Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 1

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (946)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Povídka byla samozřejmě lepší. No přiznejme si to, kdy u Steva není? Dneska má King mimochodem šedesáté narozeniny, takže tenhle komentář věnuji jemu. :-) Nicméně je snímek dost kvalitní a nezbytné úpravy v příběhu byli zvládnuty poměrně... no řekněme slušně. Čistou jedničku bych za to nedal, místy děj zbytečně natahovali. Mikael Håfström vsází celkem na jistotu a hlavně se spoléhá na vynikajícího Johna Cusacka, který byl naprosto skvělý a typově přesně obsazený. Trošičku mě mrzelo, že zmizeli některé poťouchlé "kousky" pokoje, jako třeba křivé dveře, nebo roztékající se podlaha, ale chápu, že se Håfström musel krotit a taky pracoval pouze s vizuálním médiem. Samuel L. Jackson potěšil a hrál skvěle i když přiznám se, že jsem byl příznivcem tlustého, plešatého a bílého pana Olina. Silnější čtyři hvězdičky a jsem konečně rád za horor, který je děsivý i bez tun lekaček a masového vraha. Doufám, že se blízká na lepší časy. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Tradičně nudná tuctovka. Strašidelné to vlastně ani moc není a přijde mi, že je to celé postavené na dost chatrných základech, které při sebemenším divákově šťourání neudrží ani zbla. Způsob jakým se Enslin vypořádá se svým pokojovým problémem je děsivě vtipný (hlavně ubožákovy cynické průpovídky), stejnou měrou na mně dolehlo i rádoby šokující finále. Ale John Cusack je bezva. Uděluji 3 děsuplně-rozpačité umrlčí hvězdy a podotýkám, že na opakovačku se rozhodně nechystám. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Některé chvilky jsou dobré, ale film je takový neucelený. Když už si myslíte, že tohle je finálová pointa, tak se všechno otočí zase zpátky. Já osobně bych film ukončil hned po prvním zvratu a myslím si že by to bylo i vhodné vzhledem k celkovému pohledu na film. Napětí je celkem v pohodě, Cusack mi ale moc v té roli neseděl. No nevím, čekal jsem asi moc, ale je třeba říci, že některé scény opravdu stojí za to. 50% ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Je to jenom můj pocit, nebo už je King bez nápadů a tak vykrádá sám sebe ? Děsivej hotelovej pokoj, chlápek co se v něm zblázní, černoch co varuje před nebezpečím. Tohle už sme měli možnost vidět mnohem líp zpracovaný v Shiningu. Film sám o sobě není zas tak špatnej, John Cusack hraje dobře a celkově to docela pěkně odsejpá. Dávam tři lebky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Stephen King a jeho horrorová či thrillerová tvorba mala už niekoľko sfilmovaných pokusov a jediným kto ich dokázal zvládnuť bol Frank Darabont, po tomto počine teda izbe 1408 sa pridal aj Mikael Håfström aj keď nevyťažil s načrtnutého deju viac než by sa patrilo, veľa ukázaných momentiek príbehu nie je zrovna dovedených do vysvetlenia, ktoré by ozrejmilo prečo sa v tamtej tajomnej izbe dejú tak príšerné veci, jednoducho z ničoho nič sa po otvorení izby začiatkom 20.storočia začnú diať všelijaké nešťastné úmrtia, jednoducho to nakoniec vyznie ako keby tá izba bola z nejakej vesmírnej alebo teda dokonca pekelnej dimenzie, ktorá svoju obeť prestupujúca prah dverí len tak ľahko zo svojich spárov nevypustí. Atmosféra je miestamy navodená dosť skľučujúco ale aj tak som sa nedokázal povzniesť nad dosť jednotvárny výkon Johna Cusacka ako spisovateľa Mika Eslina zaoberajúceho sa vyhľadávaním strašidelných hotelov a ich ponurých príbehov, ktorý ako keby vypadol svojim stvárnením charakterom zo schizofrenického filmu Identita, proste hrá presne to čo už sme od neho zvyknutý do úlohy nedáva nič nové a len kopíruje svoj zaužívaný trend, na hereckom poste je viac uveriteľný aj keď hrajúci na menšom priestore Samuel L. Jackson, ten dokáže svojím prejavom o temnej izbe navodiť slušnú dávku strachu práve nám sledujúcim, čo potom stuhnuto čakáme kedy sa tie podivnosti začnú na tom mieste diať. ... Dá sa vôbec prebrať s takého ponurého sna ako prežíva osoba uväznená v izbe 1408 a je to vôbec sen ako nám miestamy chce napovedať príbeh? Postupné otázky vyplývajúce z deju, nemusia mať zrovna priame vysvetlenie. Môžeme len dúfať že druhé prebratie na lôžku v nemocnici nie je len nekončiaca dezilúzia. Po trikovej stránke je to viac než slušne spracované, rušivých momentov na tomto poste nenájdeme, skôr na príbehovej osnove to trošku neladí a hlavne otvorením koncom filmu, keď si hlavný predstaviteľ pustí diktafón a je svedkom toho že to čo zažil nebol iba zlý sen. Filmu by som udelil skôr slušných 70%, uvidím čo spraví ďalšie vzhliadnutie ale aj tak to je asi najlepší horrorový počin tohto roka, z toho čo som mal možnosť vidieť. ║Rozpočet $25miliónovTržby USA $71,985,628Tržby Celosvetovo $131,998,242║ ...aspoň že tie horrory nestoja stámilióny dolárov a poväčšinou sa potom aj oplatia točiť a teda návratnosť investícii je pre producentov skoro zaručená, v prvom rade pokiaľ nezarobia na území USA tak potom už v ostatnom svete to len ťažko tržbou vynahradia ▐ Tržby za predaj DVD v USA $52,894,753 //počet predaných kusov 2,424,711/videl v kine: 70%/ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Na rádiobudíku, ktorý bol špeciálne vyrobený pre film, ovládali číslice na diaľku a frekvencia bola nastavená na 104 FM - MHz a 100 AM - kHz. (Raccoon.city)
  • Mike Enslin (John Cusack) nosí ve filmu kšiltovku s logem baseballového týmu Chicago White Sox. Chicago je domovské město Johna Cusacka, který ve filmu Osm mužů z kola ven (1988) dokonce ztvárnil baseballistu White Sox George "Bucka" Weavera. Cusack je navíc oddaným fanouškem Chicago White Sox. (Siriuss)
  • Vo filme sa viackrát objaví spojitosť s číslom 13. Hotel sa nachádza v ulici Lexington 2254 (2+2+5+4=13), bol otvorený v roku 1912 (1+9+1+2), izba 1408 (1+4+0+8) sa nachádza na 13. poschodí, súčet rozmedzie teplôt na termostate počas tepla je 13 a na zámke na dverách je vyrezané číslo 6214 (6+2+1+4). (Karush)

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama