Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisní snímek Amazing Grace se zabývá osobností Williama Wiberforcera (Ioan Gruffudd), který byl významným politikem a hlavně bojovníkem za zrušení otroctví v Anglii na přelomu 18. a 19. století. Film ukazuje část jeho života, začíná v jeho 34 letech, kdy unavený nekonečnou snahou o změnu práv černochů odjíždí na venkov, potkává krásnou Barbaru (Romola Garai) - ženu (a budoucí manželku), která sdílí jeho názory. Film střídá vyprávění Barbaře a současnost, která končí rokem 1807. W. Wilberforce zemřel roku 1833, pouhý měsíc před odhlasování zákona zakazující otroctví. (xjane)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nechutné otrokářské praktiky zpracoval S.Spielberg v Amistadu formou soudního dramatu, M.Apted na to šel s inteligentním (historickým) dramatem politickým (podstatná část děje se odehrává v britské Dolní sněmovně), bohužel nosné téma (v Nezlomné vůli pod ním probublávají ještě mnohá témata aktuálnější) asi nenajde většinovou diváckou odezvu v zemi, kde je soudnictví plné podivných praktik a poslanecký mandát snadnou cestou ke kapsám plným úplatků. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Vděčné téma mýcení otrokářství je v Aptedových rukou pojato o něco střídměji, než jak ho představuje Steven Spielberg ve svém Amistadu. Životopisný příběh Williama Wilberforce je hlavně politické drama, proto se odehrává převážně v parlamentních lavicích a nikoliv na palubách otrokářských lodí. Je s podivem, že se ve filmu objeví pouze 2 otroci z toho jeden bývalý, a možná právě absence živějšího vyobrazení ústředního tématu je ta věc, která mi na filmu chyběla. Samozřejmě nemám na mysli nějaké laciné záběry otrockého utrpení, jen se divím, že tak zapálený bojovník jakým William beze sporu byl, se při svých kampaních s žádnými otroky osobně nesetkal, ani se o podmínkách provázejících jejich prodej nepřesvědčil na vlastní oči. Pokud jen tyto momenty v jeho životopise filmaři vynechali, tak je to škoda, a pokud tak nikdy neučinil, tak mu to v mých očích ubírá kredit. ()

Reklama

Martyska 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že od reality to má trochu ďalej ale dej je vykreslený dobre. Krásna hudba, výborné kostýmy a Gruffudd v hlavnej úlohe prekvapil. Pekný film s geniálnym koncom. Koniec je, myslím si, z celého filmu to najlepšie a vyzdvihnutý akoby o úroveň vyššie než film. Celý mi príde taký ponaťahovaný s niekedy neúplnými dialógmi ale koniec je zavŕšený úplne niekde inde. Pôvodne som chcela dať 2* ale ten koniec ma presvedčil. Inak ako životopis nie je spracovaný zle, len tie dialógy a natiahnutých 95 minút. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

no len tak nahodou som si pozrel zopar komentarov pred pozretim pribehu o velkom politikovi, kt. v dnesnych casoch je zalostne malo. mna vsak snimok za srdce az tak nechytil a ani tou hudbou som nebol nijako vynimocne ohromeny aj ked si pekne zvladla svoju rolu. ioan gruffudd bol v role mesiasa otrokov nadpriemerny a dodal svojej postave sympatie a ludskost, kt. je hlavnym pilierom skor povedane dramy ako toho thrilleru....trosku viac historicky-politickej angazovanosti a dal by som aj 4*. no teraz je to len 65%... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

William Wiberforcer byl cílevědomě oddaný abolicionistickému hnutí i na úkor svého zdraví a se svou opravdu nezlomnou vůli dokázal v té době téměř nemožné, prosadit zákon o zrušení obchodu s otroky. Ve své době byl zcela jistě velmi známou osobností, která se snažila o mnoho reforem sloužících ke zlepšení nejen sociálních poměrů, ale co mě osobně potěšilo, tak i o dobré zacházení se zvířaty. Všechny tyto aktivity byly pro něj životní prioritou a i když je zřejmé, že se musí k faktům z filmu přistupovat obezřetně, protože ne všechno zcela přesně odpovídá historickým skutečnostem, tak to nic nemění na tom, že nebýt Amazing Grace, tak se možná o takových osobnostech vůbec nedozvíme. Díky za něj a za Ioana Gruffudda, který roli Williama zahrál jako ostatně všechny jeho role velmi uvěřitelně, ale ani ostatní za ním nezůstávali o nic pozadu, jak už tady zmiňovaný Rufus Sewell a nebo vyčuhující Benedict Cumberbatch. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Špeciálne projekcie filmu boli uvedené v Buncrane, Co Donegal v Írsku. Bolo to na oslavu odkazu Johna Newtona v kraji, kde v roku 1748 jeho otrokárska loď Greyhound zakotvila potom, čo prežila strašnú búrku. Touto udalosťou začal Newton svoju duchovnú cestu, ktorá vyvrcholila zložením piesne Amazing Grace. (ti88na)
  • Počas rozhovoru medzi Tohmasom Clarksom (Rufus Sewell) a Williamom Wilberforcom (Ioan Gruffudd) je spochybňované, ako môže človek zostať lojálny ku kráľovi, ktorý rukou zatrasie dubom a ďalekohľadom dovidí Nemecko. Ide o odkaz na kráľa Georga III, ktorý podľa súčasného presvedčenia historikov a vedeckých výskumov trpel porfýriou, ktorá bola pravdepodobne vyvolaná jeho požívaním arzénu. (ti88na)
  • V scéne, kde Wiliiam Wilberforce spieva „Amazing Grace“. skutočne spieval Ioan Gruffudd. V niekoľkých posledných záberoch bol použitý playback, ale aj to naspieval sám Gruffudd. Režisér Michael Apted nemal tušenie, že Grufudd vie spievať, je však sólista a zborový spevák, takže keď spustil, prekvapený bol tak režisér, ako aj zbytok obsadenia. (ti88na)

Reklama

Reklama