Reklama

Reklama

Kniha rekordů Šutky

  • Srbsko a Černá Hora Knjiga rekorda Šutke (více)
Srbsko a Černá Hora / Česko / Slovensko, 2005, 78 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Kusturicovsky laděné příběhy a hudba z Cabiriiných nocí Federica Felliniho se slévají v energií nabitý zážitek připomínající jízdu na kolotoči. Šutka je největší romská osada na Balkáně. Alespoň podle slov tamějšího rybáře, který je hlavním protagonistou dokumentu natočeného v koprodukci s Českou televizí a především průvodcem po šutských uličkách, kde v každé z nich najdeme minimálně jednoho místního, ne–li dokonce světového šampióna, lhostejno v čem. Důležité je, že ve svou výjimečnost věří a že je lidé uznávají.

Film je především zábavnou cestou za neuvěřitelnými disciplínami, osudy a hlavně rekordy, na které nenarazíte nikde jinde na světě. V rozbujelém společenství se najde místo pro vyznavače nejrůznějších náboženství, sportů nebo svérázných hudebních stylů. Najdete tu derviše, který se umí přemisťovat v prostoru, souboje cvičených hus, vymítače upírů, místní televizní stanici i hudební průmysl, kterému šlape na paty místní hudební pirát. Zlí duchové jsou vymýtáni ohněm nebo pouhou silou vůle a populární písně jsou skládány za méně než 15 minut. Bůh miluje Šutku, neboť zde je uctíván nejvíce na světě. Šutku nehledejte na mapě - je to stav mysli.

Film získal Diváckou cenu festivalu Jeden svět 2006 a byl vybrán jako zahajovací film festivalu Finále Plzeň 2006. Dále získal cenu srbské kritiky jako nejlepší srbský film roku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Boratovsky laděný (pseudo)dokument o "šampionech" neoficiálního města všech "sněhuláků". Bizarní obyvatelé, kteří jsou mistři ve svých "oborech" nám předvádějí své znalosti a dovednosti. Na své si přijdou jak homosexuálové tak boxeři. Rozmanitost šampionství je opravdu nevídaná. Vrcholem KRŠ je soutěž v poslechu audiokazet s tématem.... no, neřeknu. Film se vyplatí vidět z mnoha důvodů. Potěšující je participace naší domoviny. Vypravěčem je dr. Kolja a nejen jeho srbo-chorvačtina je kouzelná. Narozdíl od Vás vím, co znamená slovo "čičko" - patří mezi nejpoužívanější slova dokumentu... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na obalu DVD je napsáno; "...příběh je s citem natočený tak, aby vystihl veškeré zvláštnosti malého městečka humornou formou, nikoli však aby samotnou entitu obyvatel zesměšňoval." Nevím nevím, jestli jsem se nakonec nekoukal na něco úplně jiného, poněvadž linie mezi humorem a zesměšňováním je zde tak tenká, až mnohdy není jasně patrné, co chtěl básník vlastně říci. Mám za to, že tamní kultura většině z nás není natolik dobře známa, abychom dokázali přijmout její parodii. Alespoň u mě to tedy platí. Podtitul této podívané by mohl znít "aneb jak i 78 minut může být dlouhých." ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Knjiga rekorda Šutke je kusturicovsky laděný, těžko říci nakolik mystifikační, téměř dokumentární snímek, popisující život ve vesnici Šutka, kdesi na Balkáně..místy až naturalisticky popisující. Během těch krátkých (ale pro tento typ filmu optimálních) 78 minut je divákovi představeno celé "panoptikum", skládající se z obyvatel vesničky. Každý v něm hraje svou úlohu, svůj part, který je někdy více, někdy méně důležitý pro vesnici jako celek, ale vždy naprosto podstatný a nepostradatelný pro člověka samotného. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak týmto odborníkom, expertom a šampiónom všakovakého druhu pridám jednu hviezdu navyše. Nie je dokument ako dokument, tento nám ukazuje v podstate iba tie svetlejšie stránky tamojšieho života, ale veď depiek z podobného prostredia je už dosť. K tomu ako bonus kvalitné miestne hudobné videoklipy, ktoré by som pridal na mieste distribútora ako druhé bonusové dvd v nejakej deluxe edícii. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Podle tvůrců tohle opravdu neni mystifikace, ale autentickej materiál - nemám proč jim v tomhle případě nevěřit. Důležitý je, že film funguje jako dobrá zábava, a vlastně i jako svéráznej dokument o životě podivínských Romů z bývalýho smetiště Šutka, dneska největší romský osady na v Evropě (nebo na světě?). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Slovo „šutka“ znamená v překladu „vtip“ či „žert“, což může dopomoci interpretaci dokumentu. (RoAsK)
  • Cigánska osada Šutka je predmestie macedónskeho hlavného mesta Skopje. (eldina)
  • Film získal Diváckou cenu na festivalu Jeden svět 2006 v Plzni. (M.B)

Reklama

Reklama