Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 2

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (946)

Arx 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný námět od mého oblíbeného spisovatele Stephena Kinga. Ve filmu se mi líbil John Cusack, který určitě zaslouží za roli pochválit včetně minirolí Samuela Jacksona, který filmu dodal tu správnou atmosféru. Škoda, že film u konce ztrácí trochu dech ale i tak jsem se výborně bavil. Hlavně bych chtěl vyzdvihnout scénu, kde John Cusack leze z okna po okenníí římse do vedlejšího pokoje. Síla.. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Matt Greenberg, Scott Alexander, Larry Karaszewski .. Ztráta času. Tak nejen mladé, převážně začínající herečky láká zahrát si v hororové laděných ptákovinách, kde ječí, vřeští, zmateně pobíhají, prostě snaží se vyvolat strašidelnou kreací hrůzný obličej a přenést tyto pocity na diváky. Šel do toho i John Cusack. Jako nedůvěřivý, racionálně založený spisovatel, které projíždí všechny známé i neznámé strašidelné místa, až jednoho dne obdrží tajemnou výzvu, kterou je pokoj 1408. Bohužel roli tak úplně nezvládá a dívat se většinu filmu na jeho omezené výrazové kreace je na rozdíl od zmíněných sličných děv značně nezáživné. Společně se zdlouhavostí, chabou atmosférou, kterou brzy vystřídá omšelá efektnost s mdlým ústění do rodinných peripetií zakončena nulovou pointou je tento pobyt prostě jen ztráta času. 30%. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Ostřílení diváci hororových filmů s vyvinutou intuicí a darem vidění do budoucnosti se nezaleknou nějakých halucinací, ale ostřílení diváci hororových filmů s vyvinutou intuicí a darem vidění do budoucnosti, kteří se nechají vtáhnout do „strašidelného“ pokoje se klidně zaleknou nějakých halucinací :o) A to je přesně můj případ. Tahle duchařinu mi dokáže pořádně zvednout všechno ochlupení na těle :o) Kdy každým momentem netrpělivě čekám, co se bude dít a Pokoj 1408 přesně ví, jak lidi postrašit. Je pravda, že v 21. století se člověk bojí převážně tmy, hadů a pavouků,.. ale když se utvoří ta hutná atmosféra, tak Verunka zachumlaná v peřinách (kvůli zimě samozřejmě) kouká téměř bez dechu, co to tam ten Cusack vyvádí. Obdivuji herce, kteří si ve filmu vystačí sami :o) Konečně jsem po nějakém čase objevila v temných vodách světlo na konci tunelu :o) Zamykáme! ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Překvapivě oldschoolová zábava, skoro jsem pod vlivem vřískajících teenagerů zapomněl, že se takové horory ještě točí. Pokoj 1408 jako etalon Kingova stylu hororového vyprávění nese si s sebou všechna pro a proti, které taková adaptace skýtá. Zkuste 100 minut popisovat, co se jednomu chlapíkovi honí v hlavě. Nejde to (přestože Cusack hraje jako o život), potřebujete "překvapivý" twist a pár vedlejších motivů (třeba z jiných Kingových povídek). Výsledkem je klasický kingovský scenáristický hybrid v přepěkném řemeslném balení. Velmi uspokojivý zážitek na jednu noc. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Izba 1408 mi poskytla príjemné až mrazivé strašenie. Cusack aj Jackson to zahrali výborne, všetky hororové prvky fungovali na výbornú, takže dávam 4*. Možno len hviezdičku dolu, pretože k dokonalosti chýbala tá štipka napätia, neistoty, absolútnej nepredvídateľnosti, ktorá by ma naozaj priklincovala. Neviem, čo presne mám na mysli. No aj tak to bol asi najlepší horor, aký som videla od Pádu do tmy pred rokom. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Mike Enslin (John Cusack) jazdí vo filme na Chevrolete Suburban Silverado z roku 1986. Jeho poznávacia značka je "UTAH369". (Raccoon.city)
  • Během natáčení byla Mary McCormack (Lily) těhotná, což vysvětluje, proč je v tolika záběrech zabírána nad pasem. (HellFire)
  • Příjmení jedné z prvních obětí pokoje bylo Grady, tedy stejně jako jedna z postav ve filmu Osvícení (1980), který se také odehrával v hotelu a který byl také natočený podle předlohy Stephena Kinga. (Siriuss)

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama