující kvantitou a kvalitou hereckého talentu. Bryce Dallas Howard je dokonalá jako napůl éterická, napůl koketní Rosalind; Romola Garai vždy roztomilá jako Celia; David Oyelovo dokázal najít v Orlandovi víc, než jen urostlého pohádkového hrdinu a Adrian Lester zase zvládl zahrát Oliverovu absurdně nepravděpodobnou přeměnu s vzácnou přesvědčivostí; Brian Blessed exceluje v dvojroli dobromyslného/tyranského Vévody (a konečně se zbavil svého patentního bohatýrského burácení); potřebné dvě špetky soli cynismu a prózy zase zajišťují suverénní Alfred Molina jako Touchstone a pro jednou příjemně tichý Kevin Kline jako melancholik Jaques. Málokdy jsem si tak jistý při rozsévání superlativů po poli divácké reflexe jako tady. Shakespearův verš nejenom že dýchá, on tančí, poskakuje a vystavuje svou krásu a vtip na odiv všem v doslechu. Samozřejmě, jsou tu četné škrty, přestavby, textové amputace a transplantace, které textu-znalý divák snadno odhalí, a tolik kritizované přesazení příběhu do rádobyJaponska těžko najde zdůvodnění jinde než v Branaghově osobním estetickém cítění (většina úprav je ale stejně jen kosmetické povahy), ovšem základní romantická linie přečkala zásah editorů více méně bez úhony a i když Branagh znovu vycpává Shakespearovu komiku svou vlastní (vážně tam muselo být tolik veselého zakopávání, omdlévání, žuchání…?), alespoň se mu podařilo vymačkat maximum z toho, co mu Shakespeare odkázal. Svou pozitivní energií a nakažlivým optimismem tenhle film nejvíc připomene Branaghovu adaptaci Much Ado About Nothing: Ardenským lesem, zalitým v hřejivé sluncezáři, profukuje jarní vánek, a vzduchem se v jeho proudech nese vůně zvonků a švitoření zpěvavého ptactva. Jistě, tolik voňavosti a sladkého mámení může snadno rozdrnčet poplašné detektory kýče a naivní vyumělkovanosti, ale myslím, že žádná jiná látka toho není schopná absorbovat víc a přirozeněji než Shakespearovy romantické komedie. Takže: proč prostě jednou paranoidní alarmy nevypnout, nezabořit se pohodlně do sedačky a nevychutnat si jednu z nejzdařilejších a nejvyvážněnějších shakespearovských adaptací pod sluncem? Jestli se vám naskytne příležitost přivoňět si k této filmové květince, neváhejte! // LEPŠÍ VERZE: O žádné adaptaci As You Like It, která by se byť jen náznakem blížila kvalitám téhle, nevím.(14.1.2009)
quixote
Nejslavnější monolog hry se sice překvapivě ocitl úplně jinde, než jsme zvyklí, a transfer děje do Japonska 19.století (!) asi pravověrné shakespearology pořádně vyděsil, ale což. Branagh Shakespeara umí a potvrzuje to i tímto filmem. O kvalitním výběru herců a dalších spolupracovníků (hudba: P.Doyle) se netřeba šířit.(7.7.2011)