Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisní snímek Amazing Grace se zabývá osobností Williama Wiberforcera (Ioan Gruffudd), který byl významným politikem a hlavně bojovníkem za zrušení otroctví v Anglii na přelomu 18. a 19. století. Film ukazuje část jeho života, začíná v jeho 34 letech, kdy unavený nekonečnou snahou o změnu práv černochů odjíždí na venkov, potkává krásnou Barbaru (Romola Garai) - ženu (a budoucí manželku), která sdílí jeho názory. Film střídá vyprávění Barbaře a současnost, která končí rokem 1807. W. Wilberforce zemřel roku 1833, pouhý měsíc před odhlasování zákona zakazující otroctví. (xjane)

(více)

Recenze (66)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

V životopisných filmech nezřídka ustoupí invence přísným faktům, jindy naopak pro experimenty nevíme, čí že životní peripetie jsme to vlastně sledovali. Film, v němž se William Wilberforce s hrstkou přátel neúnavně, klopotně, často s pocity marnosti a ještě s podlomeným zdravím snaží o zrušení obchodu s otroky, je podle mě ten první případ. Tím nechci říct, že spadá do kategorie "zabitej čas", nikoli - je to poctivé každým coulem, na podívání velmi vděčné a nepřehlížím ani fakt, že jsem teď o jednu historickou informaci chytřejší, ale jako bych majzlík, který vytesává do mramoru velká slova, slyšela až příliš zřetelně. 3,5 * ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,250,683Tržby Celosvetovo $32,120,360Tržby za predaj DVD v USA $25,298,051 //počet predaných kusov 1,413,072║ Otrokársky námet je sám o sebe silný, vážny, Ioan Gruffudd je fajn ale svojou postavou alebo teda prednesom nestrhne nejak moc pozornosť diváka, rovnako zamrazí nevyužitie vedľajších postav hraných hercami ako Michael Gambon, Rufus Sewell či Albert Finney, pre dej vyznejú skôr plocho než ako pre dej oporné vykreslené charaktery. Nájde sa tu zopár silných momentiek ale ako celok film vyznie takmer do prázdna, lebo dej sa až moc samoľúbo krúti len okolo hlavnej postavy. Podobnú tematiku omnoho lepšie vystihol a zachytil Steven Spielberg vo filme AMISTAD. /45%/ ()

emma53 

všechny recenze uživatele

William Wiberforcer byl cílevědomě oddaný abolicionistickému hnutí i na úkor svého zdraví a se svou opravdu nezlomnou vůli dokázal v té době téměř nemožné, prosadit zákon o zrušení obchodu s otroky. Ve své době byl zcela jistě velmi známou osobností, která se snažila o mnoho reforem sloužících ke zlepšení nejen sociálních poměrů, ale co mě osobně potěšilo, tak i o dobré zacházení se zvířaty. Všechny tyto aktivity byly pro něj životní prioritou a i když je zřejmé, že se musí k faktům z filmu přistupovat obezřetně, protože ne všechno zcela přesně odpovídá historickým skutečnostem, tak to nic nemění na tom, že nebýt Amazing Grace, tak se možná o takových osobnostech vůbec nedozvíme. Díky za něj a za Ioana Gruffudda, který roli Williama zahrál jako ostatně všechny jeho role velmi uvěřitelně, ale ani ostatní za ním nezůstávali o nic pozadu, jak už tady zmiňovaný Rufus Sewell a nebo vyčuhující Benedict Cumberbatch. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zapáleně bojovat za zrušení otroctví je sice ušlechtilá činnost, nicméně v dosti unylém balení, které předkládá nikdy hvězdný Michael Apted, z toho vychází místy jen poctivé nabalování historických faktů. Režisér navíc diváka udržuje v jistém emocionálním odstupu a mnohdy se dobrovolně vzdává vyšších ambicí, které se na několika místech nabízely. Herecky nadprůměrné, dějově nevyvážené, vícekrát nevyhledávané. 60%. Víc ani ránu.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

William Wilberforce bol rozhodne veľký muž, ktorý toho zmenil veľa, a to bez zbraní, len so svojim slovom, trpezlivosťou a buldočou zaťatosťou. Vzácny príklad toho, že niekedy sa dajú písať dejiny aj mierovou cestou. Ioan Gruffudd sa tejto náročnej postavy zhostil na jednotku, už z Hornblowera som si akosi navykol, že mu historické prostredie konca 18. a začiatku 19. storočia padne ako uliate. Samotná výprava a réžia boli tiež vynikajúce, menšie výhrady mám len k pár slabším miestam akoby bez tempa, ale to sú len také maličkosti. Ide o jeden z tých lepších historických životopisných filmov, ktorý stojí za to vidieť. 80/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tých 111 minút tejto hodiny dejepisu bolo skutočne zaujímavých. Wiberforcer mal naozaj nezlomnú vôľu a veľkú trpezlivosť. Viac takých hrdinov! Ioan Gruffudd a partia hercov okolo neho to všetko zvládli na výbornú, ku tomu dokonalé kostýmy a pôsobivá výprava. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a velice působivý snímek s plejádou skvělých herců, kterým jasně dominuje vynikající výkon Ioana Gruffudda, který zde ukázal, že jeho pitvoření v komiksové Fantastické čtyřce byl jen nějaký omyl. Je sice pravda, že téma otroctví není moc atraktivní a pro někoho i nezajímavé ale film je natočen tak dobře, že zaujme i diváka, kterého anglická historie nezajímá. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Životopis človíčka, který se rozhodl žít podle principu „služte v lásce jedni druhým“ (viz Galatským 5:13) Škoda jen, že ve filmu byla jen drobná zmínka o tom, že byl věřící a proč to vlastně všechno dělal... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Keď ľudia hovoria o veľkých mužoch myslia na mužov ako Napoleon...mužov násilia. Zriedka myslia na mužov pokojných. Takýmto mužom sa dostáva úplne odlišné prijatie, keď sa vracajú domov z bojov. Napoleon sa vracia v sláve a moci. Muža, ktorý dosiahol vrchol pozemského snaženia však v snoch bude prenasledovať úzkosť vojny. No William Wiberforce sa vráti domov k manželke, položí hlavu na vankúš a bude vedieť, že obchodovanie s otrokmi skončilo"....William Wiberforce musel byť úžasný človek...oddnes má pre mňa pieseň Amazig Grace úplne iný význam a viem, že vždy keď ju budem počuť spomeniem si na tento film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tématicky určitě silné, ale z mého pohledu příliš suchopárné a naprosto bez emocí. A ty jsou v tomto případě víc než důležité. Pokud by byly do filmu vloženy záběry s týráním otroků, působilo by to možná lacině, ale celkovému vyznění by to nejspíše pomohlo. Takhle se o týrání sice mluvilo, ale to samo o sobě zkrátka to rozhořčení nevyvolalo. Jediné, co se opravdu povedlo, byly hádky ve parlamentu. Výhrady bych měl i k obsazení. Respektive nesedlo mi jen jedno jméno, ale byl to zrovna hlavní představitel. Gruffudd se mi tady zkrátka nelíbil. Nevěřil jsem jeho úsilí, nevěřil jsem jeho zdravotním problémům, nevěřil jsem žádnému z jeho gest. Prostě plonkový výkon. Vše tak stálo na vedlejších postavách, které ovšem byly obsazeny skvostně. Nicméně ani to mě neuchránilo od zklamání. 40% ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Pekný životopisný film, ktorému však chýbala štipka napätia. Boli scény, pri ktorých človeka zamrazilo, ale boli scény, ktoré človeka dosť nudili. Taká dobrá stredná cesta. 70% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jistě notně zidealizované, ale svými myšlenkami a upřímným zpracováním to určitě dokáže nadchnout. Příběhy o bojích jednotlivce proti systému mají něco do sebe a Amazing Grace má navíc to štěstí, že v jeho čele stojí špičková herecká sestava. I po výpravné stránce je to poctivá podívaná plná pevných kulis a detailních kostýmů. A samozřejmě nechybí ani jistá míra zdravého patosu. Užití stejnojmenného songu v závěru filmu tedy překvapí asi málokoho. Husina zaručena. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zajímavý historický životopisný snímek o osobě mě zcela neznámé. Takže z tohoto pohledu určitě obohacení. Dále se moc povedlo obsazení, obzvláště Cumberbatch, Gambon, Hinds a zcela odporný Toby Jones hrající pozdějšího britského krále. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Slabší než Spielbergův Amistad...Scény s otroky mi připadaly silnější než pouze kamera upřená na tváře lidí, kteří o takové hrůze jen mluví...ale o to je ten film lahodnější...Nevytratila se ale z něho hlavní myšlenka a to zrušení obchodu s otroky..Snímek o životě člověka, který se rozhoduje mezi službou Bohu a politikou, jenž nakonec vybírá obojí...Pomohla mu v tom láska k druhým lidem a upřímná víra...No není to úžasná milost? ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Toto je příběh lidí, kteří se snaží udělat svět lepším. Jak už to tak ale bohužel bývá, když už se o to někdo snaží, má víc překážek než je zdrávo, ale hlavní je vytrvat...a přesně o tom "Amazing Grace" je. Pro mě to bylo úžasné drama, o to strhující, že bylo skutečností. Ioan Gruffudd tu byl vynikající a na konci, když se mu konečně po mnoha letech povedlo uskutečnit svůj sen, jsem měla husinu. Hudba tu podtrhává všechny emoce a tak nemám tomuto kusu co vytknout. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

no len tak nahodou som si pozrel zopar komentarov pred pozretim pribehu o velkom politikovi, kt. v dnesnych casoch je zalostne malo. mna vsak snimok za srdce az tak nechytil a ani tou hudbou som nebol nijako vynimocne ohromeny aj ked si pekne zvladla svoju rolu. ioan gruffudd bol v role mesiasa otrokov nadpriemerny a dodal svojej postave sympatie a ludskost, kt. je hlavnym pilierom skor povedane dramy ako toho thrilleru....trosku viac historicky-politickej angazovanosti a dal by som aj 4*. no teraz je to len 65%... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Film, který vypráví o triumfu slušnosti a vytrvalosti. Ze začátku jsem měl dojem, že sleduji nějakou televizní adaptaci, za což mohla hlavně digitální kamera a pár - řeknu to přímo - debilních pokusů o ztvárnění snových vidin pomocí levných efektů (černoušek chrastící řetězy, wtf?). Pak jsem ale na tyto poklesky zapomněl díky kostýmům, hercům a - last but not least - vynikajícímu scénáři. Nikdy jsem o Wilberforceovi neslyšel a po shlédnutí tohoto filmu si rychle a rád doplním vzdělání. Jen poznámka - nechápu, který blbec obsadil do jednoho filmu Michaela Gambona a Alberta Finneyho, navíc s podobnými maskami. Po CELOU DOBU jsem si myslel, že jde o jednu postavu. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

V první řadě bych ráda podotkla, že tento film asi víc zaujme milovníky historie, ovšem jeho zpracováni vůbec nebrání zájmu ostatních diváků. Anglie a dovoz otroků, spousta smrti a zmaru, ale zároveň i jeden z pilířů královské ekonomiky, který právě proto není vůbec lehké podříznout. A tak sledujeme boj několika přátel v čele s Wiliamem Wiberforcerem, kteří se rozhodli toto zastavit. Bojují na vysokých postech včetně sněmovny a soukromý život spousty z nich se řítí do záhuby, ale po několika letech bojů přece jen zvítězí a Anglie odsouhlasí zákaz dovozu otroků z Afriky.Ioann Gruffudd se své role zhostil velmi dobře a dále mě zaujal Rufus Sewell, spolu s dalším kvalitním hereckým obsazením. Nemám důvod nedat čtyři hvězdy. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

jednoducho amazing.. 1. co musim pochvalit je INTELIGENTNY SCENAR. V malo vetach vyjadrili potrebnu myslienku a dokonca ich nenapadne a stale rozumne poprepajali. Klobuk dolu. Co sa tyka maskerov, vykonali skvelu robotu /z toho, ako nalicili napr. W. Pitta ako choreho mi behal mraz po chrbte.Pri inych postavach to nebolo tak vyrazne skvele./ No malicky krocik k dokonalosti, keby viac odlisili wilbeforca v priebehu rokov, kedze sa tam striedali casove roviny, bolo by to i prehladnejsie. Co ma dalej uputalo? Jasne, herci. Rada vidavam znamych skvelych hercov opat na platne v inych filmoch. Tu som sa znovu mohla vytesovat. Potvrdili svoje kvality, zistila som, ze I. Gruffud fakt uz vie hrat a dokonca spievat. Ma pekny hlas a nadherne cisto vyslovuje. Nemrmle. Vyrazne a pritom jemne oddeluje slova, zvyraznuje hlasky.. Super. Tesim sa, ked este trochu vyrastie ake bude robit filmy. Tie asik budem divat /resp. pocuvat/ kvoli jeho hlasu.. dufam :). Zaposobil na mna i Michael Gambon. What an actor..! Mierne ma fascinoval zjav: http://www.virginmedia.com/microsites/movies/slideshow/atonement-premiere/img_10.jpg samozrejme ked sa tesil zdraviu. Obcas som sa i bavila. Napr. postava T. Clarksona v podani Rufusa Sewella mi vyznieva skutocne komicky. Teda.. hlavne jeho monolog ku babatku a na cintorine.. :D Ci zopar anglickych vtipkov typu basen, metafory atd. Velmi inteligentne, nenapadne, skvele!!! Fakt super scenar!!! Fajn hudba, zopar peknych zaberov, krasne prostredie, tesila som sa z kostymov, kulis.. co mi viac ku stastiu chyba? Zapletka bola pre mna osobne tiez pritazliva. /Zajima ma, ako zili rozne skupiny obyvatelstva v istej dobe./ A tak. Skvely zazitok. Myslela som, ze ako podla komentarov, ze to bude vacsia nuda. Naopak. Nebola by som proti, keby pribeh pokracoval. Ale to by asik nebolo mozne.. taaaakze.. ODPORUCAM tipkom ako som ja :) ()

Reklama

Reklama