Reklama

Reklama

Skutečný příběh zdravotníka amerického letectva U.S. Air Force, Williama H. Pitsenbargera, jehož statečnost zachránila ve Vietnamu desítky životů. V roce 1966 se poblíž Saigonu odehrála jedna z nejkrvavějších bitev vietnamské války. Během záchranné mise 11. dubna se jednadvacetiletý medik přezdívaný Pits rozhodl dobrovolně opustit relativní bezpečí záchranného vrtulníku, aby pomohl vojákům na zemi. S neobyčejnou odvahou a odhodláním osobně zachránil a dopravil do bezpečí více než 60 mužů 1. pěší divize americké armády. Poté, co mu bylo nařízeno využít místo v posledním vrtulníku, odmítl a zůstal se zbytkem armády uprostřed těžké palby. O 32 let později dostane ambiciózní byrokrat z Pentagonu Scott Huffman na starost dokončení posudku, který má rozhodnout, zda údajné hrdinské činy vojáka Pitsenbargera zaslouží nejvyšší ocenění za statečnost – Medaili cti. Huffman sbírá svědectví armádních veteránů, kteří byli přímými účastníky bitvy. Během jeho vyšetřování vyplouvají na povrch závažné utajované skutečnosti, jejichž zveřejnění může Scotta stát víc než jen kariéru… (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (107)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ale veď to je práca zdravotníkov, zachraňovať ranených, či? Prečo sa im zrazu venuje taká pozornosť? Zase raz sa zabrdne do emócií, do nejakej tajnej a zle naplánovanej operácie a samozrejme do toho, ako to velenie armády a ešte vyššie miesta zametajú pod koberec. Takže všetko to, čo sme už v podobných snímkoch videli. Pre amíkov na ospravedlnenie svojích činov a posilnenie patriotizmu výborné, pre nás ostatných len solídne natočená vojnová dráma. S jednou, dookola sa opakujúcou vojnovou scénou a asi dvoma zaujímavými myšlienkami. 3 z 5 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nebudem sa venovať téme - "bojovali sme za vlasť a padli sme hrdinskou smrťou", keďže tá vlasť je vzdialená tisícky kilometrov od bojiska. To je každého osobná vec, pokiaľ chce ísť niekto do vojny (aj do vojny vo Vietname sa hrnuli dobrovoľníci, nielen chudáci ktorých vybrali a vylosovali a museli) tak nech si ide. Ale nech potom nefňuká.... V každom prípade tento film trhol asi všetky rekordy ohľadom patetických prázdnych kecov o hrdinstve a patriotizme, z ktorých sa slušnému človeku skrátka musí obracať kufor, aj dva krát. Hviezdu dávam jedine za tú hviezdu zostavu, ktorá tu figuruje, takže sa tu dá aspoň spočinúť zrak na pár hereckých velikánoch. Hlava mi však nepobrala, prečo sa dali nahovoriť na takúto sračku? Asi tomu veria či verili... smutné. A ten "hrdina" vo filme? Podľa môjho názoru nie hrdina, ale človek bez pudu sebazáchovy a samovrah. Ale rodičia po ňom nakoniec dostali pekný metál, to im ho určite vynahradí.... Na hranici odpadu, a po obsahovej stránke ešte horšie. 20/100 ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

No, je to možno nakoniec pocta veteránom z Vietnamu, ale strašne nudne podaná. Hlavnú postavu, o ktorej sa to celé točilo (zdravotníka padlého vo Vietname) sme tu takmer ani nevideli, zato nudnými kravaťákmi s ich populistickými kecami z Pentagonu sa to hemží po celom filme. Príšerná nuda, fakt príšerná a ľutujem, že som takto strávil nedelné dve hodiny. 35%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja keď počujem, že US Army a všetky jej odnože, ihneď sa vo mne otvárajú negatívne pocity. Ono vlastne v súvislosti s vojnou sa tie pocity vyvolávajú asi s každou armádou, ale toto sú za posledných 75 rokov určite najväčší teroristi. Už len tá premisa filmu, že "záchranná akcia vo Vietname", teda vec, ktorá sa nikdy nemusela stať, veď ich tam nikto nevolal. Celý film je o skúmaní, čo sa vlastne v tej vojenskej akcii stalo, aby sa stanovilo, či je onen človek hodný nejakej medaily za to, že zachraňoval ľudí, aby tí mohli ďalej zabíjať. Film o čistom americkom patriotizme, teda vlastenectve. Len škoda, že to vlastenectvo sa odohráva zvyčajne tisíce kilmetrov od hraníc USA. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Skládat poctu válečným veteránům je potřeba, připomínat si tyhle chvíle taky... bohužel válka ve Vietnamu je významná a důležitá především pro Amíky, takže našeho diváka to jen tak nezasáhne. Historicky se s tím horko těžko můžeme nějak sblížit a rozhodně tomu nepomáhá ani typickej americkej patos, kterým je tenhle film tak nasáklej, že je to na škodu. A čím víc se blížíme k závěru, tím víc toho patosu z obrazovky leze. No jo no... Navíc je trochu nešťastná volba S. Stana, protože je dost prkennej, bez emocí a ani ten jedinej pláč, co předvede, mu nevěřím. Ve výsledku byly nejlíp zpracovaný akční scény z války, to si fakt někdo vyhrál a vypadá to výborně. Ale to je bohužel málo... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Film je založen na skutečné události. (ARI50)
  • Součástí závěrečného ceremoniálu bylo rovněž povýšení Williama H. Pitsenbargera (Jeremy Irvine) na hodnost štábního seržanta. (Michnak)
  • Bitva o Xa Cam My je považována za jednu z nejvíce katastrofálních bitev vietnamské války. (ARI50)

Související novinky

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

16.02.2021

Po skončení natáčení Jana Žižky se režisér a producent Petr Jákl začal více věnovat zahraničnímu filmovému trhu. Po svých producentských počinech Best Sellers s Michaelem Cainem, Axis Sally s Alem… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama