Reklama

Reklama

Dva přátelé a nájemní strážci pořádku se ocitnou v městečku, kterému vládne nelítostný rančer. Jejich práce se zkomplikuje příjezdem mladé vdovy. (Filmbox)

Recenze (339)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ďalší obstojný "komorný" western, tentoraz o loajalite, kamarátstve až za hrob, a mieste žien v živote tvrdých chlapov. Strieľačiek nie je veľa ale sú napínavé. Postavy sú introvertné a drsné ako doba v ktorej Harris operuje, plne sa im dostanete pod kožu až v druhej polovici. O to lepšie ale potom vyznieva záver filmu. Celé to možno pôsobí chladne a vizuálne stroho, tentoraz to ale nie je handicap. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Western bez střílečky je jako kovboj bez koltu a že se jimi tady až na vzácné výjimky šetří, to by snad ani nevadilo. Horší je, že v tomto až příliš pozvolném vyprávění chybí napětí (a z banálních dialogů ho těžko vykřešete), které by tento příběh posouvalo více kupředu a učinilo ho poutavějším. Ed Harris coby scenárista a režisér vysloveně nezklamal, ale ani nenadchnul. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podle mě opravdu zbytečný film, i když jsem se na něj těšil a to především díky hereckému obsazení. Ed Harris a Viggo Mortensen to sice táhnou, ale vypadají přitom, že jdou v teplákách koupit chleba do sámošky. Chybí tomu atmosféra a film postrádá něco, čím by uchvátil. Renée Zellweger je křečovitá, jako by se jí chtělo každou chvíli na záchod a Jeremy Irons vystupuje taky průměrně. Zápletka je nudná a dialogy jsou většinu tupé a někdy doslova stupidní. Ed Harris film natočil podle pravítka/manuálu, ale nějak zapomněl, že tohle na dobrý film nestačí. Nic zvláštního se tak nakonec nekoná a i přes herecké obsazení si na tento film už zítra nikdo nevzpomene. 3:10 to Yuma nebo The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford jsou oproti tomuto snímku nebe a dudy. Ed Harris mě tentokrát jako režisér zklamal. (6/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ed Harris vzal pár let starou westernovou knížku, sehnal si spoluscénáristu, sebral něco peněz, obvolal pár kolegů, sednul na režijní sesli a natočil poměrně realisticky vypadající western. Realismus = přestřelky trvají pár sekund, ženy jsou jaké jsou, a pohodlní měšťáčkové jakbysmet. Zbytek je ale naopak ryzí klišé, kdy hlavní hrdinská dvojice si je věrnější než věrná, a řečmi o přátelství na život a na smrt tráví více času než je zdrávo. A tím "více" myslím, že propagační texty a trailery vyvolávající v divákovi dojem, že se tu střílí hodně a často, už nemůžou být lživější. Appaloosa totiž vůbec nestojí na akci (byť tou se vždy uděje konečné řešení nějakého problému) - stěžejní jsou frajeři Harris a Mortensen, kteří to mají všechno tak nějak na háku, protože drsňáků s bouchačkami na té špatné straně zákona poslali šest stop pod zem tolik, že by se na jejich prkenně ztuhlých předvrtaných mrtvolách dala postavit transamerická železnice. Špičkování s padouchy a polopadouchy (Lance Henriksena ve vedlejší roli si při troše nepozornosti nemusíte všimnout) je tím nejlepším, co se dá v jejich společnosti zažít, a naštěstí ho taky není úplně málo. Harrisova nejistota ve vztazích se ženami je sice taky svým způsobem vtipná, ale kvůli tomu se na westerny nedíváme, že. A ona to není na Appaloose jediná "tak trochu jiná" věc - přímočará zápletka s Jeremym Ironsem se párkrát převrátí naruby, a to poměrně nečekaně, ale bohužel promluvy o tom jak se svět, respektive společnost, změnila, nepůsobí vzhledem k do té doby jasně narýsovaným hrdinům moc přirozeně. Není to sice v žádném případě špatné, ale to, že se to kritikům líbilo podstatně víc než divákům, svědčí o tom, že to šlo natočit podstatně... lépe, zajímavěji, zábavněji. 60% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ed Harris si splnil chlapčenský sen a natočil kovbojku, v ktorej si sám mohol zahrať pištoľníka drsnejšieho ako šmirgeľpapier. Asi tretinu filmu som si myslel, že to skončí v priemere. S pribúdajúcimi minútami to však bolo čoraz zaujímavejšie a na konci zostal dlho doznievajúci dobrý pocit. Nečakajte veľa akčných scén, prestrelky sú väčšinou krátke ("To šlo rýchlo." "Lebo všetci vedeli strieľať!"), ale hlavnou devízou je solídny príbeh (začne otrepane, ale potom príde zopár netradičných zvratov) a hlavne zaujímavé postavy. Viggo "vláčim so sebou najväčšiu flintu v dejinách žánru" Mortensen a Ed "všetci sú zo mňa posratí, aj keď sa kokcem pri cudzích slovách" Harris sú mimoriadne podarená dvojica a ich parťácky vzťah je divácky veľmi príjemný. Renée "spustím sa s každým chlapom, ktorý je práve najväčší boss" Zellweger je správne utlmená a Jeremy Irons... nuž, ten mohol dostať viac priestoru, ale rozhodne celú show nekazí. Pohodový westerník. Len tá hudba... tá bola fakt príšerná. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Western - to je filmový žánr, jenž má svá zaběhaná pravidla, která se mění jen velmi ztuha. Snad i proto jsou westerny asi nejvíce klišovité filmy (tedy hned po romantických blábolech). A klišovitý je i tenhle režijní počin Eda Harrise. Jak Harris, tak Mortensen sice do svých rolí typově pěkně sedli, ale to je víceméně vše, co se o postavách Colea a Hitche dá říci. Renée Zellweger mám sice jako herečku rád, ale tady byla místy na ránu z milosti (jak píše kolega Blizzard, křečovitá až hrůza). Celkově je tenhle film opravdu těžký průměr (spíše lehce pod), z daného námětu se dalo určitě vytěžit více, a to i s využitím všech těch možných i nemožných klišé, bez kterých se western snad ani neobejde... Tři hvězdičky dávám jen proto, že jako kluk jsem si nejraději ze všeho hrál na kovboje. :-P ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na filmu se hodně podepisuje fakt, že westerny zas tak v lásce nemám, jenže dvojku Harris, Mortensen jsem si ve filmu docela oblíbil, kámen úrazu přichází ve chvíli, kdy se na scéně objeví příšerně otravná Renée Zellweger. Ta ženská kam příjde, tam to zkazí, až na vyjímku (Návrat do Cold Mountain, což do teď nechápu) tady s tím upnutým korzetem a s kozama velkejma až na podlahu si možná získá lásku Eda Harrise, ale pro mě ten film ztratí to kouzlo westernu a originálních přestřelek, kde strach se mísí s napětím, a nemůžu si pomoct, ale měl jsem z toho při sledování těch přestřelek zvláštní, napjatej pocit, takové to vnitřní ticho před bouří, jenže bouře po příchodu Renée odešla a přivál se závan deště, který do konce ne a ne ustát. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $20,211,394Tržby Celosvetovo $27,665,851Tržby za predaj DVD v USA $10,651,040 //počet predaných kusov 621,651║ Ed Harris to zvládol slušne aj herecky aj režisérsky, na film sa mu podarilo získať veľmi dobré zoskupenie hercov, len je škoda že nemohli pre jednoduchší scenár a menšie režisérku skúsenosť Harrisa za kamerou vyniknúť, lebo väčšinu priestoru berie ústredná dvojica(Harris, Mortensen) ktorá je dobrá ale nie vynikajúca. Ak by prestrelky boli o niečo efektnejšie spracované tak sa prikloním k lepšiemu hodnoteniu, takto to bol pre mňa aspoň príjemný priemer. /65%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ed Harris, Robert Knott .. Ed Harris se (při psaní adaptace) patrně zbláznil. Tak banální příběh, až sem zíral, že se to tak opravdu děje... Vznikl podobný westernový průser jako 3:10 to Yuma, jenže nemá ani ten stylový šmrnc ani větší akční vložku - jen dvojici bezcitných kamarádů (Harris & Mortensen), kteří vedou pekelně nudné dialogy nad svým dosavadním životním počínáním. Do jejich kecání se postupně připlete soupeř (nevyužitý Irons) a pitomoučká slečna (příšerně vypadající Zellweger), kolem které se dění motá více než kolem střílení. Slaboduchý western prostě nezachrání ani hezky znějící, divácky vděčné, obsazení. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem byl rád za to, že má western v moderním Hollywoodu pořád svoje místo, ale s touhle kategorií náhodně vybraných scénářů tam moc dlouho nevydrží. Appaloosa totiž přináší jen sled epizod ze zaměnitelného městečka se šerifovou kanceláří a saloonem, ale nikam nedospěje. Celý vztahově mířený příběh usne na mrtvém bodě a zúčtování přichází za pět minut dvanáct doslova z ničeho. Není se pak čemu divit, že se láká hlavně na herce. Ed Harris je znovu tvrďákem na počkání a Viggo Mortensen s nadhledem zvládá škatulku cowboy next door, jenže Renee Zelwegger s Ironsem ukazují, že se na Divoký západ dostali opravdu jenom omylem a jejich ušvitořené, respektive pak ležérní herectví tu nemá co dělat. Za tuhle trestuhodně provařenou šanci nakonec hodně přimhouřených 50%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Môj šéf nebude nadšený, že ste mi vyrazil zuby.“ – „Povedal by som, že ani ty z toho nie si nadšený.“ Najradšej by som dal 80%, pretože múdry Viggo Mortensen s brokovnicou, bohovskou briadkou a tradične skvelým jazdením na koni. Bohužiaľ, snímka nie je o ňom (!). V skutočnosti je nahrávačom šerifovi v podaní Eda Harrisa. Ten síce tiež hrá dobrú rolu, ale mal som pocit, že mu energiu brala réžia, produkcia a podiel na scenári a na samotné hranie akosi nezostal čas. Je kvalitný, ale miestami skôr komický. Dôležité je ale podotknúť, že SCHVÁLNE komický – jeho posadnutosť cudzími slovami akoby vypadlo Monty Pythonom z vrecka. Detto postava Renée Zellweger, ktorá je v podstate vtipná postavička, tuctová až hlúpa nymfomanka, ktorá nemôže za to, že si vždy vyberá alfa samca zo stáda, hoci lásku sľúbila inému. Šerif ju napriek tomu miluje. Toto som v žiadnom westerne nevidel. Musím povedať, že som sa miestami takmer smial, boli to všetko dobré vtipy... len sa mi akosi nehodili k westernu. Na strane druhej, tomuto môjmu nie práve najobľúbenejšiemu žánru aspoň dodali zaujímavé ingrediencie, vďaka ktorým mi to  viac chutilo. Určite by som na stranu kladov pridal i asi po sto rokoch dobrého Jeremyho Ironsa, potešili spoľahlivé ksichty z vedľajších lavíc (Linn, Spall, Henriksen) a ak máte radi „pomalé“ westerny typu Krajiny strelcov, prídete si na svoje. „Len“ 60% dávam v podstate „iba“ za zlý scenár. Neubehne ani 20 minút a už film prichádza o všetky tajomstvá: vieme, kto sú hrdinovia, o čo im ide, spoznáme ústredného zlosyna, zistíme, čoho je schopný a okamžite dôjde k prvej čelnej zrážke medzi ním a Harrisom. Bol to výborný úvod, ale znepokojene som sa pýtal „O čom bude zvyšných 90 minút, keď už po úvodných dvadsiatich všetko vieme?“. Pochybnosti boli oprávnené. Je to o všeličom a o ničom. Rieši sa manželská nevera, problém pištoľníkov vyrovnať sa s právom... Indiáni prídu, trikrát vystrelia a odídu, Harris Viggovi vyčíta, že má city, je to ale on, kto kvôli „zbytočným“ citom dobrovoľne nechá utiecť zlosyna. Atď. Každopádne Mortensen fakt výborný. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

První zajímavostí je, že western Appaloosa z roku 2008 nemá s výjimkou názvu patrně nic společného s westernem The Appaloosa (česky Grošák) z roku 1966. Druhou zajímavostí je, že na hvězdné obsazení a na cenu za vítězný film Bostonského filmového festivalu má na ČSFD Appaloosa hodnocení proklatě nízko. (Boston, sakra, kde je ta díra?) Harrisův šerif Cole je po čertech chladný chlapík, Allis - Renee Zellweger hraje nadrženou paničku moc dobře a na zástupce šerifa Hitche (Viggo Mortensen) je spoleh i příjemný pohled. Městečko Appaloosa už s touto trojicí není ospalou dírou ovládanou gangem místního rančera a kdyby film měl pořádný závěr, i hodnocení by bylo určitě vyšší. Trailer: http://www.csfd.cz/film/224860-appaloosa/videa/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Western dle mého gusta potřebuje spoustu chlapáckých hlášek z charizmatických úst, kosmickou rychlost tasených koltů a děvu vlhnoucí v hrdinově náruči. Z Appaloosy se ke mně dostavily charizma i hlášky ve velmi slušném balení, ale s kadencí střelby by patrně nebyl spokojen ani zarytý pacifista a děva by taky nemusela padat do všech náručí, které po cestě potká. Také bych ocenil, kdyby si děj občas odskočil ze zaběhlé šablony k nějakému překvapení, ale na druhou stranu mne hrozně potěšila upřímná chvilka, kdy chlap přiznal své vyvolené, že věří spíše svému parťákovi, než jí. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí, staromódní a elegantní western. Western, ve kterém se správní muži nepotřebují ohánět bouchačkama, aby si dokázali vybudovat respekt a ve kterém slovo "čest" ještě neztratilo svoji váhu. Výborně napsaný, labužnicky zahraný, režijne pevně vedený, s krásnou hudbou a kamerou, která i ze zaprášené prérie dovede udělat ten nejkrásnější kousek země. A že se příliš nestřílí ?A když už, tak nehezky rychle? O tom to přece je... V podstatě nemám výtek... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé sa to môže zdať len z hľadiska hereckého obsadenia. Herci však žiadne extra výkony nepodávajú a dokonca Reneé Zellweger podáva výkon otrasný. Inak už zaujímavé nie je vážne nič (ešte slabšie ako 3:10 To Yuma). Som fanúšik westernov, ale to ešte neznačí, že sa z každého nového prírastku do tohoto zabudnutého žánru poseriem. Čistý priemer. 50% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrnej western, kterej se asi snaží mírně napodobovat Wyatt Earpa, ale moc mu to nejde, většinu z téměř dvouhodiný stopáže zabíraj jen kecy, ale po nějaký pořádný přestřelce ani vidu, ani slechu a když už se teda Ed Harris přece jen k nějaký odhodlá, tak je taková nemastná neslaná a ještě trapně krátká. Krom toho Reneé Zellweger se na roli moc nehodila a duo Ed Harris - Viggo Mortensen taky nic moc teda ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemný komorní, ale slušně obsazený western o chlapském přátelství a nestrachu ze smrti, kde se málo střílí, hodně mluví a režisér - snad ve snaze o civilnost, které by odpovídala i atypická dáma v nesnázích René Zellwegger (jaká škoda, že roli odmítla Diane Lane) - si nechává napětí vesele utíkat mezi prsty. Vyhrocené situace vždy nějak vyšumí včetně nepříliš uspokojivého závěru, ale vyslovená nuda to není. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek, určitě ne každému padnoucí do noty. Harris pojal svůj western tradicionalisticky a přitom se vyhnul žánrovým stereotypům, jako jsou kašírovanost, poetika či tak dlouhé vzájemné pohledy pistolníků do očí, až to zavání katatonii. Děj nikam povětšinou neposouvající dialogy dávají Appaloose jakýsi lidský rozměr, stejně tak tápání hlavních představitelů v otázkách citů - o co jsou jistější s puškou, o to méně v milostném životě. Sice bych kvůli tomu nesnědl svůj Stetson, ale mám pocit, že postava V.Mortensena potlačovala bisexualitu a těžce nesla pozici třetího vrcholu trojúhelníku. Jinými slovy, kdyby na konci došlo na dlouhý francouzák se šerifem (a kdo ví, jestli by byl na rozloučenou), vůbec by mě to nepřekvapilo.. ()

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama