Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Sleuth
Trailer 2
Mysteriózní / Thriller / Drama
USA, 2007, 86 min

Obsahy(1)

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine. Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem (Jude Law) ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky. Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (188)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh se zas jednou rozjel...a jím zvolená (precizně "vytvarovaná") forma zcela pohltila obsah. Divadelní původ Slídila naprosto bije do očí a herecká dvojexhibice je to taky taková, že málem cítíte kapky potu odlétající z Lawových vlasů až do druhé řady. Ano, jsou oba - každý svým vlastním způsobem - urvaní ze řetězu a je zajímavé to sledovat, ale o čem to jako vlastně bylo? S touhle otázkou a nálepkou "na mě moc umění bez reálného obsahu" nastupuju do výtahu a dávám 60%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mätúce a možno aj zmätené. Chápem, o čo malo ísť (alebo si aspoň predstavujem, čo by sa takýmto filmom dalo vyjadriť), ale to podanie mi nesadlo. Ešte som sa nerozhodol, či bola záverečná tretina blbo zrežírovaná, alebo blbo zahraná, ale nemôžem sa zbaviť pocitu, že vyznela inak, než tvorcovia zamýšľali. Jednoducho "som to tým dvom nežral" a neverím, že také mozgy by si to divadlo žrali navzájom. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nový Slídil je jako ten nový dům. Mnohem chladnější, méně osobní a divadelní, než starší bratříček. Role se otočily, svět se stal moderním místem pro černou a bílou, na kterou dopadá počítačem řízené světlo a mění tak podobu interiéru. Už samotná architektura a design filmu nasvědčuje změnám ve vnímání světa. Ostatní však zůstalo na svém místě, jen někdo nezapomněl přidat to nejmodernější a to homosexuální ladění. Popravdě si nepamatuji nic víc gay než je posledních 15náct minut filmu (čemuž dost pomáhá Lawův vzhled:)). Je to lepší nebo horší, těžko říct, je to rozhodně jiné a v druhé části si to víc hraje na sexuální napětí, které mezi dvojicí mužů příliš nefunguje. Problémem kromě hi-tech pohledů a domu může být i jakési nestíhání ústřední dvojice. Caine hraje svůj standard, ale se vší úctou k Judeovi, tohle není veřejný dům laděný v italském stylu (toho itala jsem mu nevěřil ani minutu, to že se ohne pro mýdlo ve sprše ano:)). Film pro dvě herecké osobnosti, ale jedna si vzala volno a musel ji zastoupit dům... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nechutná řezničina. Branagh by se za sebe měl stydět, protože naprosto zmasakroval brilantní snímek. Cainovu účast vážně nechápu. Snažně všechny prosím, ať se raději podívají na originál. 3/10 ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Původní verzi jsem kdysi viděl v televizi a byl jsem nadšen. Herecký koncert, skvělé dialogy, zvraty, překvapení... Po této nové verzi jsem dost zklamaný - jde jen o slabý odvar - což trochu překvapí vzhledem k režii K. Brannagha. Herci sice hrají jak mohou, ale stejně se za svými předchůdci zaostávají (dokonce i dnešní M.Caine za tehdejším M.Cainem :) A hlavně prakticky všechny dějové posuny oproti původní předloze jsou k horšímu. Sice se objevují překvapivé vzraty, ale jsem hloupě podané a hlavně ten závěrečný nedává vůbec logiku vzhledem k předchozímu vyprávění. Hodně fajn byla hudba Patricka Doylea. slabé tři hvězdy ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Zvrhlosti, tvé jméno je Jude...Zvrácená hra na kočku a na myš, ve které hraje avantgardní dům a dva muži, které dělí věk a spojují atavistické pudy. Snad Sleuth vyslídil temné stránky mé duše, snad Harold Pinter rozumí mým nočním pochodům, snad Kenneth Branagh oloupal mou svrchní slupku normálnosti, ale těch 86 minut jsem fascinovaně zírala jako králíček na kobru a ... tajila dech. Líbilo se mi to. Provinile. Chlad, vykalkulovanost, preciznost-a zvířeckost, která to všechno smete. Nadlidské? Lidské? Nelidské? Podívejte do očí Michaela Caina a bezedných studánek Juda Lawa a ptejte se znovu, co je šílenství a kdo je tady zrůda. Nejspíš divák, kterému se to líbí .P.S. NEDOPORUČUJI. S výjimkou milovníků postmoderní literatury a divadla. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem možnost vidět divadelní předlohu, ani originál, takže nemám možnost srovnávat, takže můžu nadšeně vychvalovat. Pánové Caine vs. Law rozehrály pořádně adrenalinový mač, při kterém jsem první dva sety téměř nedýchala. Veliká škoda, že jim v rozhodujícím duelu došla síla, jinak bych nadšeně tleskala. Každopádně jako zfilmované divadlo, které si vystačí s dvěma herci a zajímavým barákem, je Slídil vydařeným a zajímavým dílem. Brzy se chystám na originál :o) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tezko hodnotit, na jednu stranu prijemny prekvapeni a ani tentokrat me Branagh nezklamal, pricemz teda ale puvodni verzi jsem nevidel. Film si vystaci s malem, jeden byt, kterej je ale po designersky strance naprosto perfektni, navic nasnimanej skvelou kamerou. A v nem se pohybujou dva herci hrajici jako o zivot, ze jsem je takle skvele uz dlouho hrat nevidel a vymenujou si pekne ostry dialogy. Na druhou stranu predvidatelny zvraty, obcas podivny chovani postav, kde si clovek musi rikat, jestli to tvurci mysleli vazne. Proste takovej podivnej mix mezi cernou komedii, drsnym thrillerem a naprostou kokotinou, ktera je ale tech 80 minut skvele zabavna a napinava a Law s Cainem jsou tak dokonaly, ze clovek nevi, komu fandit. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Konverzační filmy mám velmi rád, ale tenhle se mi moc nelíbil. Herecké výkony jsou kvalitní, obvzláště Michael Caine. Bohužel chyběl nějaký moment překvapení, lepší atmosféra a zručnější režie (přeci jenom Kenneth Branagh je spíše herec). Původního Slídila jsem neviděl a to je velká škoda (určitě v co nejbližší době napravím). Navíc musím plně souhlasit s komentářem Soweekiho, protože tohle je opravdu dílo spíše pro divadelní prkna než pro televizní inscenaci. Dvě a půl hvězdičky, ale spíše je to ke dvěma..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dokáži ocenit jistou formu minimalismu, ale dva herci, jeden dům a žádná kráska v dohledu kamery? To je i na mé nízké potřeby poněkud málo. Chlapi si to užívají, fintují to na sebe celkem slušně, milionářská chaloupka má také jakési kouzlo, ale u dovysvětlovacích scén jsem si nudou ukousal všechny nehty na nohou. Občas jsem měl navíc obavy, že za chvíli uvidím nějakou exkluzivní vychytávku okoukanou z německého gay porna, ale toho jsem byl naštěstí ušetřen. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, co by říkal Laurence, kdyby to viděl. Rozhodně je taky zajímavé sledovat, jak se vyvíjí pohled na všetečné staříky a mladé, ženy svádějící muže. Pořád jsou to sice blonďáci, ale úplně stejní muži už to nejsou, ne ne. Taky jsem se trochu pozastavovala nad frekvencí používání derivací (chachá, ty tři slovíčka po sobě, nad tím by si jeden zamotal jazyk) slova fuck. Copak to mají zapotřebí, kluci modroocí? Já si myslím, že ne. Paradoxně mi to přišlo mnohem víc divadelní než původní film, ačkoliv to bylo natočeno v daleko okatěji moderních kulisách. Holt na Majkla Kejna v klaunském oblečku, jak si to štráduje přes trávník s žebříkem, nic nemá, ani Majkl Kejn s digitálním ovladačem v ruce. Možná je tahle Branagh-Pinter adaptace důkazem, že Slídilův narativ je do moderní doby nepřeveditelný, možná se jenom soustředili na zachování špatných detailů a převedli ho chybně. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řada skromných hodnocení a kritických komentářů mě vedla ke skepticismu a nízkému očekávání, které se naštěstí ale nepotvrdilo. Vyčítat divadelnost tomuhle dílku, které skutečně vychází z divadelní hry a navíc se odehrává celý v interiéru, je totéž, jako vyčítat filmu, který se odehrává na lodi, že je tam přemíra vody. Oproti původní verzi je remake méně hravý, původní snímek vycházel z klasických detektivek psaných např. Agathou Christie a ctil fenomén hry. Oba dva protihráči byli hrou fascinováni a jejímu principu byli leccos schopní obětovat. Navíc se tam ještě projevoval prvek tradičního třídního rozdělení. Oba dva muže dělila hluboká společenská propast a děj byl hnán kupředu právě neochotou toho zdánlivě silnějšího uznat schopnosti plebejského vetřelce a ohrozit tak svůj šlechnický společenský status. Tady je kriminální komedie potlačená a vzniká spíš psychologické drama dvou mužů z odlišných sociálních skupin, kdy se ten bohatší snaží manipulovat s tím druhým. Je to celkově chladnější, představě, že se dá všechno koupit, odpovídá i studené osvětlení, které tlumí emoce. Na druhou stranu, hra kočky s myší zůstává zachována a především je tady ukázka špičkového herectví dvou skvělých herců různých generací. Jen to, co v původní verzi perfektně zapadalo do sebe, posunutí motivů v moderní verzi trošku skřípe. Ten poslední výstřel mě smysl v prvním filmu, tady je trošku navíc. Celkový dojem: 75 %. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Michael Caine dělá z Juda hodinu a půl hereckého pitomce v plytkém remaku, jemuž nechybí jen hromada normálního nábytku a několik litrů Primalexu, ale především hloubka, styl a pointa...............po zhlédnutí originálu padám ještě níž. 4/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa vidí, aby v remakeu rovnomenného film hral po tridsiatich rokoch hlavnú postavu ten istý herec. Avšak práve účasť Michaela Cainea bola pre mňa malou útechou a nádejou, že môže z pôvodného snímku priniesť nejaké skúsenosti a atmosféru, na ktorú tak rad spomínam. Nestalo sa tak, obaja herci síce hrajú svoj štandard, ktorý občas vystupňujú do vrcholných scén svojho vystúpenia, ale to prázdno, ktoré okolo nich vzniklo bolo až príliš citeľné a viditeľné. Ďalším sklamaním bol pre mňa fakt, že spoľahnúť sa nemožno už ani na režiséra (a herca zároveň), ktorý má divadelné hry prelúskané odzadu-odpredu. Nepochopiteľné prevzatie látky Kennetha Branagha, ktorý síce predlohy rád upravuje podľa svojho, ale so zachovaním atmosféry, dejovej súvislosti, gradácie a prípadne ich zlepšením. Škoda, že v tomto prípade sa tak nestalo. Ale keby som nevidel pôvodný snímok, tiež pradiem nadšením. 65%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Pusťte si tohle, Polanského Venuši vkožichu s fenomenálním Mathieu Amalricem a Medemův Room in Rome. Alternativní způsoby, jak vyjádřit a prožít obohacenou skutečnost, vysokooktanovou pravdu. Kdysi někdo řekl, že zbabělci umírají tisíckrát, kdežto odvážní jen jednou. Až uvidíte tyhle filmy, nejpozději pak byste měli vědět, že odvážní především žijí tisíckrát, kdežto zbabělci ani jednou. Ovšem mluvíme tady o odvaze mysli, o přitažlivé odvaze mysli nacházet rozmanité složité zoůsoby, jak vyjadřovat a prožívat veškerou skutečnost, k níž se nechám přijít... a pakliže se takové mysli potkají dvě, balet může začít. Tři filmy, tři sožitá baletní představení, během nichž odvážné a vzájemně se přitahující mysli prožijí stovky alternativních životů, anichž by se odchýlily od pravdivosti toho, kým jsou. Naopak, s každou další piruetkou a odbočkou a trikem se o to přesněji jedna druhé dourčují. Fascinující, svůdný tanec odhalující v mámivých závojích mnohotvářnou pravdivost základní skutečnosti, která je v každé osobnosti pouze základem, pobídkou, ingrediencí, žetonem, prvotní polévkou, stavebnicí, abecedou. Teprve vztahy odvážných hráčů dají oběma stranám s jistotou rozpoznat, kým vším kdo není, i kým vším kdo je. Dojít si na dno, na hranici, osahat vlastní limity - to vzácné požehnání střetnout se s někým, kdo nám umožní se alespoň někudy v tomhle omezeném a omezujícím světě naplno rozvinout. Okamžiky nespoutaného tvarování, štěstí poznání, ať už to skončí jakkoli. *~ ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalý, trochu zvláštní a nekonvenční herecký koncert s přímo odzbrojujícími a břitce trefnými dialogy a poměrně zajímavým nasnímáním. A Patrick Doyle znovu dokazuje, že je naprostý hudební génius! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mozno mnohich odradi fakt, ze sa tento film odohrava v jednom dome s dvomi hercami, takze som sa tak trochu citil ako v divadle :-) Prva polovica filmu vyzerala dost nadejne a bavila ma na 80%, avsak druha uz nejako zacala stracat na obratkach, ale vdaka hereckemu koncertu oboch protagonistov ma film u mna 60%. _______Michael Caine - (Andrew) +++ Jude Law - (Milo) +++ Produkcia: Kenneth Brenegh, Jude Law +++ ()

Reklama

Reklama