Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 2

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (946)

tron 

všechny recenze uživatele

„Hotelové izby sú vôbec dosť nepríjemné miesta, nemyslíte? Len si predstavte, koľko ľudí spalo v tej posteli pred tým, než ste sem prišli. Koľkí boli chorí? Koľkí sa nachádzali na pokraji šialenstva? Koľkí spáchali samovraždu?“ Možno jedna z najlepších adaptácií Stephena Kinga. Kým iní len opisovali (CUJO, ZELENÁ MÍĽA), vklad scenáristov do IZBY 1408 je neporovnateľne výraznejší: poviedka nemá ani štyridsať strán, pričom prvé stránky tvorí Kingov príhovor, prvú polovicu JEDEN dialóg a zvyšok halucinogénne scény, ktoré ani schopný režisér s tristomiliónovým rozpočtom nedokáže nakrútiť (možno ak by žil Kubrick...). Znepokojivá atmosféra a sústredený John Cusack robia svoje, takú „hororovo pochmúrnu“ náladu som necítil od deväťdesiateho deviateho (ŠIESTY ZMYSEL). Scenár je ku koncu síce prehnane chaotický, zmätený, prekombinovaný a otravný, ale napriek tomu (a i vďaka roličke démonického Samuela L. Jacksona) idem na 80%. Kino Považan 2007 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film se vcelku uspokojivě drží Kingovy předlohy, John Cusack odvedl v téhle takřka "one man show" výbornou práci a překvapuje mě, že S.L. Jackson stál o tak titěrnou roli. "1408" je spíše komorní, pomalý snímek, má několik solidních scén, které utkví v paměti a vyvolají mrazení, ovšem dějové veletoče v závěru už byly na můj vkus trochu moc "psycho". Na horror film kdovíjak neděsí, ovšem atmosféra je patřičně hutná a napětí se daří udržet (přesněji očekávání, co přijde). Slušně odvedené řemeslo, s tím poměrně jednoduchým námětem asi nešlo udělat víc. 71% ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keď človek od toho nič nečaká, dostane sa mu hodne. Keď budete očakávať prvú triedu, zostanete asi dosť sklamaný. Tento snímok je filmovou adaptáciou poviedky amerického spisovateľa Stephena Kinga. Na rozdiel od krátkeho štyridsať päť stránkového literárneho diela, ktoré má spád, sto štyri minútový film sa dosť vlečie. Nebol som spokojný ani s hereckým obsadením a zmeneným charakterom hotelového riaditeľa Olina. Do tejto úlohy by sa omnoho viac hodil malý plešatý Danny DeVito, ako urastený černoch Samuel L. Jackson. *** ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Ostřílení diváci hororových filmů s vyvinutou intuicí a darem vidění do budoucnosti se nezaleknou nějakých halucinací, ale ostřílení diváci hororových filmů s vyvinutou intuicí a darem vidění do budoucnosti, kteří se nechají vtáhnout do „strašidelného“ pokoje se klidně zaleknou nějakých halucinací :o) A to je přesně můj případ. Tahle duchařinu mi dokáže pořádně zvednout všechno ochlupení na těle :o) Kdy každým momentem netrpělivě čekám, co se bude dít a Pokoj 1408 přesně ví, jak lidi postrašit. Je pravda, že v 21. století se člověk bojí převážně tmy, hadů a pavouků,.. ale když se utvoří ta hutná atmosféra, tak Verunka zachumlaná v peřinách (kvůli zimě samozřejmě) kouká téměř bez dechu, co to tam ten Cusack vyvádí. Obdivuji herce, kteří si ve filmu vystačí sami :o) Konečně jsem po nějakém čase objevila v temných vodách světlo na konci tunelu :o) Zamykáme! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Horor odehrávající se povětšinou v jedné místnosti (v jednom bytě) vyžaduje velké množství různých nápadů, aby mohl strašit neustále něčím novým a to se Pokoji 1408 daří. Hotelová část byla velice dobrá, problém mám s trochu rozvláčněnou omáčkou okolo. Taktéž se dle mě ukázalo, že skloubit hrůzu, děs a strach s emocionálním vydíráním skrze zesnulou dcerku se možná dá v knize, ale ve filmu to jaksi nefunguje, protože obé vyvolává zcela jinou filmovou náladu. Nebýt výše zmíněného, byl by z Pokoje 1408 parádní horor. 6/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Hotel Dolphin bol v skutočnosti hotel Roosevelt, ktorý sa nachádza na 45. ulici Madison Avenue, Manhattan, New York. (Raccoon.city)
  • Pre potreby filmu boli vyrobené dve kovové tabule s nápisom "The Dolhin Hotel, New York", rozmermi 21x17 cm a váhou niečo cez 3 kilogramy. (Raccoon.city)
  • Mike Enslin (John Cusack) nosí ve filmu kšiltovku s logem baseballového týmu Chicago White Sox. Chicago je domovské město Johna Cusacka, který ve filmu Osm mužů z kola ven (1988) dokonce ztvárnil baseballistu White Sox George "Bucka" Weavera. Cusack je navíc oddaným fanouškem Chicago White Sox. (Siriuss)

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama