Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (617)

Marius 

všechny recenze uživatele

Staré klingonské príslovie hovorí : Ak uplácaš z hovna umelecké dielo, bude to estetika, ale smrdieť neprestane. Zlí Arabi vyhodili do vzduchu piknikujúcich Nevinných Američanov a preto musia prísť štyria americkí Hrdinovia aby za pomoci Dobrých Arabov zlikvidovali Zlých Arabov. Áno, takto zjednodušene Kingdom pôsobí. Bez ohľadu na to, že i mňa rozčuľuje moderný trend ručnej epileptickej kamery, musím uznať že Berg je fajn remeselník, bohužiaľ sa snaží podať politicky nekorektnú tému politicky korektnou formou. Každopádne je fajn, že sa tu už objavujú aj Dobrí Arabi , hoci sú to len tí, ktorí si uvedomujú, že americká národná bezpečnosť závisí od pravidelných dodávok Saudskej ropy. Tí čo to nejak nechcú pochopiť, resp. nechcú pochopiť, prečo má profitovať z nerastného bohatstva kráľovstva len malá časť obyvateľstva a cudzí národ sú samozrejme Zlí Arabi . Ja už chcem konečne vidieť film, ktorý rozoberá nezjednodušujúcim prístupom príčiny terorizmu , nie jeho následky a ukáže obom stranám rovnako, že bez vzájomnej tolerancie a úcty všetkých majoritných kultúr to táto planéta môže zabaliť. Veta na konci by bola fajn keby sa nedala chápať dvojako. A síce, že v lepšom prípade sme rovnakí, v tom horšom že to neprestane kým jedna strana definitívne nevyzabíja druhú. 4/10 najmä za výborné titulky ()

genetique 

všechny recenze uživatele

To, že Berg dokáže publikum zabaviť z pohľadu komédie aj nenáročnej akčnej jednohubky som už zistil. Zatiahnuť však do niečoho podobného vážnejšiu a serióznejšiu tému, to už chce iné zručnosti. A nejde len o serióznosť k postavám, či deju, ale najmä ku konfliktu, na ktorý sa film zameriava. No a tu musím povedať, že štáb splynul s touto situáciou ako chameleón. Úplne ma odrovnala celková premyslenosť, objektivita, technická, či personálna vyspelosť a kontrola nad celým prostredím a spôsobom rozdania kariet. Vtiahnutie do deja je automatické, ešte ani neskončia úvodné titulky a už som vedel, že toto ma bude baviť. Akčné sekvencie sú brilantné, občas niečo ujde a teda musím aj podotknúť za čo zhadzujem tých pár percent. Smrad z amerikanizmu je do značnej miery eliminovaný, ale celkovo sa prekryť nedá. A pokiaľ som spomínal tragickosť a dramatickosť v deji, tá sa síce s daným konfliktom podarila, ale psychologická rovina postáv škrípala. Kto ale chce len rýdzi akčný film, tak si ju všímať nebude a má o problém menej. 85%.. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

USA a Saudská Arábie. Dva světy propojené ,,černým zlatem". Asi víc, než by sami chtěli. A také teroristy. USA a KRÁLOVSTVÍ. Světový spotřebitel a světový producent ropy číslo 1..... Úvodem je nám naservírováno několik informací - ,,kdo je kdo", že J.Foxx je rodinej typ, ale hlavně, že NENÍ BOHA JAKO BOHA A MUHAMMAD JE POSEL BOŽÍ. Prostě Berg hraje na city. Tajná mise začíná..... PŘÍBĚH:***** nechci hledat chyby. Jednotlivé postavy, styl vyprávění - moc dobré. Trošku mne ruší kamera, ale to přejde. Je zajímavé sledovat pobyt ,,bezvěrců" v KRÁLOVSTVÍ./ HUMOR:** nedostává mnoho prostoru. Já se od srdce zasmál asi 2x. Jestli poznáte kdy?/ AKCE:***** děje se toho dost. Střelivem se nešetřilo a nepolemizujme o tom, kdo všechno může být nesmrtelnej. Ovšem není to jen o střílení./ NAPĚTÍ:**** když pyrotechnik řekne ,,už se to rýsuje" jsem si jistej, že budete zvědaví. A co teprve, když..... Takže: vcelku dobrý film, kterému asi hodně pomohla závěrečná věta (dvě). Navzdory tomu, co si všichni šeptají. P.S. ,,ZNAL JSEM TVÉHO OTCE. BYL TO MŮJ VELMI DOBRÝ KAMARÁD... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Na zaciatok otvorene priznavam, ze nepatrim k Bergofilom, resp. nadsene chvalospevy niektorych kolegov nielen z tohto portalu na Bergov rezijny styl su mi zahadou. V mojich ociach aj Kralovstvom Berg (vo filme si strihol i par sekundove cameo) potvrdil, ze je "iba" zrucnym rutinerom, aj napriek pravdepodobne najputavejsim uvodnym titulkom tohto roku. Film nijak nevybocuje z ocakavatelnej trajektorie tak v linii pribehu, ako i v prevedeni akcie. Lenze tam, kde napr. u Bournea (i ked sa pohybujeme v odlisnych zanrovych mantineloch) permanentne rucna kamera viaze s kazdou dalsou akciou moje emocie do pevnejsie zaangazovanej vyvrtky, tam u Berga ostava iba ciste sledovanie scen bez zvysenia tepu. Vyssie napisane mozno brat ako nazor na film optikou bez politickeho kontextu. Ovsem Kralovstvo je typ filmu, kde sa k naviazaniu na sucasny stav vo svete nevyhnete a prave skrz tento kanal si chtiac-nechtiac k filmu vztah vytvorite. V tomto smere predstavuje film jednu z dalsich moznych rozbusiek polarizujuc nazory od "prilis jednostranne a nasilne proamericke" az k "nesmierne autenticke a kruto pravdive bez zjavneho pridrzania jednej ci druhej strane". Moj nazor z tohto hladiska sa pohybuje niekde v strede, vidiac vo filme priblizne v rovnakom pomere prvky obidvoch protipolov, spajajucich sa v nepekny obraz o chorosti nasho sveta nasou vinou. [Kontrolna projekcia] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nesdílím v našich končinách uměle vytvářený kult kolem Petera Berga. Považuji ho za solidního rutinéra, který si rozumí s technickou stránkou a umí dát filmu tempo nikoli však již vtáhnout do dění. Ovšem jméno producenta budí pozornost. Posuďte sami - Michael Mann. To již slibuje mnohé, že? Království není akčním filmem a již vůbec není filmem "hamburgerovsky americkým", tedy v rámci mezí jak jen potencionální blockbuster může být. Neříká tak, ani tak. Člověk lehce uvěří, že to jak se věcí dějí v tomto díle, tak tak nějak by asi probíhaly i ve skutečnosti pokud by tým FBI skutečně asistoval při vyšetřování v arabské zemi. Naštěstí se to nezvrtlo ve velkorozpočtovou epizodu CSI s naivními domorodci a neomylnými, skvělými američany. Vše od politických kliček přes rozdělení pravomocí až po rozdíl kultur, je zde zpracováno celkem realisticky. Přesto má Království jeden zcela zásadní problém. Nejsou jím však herci, kteří jsou výteční a obvzláště ti arabští v čele s Ashrafem Barhomem v roli Faríse Al Gházího. Ten problém je násilně a zcela zbytečně naroubovaná závěrečná akční vsuvka. Nechápejte mě špatně ona je vynikající, syrová a strhující... Jenomže pouze sama o sobě. Působí jako patnáctiminutový sestřih toho nejlepšího z Black Hawk Down, jen prostě zcela ničí vyznění celého snímku a zapadá do něj jako... No prostě vůbec. Což je škoda, protože dobrá je, pouze měla být ve filmu zcela jiného ražení. Alespoň, že poslední dvě věty Království dojem napraví a příjemně předešlé dění "vypointují". ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Komparzisti, samozrejme, neboli arabského pôvodu ale hispánskeho. Aby vyzerali viac arabsky, bol použitý makeup. (Real Tom Hardy)
  • Pôvodne mal mať film dlhšiu stopáž (150 minút) a byť veľkolepejšieho charakteru s väčším rozsahom s priestorom pre hlbší vývoj postáv a viac dramatickejším podtónom. Režisér Peter Berg si veľmi želal tento zostrih vydať, štúdio Universal však rozhodlo zostrihať ho na aktuálnu dĺžku (110 minút) aj napriek jeho výhradám. (Real Tom Hardy)
  • Do kin doručen jako „Sand Trap.“ (HellFire)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama