Reklama

Reklama

Samson & Dalila

  • USA Samson and Delilah
Trailer
USA, 1949, 131 min

Scénář:

Jesse Lasky Jr.

Kamera:

George Barnes

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Hedy Lamarr, Victor Mature, George Sanders, Angela Lansbury, Henry Wilcoxon, Olive Deering, Fay Holden, Russ Tamblyn, William Farnum, Lane Chandler (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tisíc let před narozením Krista, Bůh potrestal Izraelity uvrhnutím jejich národa pod nadvládu a tyranii Filištínů. Podle věštby andělů mohl jen jediný člověk osvobodit izraelitský lid - syn Manoaha z města Zorah. Skutečně, dosud bezdětnému pár se brzy narodil chlapec, který dostal jméno Samson. Hoch dospěl v silného muže. I přiblíživ se čas jeho osudu, odešel Samson z rodného města do země Filištínů, aby poznal svět a své nepřátele. Zamiloval se tu ale do urozené Semadar a po vykonání hrdinského skutku požádal o její ruku. Semadar však jeho přízeň nevyslyšela. Zhrzená Delilah, sestra Semadar, která se do krásného urostlého Samsona mezitím zamilovala, přísahala mladému muži za jeho nevědomou zradu pomstu. Samson se navrátil ke svému lidu a počal oslabovat Filištínce. Čím byla jeho síla větší, tím byla porážka soupeřů nevyhnutelnější. S kouzelnou silou darovanou Bohy byl Samson zcela neporazitelný. Nešťastná Delilah se proto rozhodla lstí vylákat ze Samsona tajemství jeho síly a předat ji svému lidu. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

pepo 

všechny recenze uživatele

Príbeh a jeho zvraty som nepoznal, takže som bol dosť často príjemne prekvapený (šokovaný) kam sa dej uberal. Na DeMilla ma prekvapila veľká dávka komornosti. Bez jeho typického monumentalizmu však dosť vyskakoval fakt, že hlavný hrdina je málo charizmatický (kde je Heston, keď ho divák potrebuje? ) a nemá to teda úplne najväčšie grády. Mnohé však zachraňuje superhot superbitch Hedy Lamar. Zub času je tu prítomný viac než v tých najväčších dobových klasikách, ale stále ide o parádny biják z klasického Hollywoodu. 9/10 ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VÁŠ HUMOR JE VÄČŠÍ AKO VAŠA SILA." __ Spektakulárny, dojemný, vášnivý, so zradou a láskou ruka v ruke kráčajúci epos do výnimočnosti privádzaný osudovou hudbou dnes už prachom zapadnutého velikána Victora Younga. Čo si budeme hovoriť, Cecil B. DeMille bol na tieto veľkolepé historické fresky skrátka macher, najpovolanejší z povolaných a jeho Samson a Dalila bol takým megahitom, že odštartoval celú sériu hollywoodskych sandálových veľkofilmov, ktoré trónili kinám ešte ďalšiu dekádu a pol. Čo je však na filme najlepšie, že úžasná podívaná je to aj dnes. Scéna, kedy Samson zápasí z levom by sa snáď realistickejšie nedala nakrútiť ani dnes a všetka tá osudovosť a bolesť zo zrady vás pohltí, keď vidíte ako slepý tlačí mlynské koleso a Dalila sa na neho nevládze pozerať. A potom je tu ešte záver. Keď obrovský stĺp pukol a hučiaci dav okamžite stíchol, zamrazilo ma tak, ako to vie vyvolať len máloktorý film. Je to jeden z mála skutočne Veľkých filmov, kde si Victor Mature (inak môj obľúbenec) zahral hlavnú postavu a treba tiež poznamenať, že sa do nej skutočne hodí a v tej dobe by som si do nej nevedel predstaviť nikoho iného. Jeden z najlepších sandálových filmov. (32. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh Samsona a Dalili je vďačným sústom pre každého filmára, ak sa však k látke postaví legenda Cecil B DeMille o výsledku nemôže byť pochýb. V nasledujúcej dekáde sa natočilo množstvo dobrých i slabších filmov čerpajúcich z biblických príbehov, ale tento to možno po nemej ére opäť oživil. Režisér neohuroval nákladnou výpravou, skôr sa zameral na romantiku vzťahu oboch hrdinov. Príjemne ma prekvapila Hedy Lamarr, postava intrigánskej Dalili jej padla ako uliata. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělé. Přes výrazný náboženský aspekt se mi film jevil spíše jako podmanivá pohádka o nedůvtipném silákovi Samsonovi obdařeném nadpřirozenou silou a o lstivé a krásné Dalile, která sice jako řada ženských "neví co chce", ale o to tvrději si za tím jde. A ve vysokém rozlišení film vypadá skutečně nádherně. Za zmínku určitě stojí výborná akční scéna v níž Samson Victora Matureho, který mimochodem jako by z oka vypadl S. Stallonemu, bojuje holýma rukama se lvem. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

U filmu natočeného podle biblického příběhu požaduji, aby při nejrůznějších úpravách v konečném vyznění šel s duchem předlohy. A to se zde podařilo. Problém, jak dostat Dalilu do Samsonova příběhu hned od začátku, zvládli tvůrci dobře, ani změna motivace jejího podlého jednání (zde především žárlivost, ve skutečnosti jen chladná vypočítavost) v melodramaticky nastavené story až tak nevadila. To důležité zůstalo: k vysvobození Izraele od Pelištejců mimořádně obdarovaný Samson zacházel se svým životem lehkovážně, spoléhal jen na sebe a "prohlédl" až ve své slepotě a ponížení. K tomu výborná Youngova hudba a na BD ukázkově restaurovaný obraz. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1951 Hedy Lamarr hrála v dramatizaci Samson and Delilah v Lux Radio Theatre. (NinadeL)
  • Se ziskem 11 milionů amerických dolarů jen z promítání v USA se stal Samson and Delilah do té doby nejúspěšnějším filmem studia Paramount. (Cherish)
  • Tento film byl v roce 1950 v Egyptě zakázán. Úřady jako zdůvodnění uvedly, že film ukazuje život Židů v době, kdy Izrael ještě zaujímal mocenskou pozici. (Zdroj: Kniha : Kronika filmu (Chronik Verlag im Bertelsmann Lexikon Verlag, 1994). (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama