Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 2

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Recenze (947)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Překvapivě oldschoolová zábava, skoro jsem pod vlivem vřískajících teenagerů zapomněl, že se takové horory ještě točí. Pokoj 1408 jako etalon Kingova stylu hororového vyprávění nese si s sebou všechna pro a proti, které taková adaptace skýtá. Zkuste 100 minut popisovat, co se jednomu chlapíkovi honí v hlavě. Nejde to (přestože Cusack hraje jako o život), potřebujete "překvapivý" twist a pár vedlejších motivů (třeba z jiných Kingových povídek). Výsledkem je klasický kingovský scenáristický hybrid v přepěkném řemeslném balení. Velmi uspokojivý zážitek na jednu noc. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Došlo k 56 úmrtím v pokoji 1408.“ Po začátku téměř identickém s Identitou jsou nám předhozeny první drobty kusých informací o hlavním hrdinovi. Mohlo jich být víc. Enslin mohl být sympatičtější nebo arogantnější, abychom měli pádnější důvod mu držet palce či naopak přát pomalou bolestivou smrt. Nevím, kterého pakoně napadlo zadaptovat povídku o rozsahu několika desítek stran (mimochodem dost slaboučkou) do podoby celovečerního, téměř dvouhodinového filmu, ale je jasné, že tak učinil pro hororový potenciál situace „člověk zavřený ve strašidelné místnosti a pomalu propadající šílenství“, nikoliv kvůli příběhové originalitě. V rukou méně schopného režiséra by to mohlo dopadnout katastrofálně, v rukou schopnějšího režiséra by to mohla být pecka. Švéd Mikael Håfström musel trávit hodně času sám v hotelových/motelových pokojích, kde se děly hrozné věci - tak působivě situace z nich umí vydojit. Svědčí o tom nejdrsnější scéna Hry s nevěrou i podstatná část Pokoje 1408. Po stručném intru a slušně napsaném, leč zcela zbytečném dialogu s ředitelem hotelu (Samuel „ jsem nad věcí“ Jackson), začíná strašení. Zprvu jenom přidrzlé pošťuchování, racionálně ještě jakž takž vysvětlitelné, pak čím dál riskantnější a již někdy od čtyřicáté minuty vše směřuje k neodvratnému saltu mortale. Film by ovšem skončil příliš brzy, takže se scénárista vytasí s nadbytečnou „an american family“ linií, nikam nevedoucí a minutky troufale (a zoufale) nahánějící. V opačném případě by devadesát procent filmu trávil Cusack sám v jednom pokoji, se svým diktafonem, do kterého nejdříve cynicky, později bezradně, „vylévá“ své aktuální dojmy, celé by to trvalo cca sedmdesát minut a svou vyhroceností bralo dech. Možná. Håfström se však nemá zač stydět, jeho průnik do žánru thrilleru/hororu dopadl o poznání lépe než v případě „rovněž Evropana“ Nimróda Antala (Motel smrti). Vyhýbá se dramaturgickému klišé, umně pracuje s atmosférou, lekačky dokáže dobře načasovat, jenom ta gradace… (údajně existuje alternativní konec, zdaleka ne tak dojemně americký). 70% Zajímavé komentáře: Le_Chuck, DaViD´82 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Decentní" horor, jestli to tak můžu nazvat, který nejvíc působí na diváka až ve druhé třetině a to je zárove|ň jeho nejvetší slabinou. Jinak by to bylo jednoznačně za pět. Na DVD si rozhodně nenechte ujít alternativní konce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelituji, že jsem tenhle pokoj navštívil, myslím přes plátno, poněvadž ve skutečnosti bych do něj nevstoupil ani s Chuckem Norrisem. Je mě jasný, že v hotelovým pokoji se dá zažit leccos. Mě se třeba jednou v Bechyni stalo, že nejdříve bylo v pokoji vedro jak v džnugli kde Arnie honil predátora a po stížnosti u majitele tam druhej byla zima, jak v Grónsku, kde honil predátor vetřelce. Sprcha tam byla na čidlo, které fungovalo jen když jeden stál přímo pod sprchou, ale z té ze začátku vystříkla tak ledová voda, že jsem musel automaticky cuknout, ale to zase přestala téct voda, takže dobrejch 15 minut jsem tam nahatej tajtrlíkoval s čidlem a vytvářel různý pozice jak spustit sprchu a přitom na sebe nenechat vyprsknout tekutý led. Nakonec zvítězila poloha "zraněná žížala" kdy jsem se v leže přitiskl na zeď a zvednul ruku před čidlo a čekal až se voda ohřeje a já mohl v klidu vstát a vysprchovat se. Ovšem vrchol byl jednoho dne v noci, když se z ničeho nic otevřelo vikýřové okýnko a do postele mě začalo sněžit. / byl jsem tam v lednu / Takže pro tu hrůzu co se stala kolegovi Cusackovi ve čtrnácetosmičce mám velké pochopení a navíc Cushack zahrál tak dobře, až mám pocit, že bydlel i v tý Bechyni jako já. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost velká zplácanina, což se taky dalo čekat, páč nemá prakticky z čeho čerpat. Kingova povídka je sice zajímavá, jenže na celý film se musí rozvrhnout dost svízelným způsobem, jak to tvůrci zde ukázali a dokázali nakonec zajít až do těžkých extrémů, kde nakonci divák neví, na čem si vlastně stojí a to je celý problém filmu. John Cusack jede na sebe. Po celou dobu je na obrazovce hlavně on, nikdo jiný a docela se mu to i daří. Výrazně šílí a přichází k tomu nejhoršímu. Jenomže ke konci se strhne taková smršť informací, při které divák neví co si počít dřív. Je to divné hodnotit. Natočené je to dobře, ale nejspíš to nevyleká tak jak by se čekalo. Většinou je všechno čekané, předvídatelné a průhledné až hanba, ale i tak Pokoj 1408 a jeho houstnoucí atmosféra bude mít v mé hlavě kousek místečka díky skvělé atmosféře, která panovala po celý film. --- Zabij jenom tolik kolik sníš. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Stephen King a jeho horrorová či thrillerová tvorba mala už niekoľko sfilmovaných pokusov a jediným kto ich dokázal zvládnuť bol Frank Darabont, po tomto počine teda izbe 1408 sa pridal aj Mikael Håfström aj keď nevyťažil s načrtnutého deju viac než by sa patrilo, veľa ukázaných momentiek príbehu nie je zrovna dovedených do vysvetlenia, ktoré by ozrejmilo prečo sa v tamtej tajomnej izbe dejú tak príšerné veci, jednoducho z ničoho nič sa po otvorení izby začiatkom 20.storočia začnú diať všelijaké nešťastné úmrtia, jednoducho to nakoniec vyznie ako keby tá izba bola z nejakej vesmírnej alebo teda dokonca pekelnej dimenzie, ktorá svoju obeť prestupujúca prah dverí len tak ľahko zo svojich spárov nevypustí. Atmosféra je miestamy navodená dosť skľučujúco ale aj tak som sa nedokázal povzniesť nad dosť jednotvárny výkon Johna Cusacka ako spisovateľa Mika Eslina zaoberajúceho sa vyhľadávaním strašidelných hotelov a ich ponurých príbehov, ktorý ako keby vypadol svojim stvárnením charakterom zo schizofrenického filmu Identita, proste hrá presne to čo už sme od neho zvyknutý do úlohy nedáva nič nové a len kopíruje svoj zaužívaný trend, na hereckom poste je viac uveriteľný aj keď hrajúci na menšom priestore Samuel L. Jackson, ten dokáže svojím prejavom o temnej izbe navodiť slušnú dávku strachu práve nám sledujúcim, čo potom stuhnuto čakáme kedy sa tie podivnosti začnú na tom mieste diať. ... Dá sa vôbec prebrať s takého ponurého sna ako prežíva osoba uväznená v izbe 1408 a je to vôbec sen ako nám miestamy chce napovedať príbeh? Postupné otázky vyplývajúce z deju, nemusia mať zrovna priame vysvetlenie. Môžeme len dúfať že druhé prebratie na lôžku v nemocnici nie je len nekončiaca dezilúzia. Po trikovej stránke je to viac než slušne spracované, rušivých momentov na tomto poste nenájdeme, skôr na príbehovej osnove to trošku neladí a hlavne otvorením koncom filmu, keď si hlavný predstaviteľ pustí diktafón a je svedkom toho že to čo zažil nebol iba zlý sen. Filmu by som udelil skôr slušných 70%, uvidím čo spraví ďalšie vzhliadnutie ale aj tak to je asi najlepší horrorový počin tohto roka, z toho čo som mal možnosť vidieť. ║Rozpočet $25miliónovTržby USA $71,985,628Tržby Celosvetovo $131,998,242║ ...aspoň že tie horrory nestoja stámilióny dolárov a poväčšinou sa potom aj oplatia točiť a teda návratnosť investícii je pre producentov skoro zaručená, v prvom rade pokiaľ nezarobia na území USA tak potom už v ostatnom svete to len ťažko tržbou vynahradia ▐ Tržby za predaj DVD v USA $52,894,753 //počet predaných kusov 2,424,711/videl v kine: 70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Trailery naslibovaly hory doly. Mikael Hafstöm však ukázal málo. Příliš málo. V posledních letech jsem dlouho čekal na podobný horor. Na začátku všeho byl potenciál, dále slušní herci, kteří byli jistotou, že postavy budou slušně zahrané. Dále tu byl režisér, který nedokázal zrovna natočit hit roku, ale byl (a je) jistě kvalitnější než např režisér Fantastické čtyřky, Tim Story. Trailery napověděly a bylo jasné, že půjde o kvalitní vizuální podívanou, která nám snad pocuchá nervy a na konec nás i usadí. Bohužel se prokázalo, že potenciál a prokletí knížek pana Kinga je přesně úměrný. Pokud Kingovu adaptaci netočí Darabont většinou skončí špatně. Musím však uznat, že všichni aktéři se snažili a film má v několika okamžicích opravdu velkou šanci být výborný. Naneštěstí je těch okamžiků velmi málo. Chce to větší snahu a odhodlání riskovat, protože v dnešní době diváka nevystraší mrtvá holčička ani samo zapínací rádio... Zmrzlý pokoj a záplava však jsou hezkými okamžiky, které budou zapomenuty v chaotickém a pomalém snímku, který si na horor spíše hraje než aby jím byl. (viděna Director Cut verze tak ať se Mikael nevymlouvá :)) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Matt Greenberg, Scott Alexander, Larry Karaszewski .. Ztráta času. Tak nejen mladé, převážně začínající herečky láká zahrát si v hororové laděných ptákovinách, kde ječí, vřeští, zmateně pobíhají, prostě snaží se vyvolat strašidelnou kreací hrůzný obličej a přenést tyto pocity na diváky. Šel do toho i John Cusack. Jako nedůvěřivý, racionálně založený spisovatel, které projíždí všechny známé i neznámé strašidelné místa, až jednoho dne obdrží tajemnou výzvu, kterou je pokoj 1408. Bohužel roli tak úplně nezvládá a dívat se většinu filmu na jeho omezené výrazové kreace je na rozdíl od zmíněných sličných děv značně nezáživné. Společně se zdlouhavostí, chabou atmosférou, kterou brzy vystřídá omšelá efektnost s mdlým ústění do rodinných peripetií zakončena nulovou pointou je tento pobyt prostě jen ztráta času. 30%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Převést Kinga na filmové plátno v důstojné podobě není nic lehkého. Zatímco v jeho nehorrorové produkci se hned několik nemálo kusů zdařilo výtečně zadaptovat, tak v rámci jeho strašidelné tvorby se zadařilo vlastně jen jednou. Je tedy celkem překvapivé, že se nakonec málem podařilo tuto tristní bilanci napravit rutinérovi jakým Hafström je. 1408 je kvůli omezenému prostoru zcela závislá na ústřední postavě. Cussack se naštěstí ukázal jako výtečná volba. Jeho charisma podpořené značnou dávkou cynismu, spolu s nezaměnitelným chraplákem, drží snímek nad vodou i během mnoha slabších momentů. Zásadním problémem je, že po skvostné úvodní hodině se tvůrci nevydali přímou cestou rovnou do finiše a čtrnásetosmičku zbytečně, a až nedůstojně, natahují. Zpočátku je zde skvěle budovaná atmosféra, spousta nápadů a několik vykrádaček jiných Kingových povídek (Římsa apod.). Jenže ve druhé části tempo výrazně zvolní, děj se vydá do vod v nichž plavat neumí a atmosféra se takřka zcela rozplyne. Ani ty nápady zde již nejsou, jelikož se pouze opakují variace na již viděné věci z předchozí stopáže. Film 1408 je tak ve výsledku tím samým čím je jeho literární předloha v Kingově tvorbě. Tedy nadprůměrným řemeslem, které nezklame, ale rozhodně se nestane záležitostí, která by nějak výrazněji utkvěla v paměti. PS: Ze třech existujících zakončení je jednoznačně nejlepší to "ne-až-tak-happy-endové". ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Technicky celkem není co vytknout, stejně jako herecky. Cynický i vyděšený ksicht jde Cusackovi dobře. Pokoj je dostatečně šokující a Cusack dostává opravdu nepříjemnou čočovicu, chvílema to kupuje až groteskně. Jenže je to o 40 minut delší, než by se slušelo. Nuda, nuda. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::: Ten konec mě dostal, ale viděl jsem i alternativní konce, které byly taktéž skvělé. Těžko ale říci, který je lepší, jestli ten ve filmu či jeden z nich. Každopádně nadprůměrný horor ! :::::::::::::::::::::::::::::: ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Gabriel Yared: 1. 10 Haunted Hotels - Gabriel Yared ,2. The Dolphin Hotel ,3. Room 1408 ,4. The Doppelganger ,5. Katie's Theme ,6. Ship in a Painting ,7. Bleeding Walls ,8. Out on a Ledge ,9. Mike's Fugue ,10. Inside the Vent ,11. Olin in the Minibar ,12. Sinking Ship ,13. Waking up in L.A. ,14. Back to 1048 ,15. "Don't You Love Me Anymore?" ,16. Fire! , ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Ostřílení diváci hororových filmů s vyvinutou intuicí a darem vidění do budoucnosti se nezaleknou nějakých halucinací, ale ostřílení diváci hororových filmů s vyvinutou intuicí a darem vidění do budoucnosti, kteří se nechají vtáhnout do „strašidelného“ pokoje se klidně zaleknou nějakých halucinací :o) A to je přesně můj případ. Tahle duchařinu mi dokáže pořádně zvednout všechno ochlupení na těle :o) Kdy každým momentem netrpělivě čekám, co se bude dít a Pokoj 1408 přesně ví, jak lidi postrašit. Je pravda, že v 21. století se člověk bojí převážně tmy, hadů a pavouků,.. ale když se utvoří ta hutná atmosféra, tak Verunka zachumlaná v peřinách (kvůli zimě samozřejmě) kouká téměř bez dechu, co to tam ten Cusack vyvádí. Obdivuji herce, kteří si ve filmu vystačí sami :o) Konečně jsem po nějakém čase objevila v temných vodách světlo na konci tunelu :o) Zamykáme! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem cynického hrdinu zavřeného v lekacím pokojíčku. A dostal jsem cynického hrdinu s traumatem v minulosti zavřeného v zákeřném pokoji, který umí vylekat tak, že u vás nečekané návštěvy v tu chvíli opravdu nebudou vítány. I v hororovém žánru se zkrátka najde jednou za čas překvapení, které vám z hlavy jen tak nevyleze a které byste si i přes tu nepříjemnou dávku strachu jednou klidně dali znova. Cusackův očistec si tohle privilegium zaslouží. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hotelové izby sú vôbec dosť nepríjemné miesta, nemyslíte? Len si predstavte, koľko ľudí spalo v tej posteli pred tým, než ste sem prišli. Koľkí boli chorí? Koľkí sa nachádzali na pokraji šialenstva? Koľkí spáchali samovraždu?“ Možno jedna z najlepších adaptácií Stephena Kinga. Kým iní len opisovali (CUJO, ZELENÁ MÍĽA), vklad scenáristov do IZBY 1408 je neporovnateľne výraznejší: poviedka nemá ani štyridsať strán, pričom prvé stránky tvorí Kingov príhovor, prvú polovicu JEDEN dialóg a zvyšok halucinogénne scény, ktoré ani schopný režisér s tristomiliónovým rozpočtom nedokáže nakrútiť (možno ak by žil Kubrick...). Znepokojivá atmosféra a sústredený John Cusack robia svoje, takú „hororovo pochmúrnu“ náladu som necítil od deväťdesiateho deviateho (ŠIESTY ZMYSEL). Scenár je ku koncu síce prehnane chaotický, zmätený, prekombinovaný a otravný, ale napriek tomu (a i vďaka roličke démonického Samuela L. Jacksona) idem na 80%. Kino Považan 2007 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byl po case zase solidni horurek. Prvnich 30 minut sice zadny straseni neni, jen takovy seznameni se s hlavni postavou, nicmene je to zajimavy. Pak pride neco jako uvod od Samuela, kterej je skvelej a perfektne naladi. No a pak se na nakejch 75 minut dej presune do pokoje. Ze zacatku je to fakt perfektni, naprosto spickova atmosfera, i kdyz se zrovna nic nedeje, tak je stejne mraziva a lekacky vyborny. Jenze pak se od straseni upusti a zacne se demolovat pokoj a do toho vidiny a i kdyz na prvni pohled je to furt stejny a jde jen o gradaci, tak uz me to nak nemohlo vystrasit. Sice se tu a tam najde neco strasidelnyho, ale proste uz je to spis o tom demolovani. No a nakejch 30 minut pred koncem, kdyz se na chvily odskoci z pokoje, jde atmosfera definitivne do hajzlu. Az teda na zaver, ten je povedenej. Co se tyce Cusacka, ten hral perfektne, jedinej problem je, ze furt machruje jak duchove nejsou a vypada jak velkej frajer a pri prvnim bububu se malem posere strachy a uz tam furt jen lita vydesenej. Celkove se jedna rozhodne o nadprumernej horor, navic je fajn, ze tu neni nejaka prisera a podobne, ale kuli ty slabsi druhy polovine filmu to na 5* nebude. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film má excelentní horrorově "nakopávací" začátek v podobě rozhovoru Cusacka s ředitelem hotelu Samuelem L. Jacksonem. První minuty v pokoji mne vyloženě vtáhly a říkal jsem si, tak co se bude dít ... No a byla z toho nakonec prostoduchá duchařina plná zvláštních efektů a totálního "psycho-týrání" oběti pokoje, nabalená tradičně a trapně na tragické události v životě hlavního hrdiny ... Film zdá se býti originální, kdyby tu již před několika desítkami let nevzniklo něco hodně podobného a mnohem šílenějšího a to kultovní Raimiho Evil Dead (1981) (Zde to byla chata v lese ...). Jsem přesvědčen, že si tvůrci vzali z Raimiho dílka a jeho pokračování až příliš inspirace a zabalili ji do rádoby srdceryvné "rodinně-tragické" minulosti ... Takže film šel kvalitou dolů a dolů až mne začal docela nudit. Dobrý průměr, čistý horror, žádný subžánr ... ()

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama