Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka začíná v pekle, kde se ztratila kniha hříchů. Při jejím zmateném hledání najde čertovský učedník Vašek (I. Marták) botky a zvědavost mu nedá, aby je nevyzkoušel. Jako všechno, co má něco společného s peklem, ani botky nejsou jen tak ledajaké a Vašek se rázem ocitne na světě mezi lidmi. Než se stačí pořádně rozkoukat, přijde o ně, čímž ale přijde i o možnost vrátit se zpět. Botky se totiž zalíbily vesnickému klukovi Jiříkovi (D. Kubín) a donesly do pekla pro změnu jeho. Lucifer (S. Šárský) řádí, protože tak zapeklitou situaci v jeho říši ještě neměli: nevinné dítě v pekle a nezkušený čertovský učedník nedopatřením jen tak na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

dogrose 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, na jednu stranu mi to přišlo jak školní besídka, na stranu druhou existují daleko horší pohádkové škváry. Líbí se mi: rožnovský skanzen, koza, kulisy v pekle a sexy Coufalová. Lichý nemá moc co hrát, celkem ucházejí dětští herci. Ale celé je to tak zdlouhavé, nevtipné, amatérské, bez základních znalostí funkční kompozice díla, nepatřičná píseň Karla Černocha. Už se na to nikdy nepodívám. ()

Mertax odpad!

všechny recenze uživatele

To pořád ta uživatelka Naxicka otravovala a přemlouvala mě, ať se na tenhle majstrštyk podívám. Jak jsou tam bezvadní herci, napínavej příběh, supr triky…/// Nejlepší herecký výkon podala Majdalenka, o tom nemíním diskutovat! Pro ty, kteří pohádku neviděli (takoví snad ani nejsou), to budu muset říct pěkně natvrdo… Hrála kozu./// Nejvíc se mi asi líbil exkurz do historie pekelné. Čerti totiž kdysi odvedli omylem do pekla princeznu Máňu. Rozumíte, Máňu! Drzost! Ale samozřejmě by nebylo férové, abych nezmínila další oscarové kandidáty... Šneka, který ani nehnul brvou (!) nebo ježka, který popíchal (!) čerta, lopatu, která si to rozdala s hlavním záporákem nebo hláškující kůň („To je pohodička“), který je zabrán z podhledu - a úžasně tak vyniknou jeho zuby, stomatolog by zaplesal./// Ti dva malí bačové by se ani nedostali dramatického kroužku na základce. Napsat totiž, že výkony lidských herců byly na úrovni ochotníků, by byla urážka těch entuziastických a mnohdy talentovaných lidí. Nazvěme je pokusem o čirý amatérismus./// Další perly: Čert uteče z pekla, začne tancovat šílený radostný tanec a poté mluví ke svému ocasu, že prý je to chudák malý. Pak nám jako hudební podkres zpívá K. Černoch stupidní a patetickou písničkou, že „možná se zdá, že jen koukám, bolístku tvou ti nepofoukááám“. To jsou príma rýmy, což? Čert objevuje krásy moravské přírody - a tyto scenerie jsou tak jediné, co stojí v pohádce za vidění. Děj vůbec negraduje, scénář nemá koncept, zlý statkář je otravný a režisér nebyl schopen smysluplně propojit dvě (!) linie – pekelnou a pozemskou. Kostýmy jsou docela pěkné, zejména ty čertovské. Jenže aby nám toho ostravské studio nenabídlo příliš mnoho, na konci nás ještě obšťastní další Černochovou písní. Ale! Asi už došly milodary, které štáb dostal – a tak je song je variací na ten, co již zazněl. Už se tu prostě kácím utrpením (můj první pohádkový odpad) a zároveň smíchy k zemi, tudíž ukončuji svůj koment s dodatkem, že tohle je prostě MUST SEE záležitost./// Co se stalo, že nás ostravské studio oblažilo až takhle luxusní pohádkou? To jsme si snad, vašnostové, ani nezasloužili! Pekelná špatnost. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Nepředstavitelně pekelná realizace a primitivní herectví účastníků. Toužíte-li uzřít nesouvislou změť, kde je největší zápletkou normální váha Norberta Lichého, na tv obrazovkách vás nemohlo nic lepšího potkat. Ivo Marták coby krémem na boty potřený a teploušsky natupírovaný čert ještě před svým slavným obdobím tvořivých Shitkulů, doplněn o Radku Coufalovou, co rozdává čarodějné felace pekelníkům i chalupníkům, jen statkáře a mluvícího koně, co je šibalsky proměněný čert, si odpírá. Z podstatné části jsem scénář nepobral, režie, pokud se dají ty lajdácky pospojované obrázky vůbec režií nazvat, se opírá výrazně o nejdebilnější humor a občasně imbecilně zrychlené sekvence, primitivní triková složka dělá čest vynalézavým předpotopním trikovým mistrům, načež vznikl dokonale dementní pohádkový blivajz, co nemá jedinou vteřinu smysluplnou a zábavnou. Šup s tím do pekelného kotle/odpadu. 0/10 ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Svého evolučně degeneračního dna dosáhlo peklo české filmové a tv pohádky dávno před Šmídmajerovým Peklem s princeznou, ba dokonce už rok před Troškovým Z pekla štěstí, a sice v Havlíčkově "Čerte, drž se svého kopyta" - hodnějšího strejdu Lucifera než tady prostě nikde nenajdete. Za nezaslouženou zapomenutost takto historicky významné tv pohádky může nejspíš fakt, že jde o téměř nekoukatelný, po všech stránkách neumětelský škvár, za jaký by se museli stydět i amatérští ochotníci. Obě výše jmenované pohádky jsou sice taky odpad, ale mají aspoň nějaké - byť odpadní - kvazikvality. Havlíčkova práce nemá ani to. Režie, kamera, herci - jedno velký porno. Základem je ovšem naprosto tragický scénář, jehož prázdnota a šmíráckost obzvláště plasticky vystupuje v těch místech, kde se zoufale snaží vykrádat S čerty nejsou žerty. Zlatým hřebem je samozřejmě obludná píseň "táty světa", zpívaná kým jiným než Karlem Černochem. Jezinka je příliš shovívavá. Tímto pokusem ostravské studio ČT pouze dokazovalo svou zbytečnost. ()

peregrino 

všechny recenze uživatele

Hudba a vůbec hudební doprovod a podkreslení, hrůza. Oč si vážím pana Černocha, jeho zpěv mi tu neštimuje. Pokud se týká hereckých výkonů, je pravda, že je tu hodně chvil, kdy se postavy seč snaží, ale nevěřím jim to. A jde-li o zápletku, mohla být zajímavější, scénář se dal lépe zpracovat (nemluvě o charakterech). Ovšem, když se na to podívám celkově, pohádka mě docela pobavila. Nápad čerta a čarodějky pomáhajících ve svět lidí má něco do sebe. Mohlo se to upravit např. cestou postupného vyplynutí. Zkrátka, nejdříve by čert nechtěl pomáhat, pekelný kodex, ale se situacemi a vývojem, i pasivní pomoc může být pomoc. Nápadů tu moc není, nicméně nelituji zkouknutí. A odpadem bych vskutku hodnotil jiná "díla". ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Název je parafrází přísloví: „Ševče, drž se svého kopyta.“ Znamená to být tím, kým jsme, a necpat se tam, kam nepatříme. (sator)
  • Na začátku (zhruba v čase 8:40) pohádky čert vypráví o příhodě staré asi 320 let, kdy do pekla čerti přinesli nevinnou princeznu Máňu, která je nutila tam uklízet a mýt se... Je to narážka na Nezbednou pohádku z roku 1976. (a-ja)
  • Natáčení probíhalo ve Štramberku v jeskyni Šipce a v arboretu a dále ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. (aiv)

Reklama

Reklama