Reklama

Reklama

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

  • USA Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (více)
Trailer 2

Nespravedlivě odsouzenému Benjaminu Barkerovi, který musí ve vězení na druhé straně světa strávit celých 15 let se podaří uniknout do Londýna a je plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. V Londýně se setká se svou novou společnicí, paní Nellie Lovettovou, změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne provozovat svou starou živnost - holičství. Jeho salón je těsně nad pekařským krámkem, kde paní Lovettová peče své masové bochánky. Todd se zaměří především na svého úhlavního nepřítele, soudce Turpina a jeho poskoka Bamforda, kteří jej nespravedlivě odsoudili. Když se na scéně objeví konkurenční holič, okázalý Ital Pirelli, Sweeneyho identita je zásadním způsobem ohrožena a proto se rozhodne sprovodit jej jedním řezem břitvy ze světa. Zpočátku sice netuší, jak se zbavit těla, ale tento problém záhy vyřeší paní Lovettová, která vzniklou situaci bere jako východisko ze své svízelné situace. Její obchod upadá, a proto začne masové bochánky plnit lidským masem. Masové bochánky paní Lovettové se záhy stanou londýnskou senzací, její obchody rostou a ona začne snít o životě respektované dámy. Sweeney však sní jen a jen o pomstě - ke škodě své i svého okolí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 484)

novoten 

všechny recenze uživatele

Depp není bezchybný zpěvák, téměř neustávající příval písniček je trochu na škodu a věčná deprese je možná až příliš chtěná, ale přesto mi spadnul kámen ze srdce. Burton si totiž vzal obrovské sousto, které mu mohlo mnohokrát zaskočit - aby se přes něj dostal s obrovskou bravurou. A to i přestože pracuje s charakterově velmi jednoznačnými figurkami typu pomstychtivého holiče nebo vilného soudce. Mistr okouzlujících bizarností se totiž rozhodl zahodit problémy s přístupností a nechává krev cákat, břitvy létat a postavy umírat v tratolištích. A ta čím dál osudověji chutnající tragika nechává pocity tak příjemné a rozechvívající, že bych Tima k nějakému dalšímu umění hned postrčil. Takhle srdcem to totiž zvládne málokdo. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si pár dní na rozmyšlení komentáře a musím říct, že se mi to vlastně nelíbilo. Burton to natočil dokonale, herci ze sebe mačkají polohy ve videu i audio, ale toto zpracování muzikálu se mi zdá býti poněkud nešťastným a... nudným. Dokolečka opakovaná temnotemná stylizace, pitvořící se Depp a důvěrně známý příběh mi něco nabízejí jen ve chvílích, kdy crčí krev z hrdel nebo se mluví. Krákající Depp mi lezl na nervy a opravdu jsem se chytnul až ve finále, kdy osudovost příběhu a pitoreskní kulisy konečně zatáhly za jeden společný provaz. Dost zbytečný příspěvek do filmové pokladnice. Tim Burton si může odškrtnout další film, kterému se budou klanět davy jeho fanoušků a já se vrátím ke Karlíkovi... (nakonec jen 6+/10). p.s. Sacha Baron má jediné štěstí, že na plátně stráví jenom deset minut. Jinak bych šel hledat vlastní břitvu. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Adaptaci broadwayského muzikálu si vzal do rukou TIm Burton a zvládl to geniálně. Kdo jiný umí vytvořit tak ponurou a tajemnou atmosféru starého Londýna. V roli Sweeneyho Todda si neumím představit nikoho jiného než Burtonova dvorního herce a ďábelsky charismatického Johnny Deppa, který si za svou roli vysloužil nominaci na Oscara. Role pro Helenu Bonham Carter a Alana Rickmana taky určitě stojí za zmínku. Ačkoliv muzikály zrovna dvakrát nemusím, tak tahle adaptace se mi velmi líbila, i když se z 80 % zpívá a mluvené slovo je spíše doplněk....... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Je mi to moc líto, na nového Burtona jsem se tak těšila, ale přiznám se, že tahle muzikálová forma mi těžce nesedla a vlastně dokud nezačaly ty vraždy, tak mě to opravdu nudilo. Konec to výrazně vylepšil, ale bohužel to byla jen třetina filmu. Jinak vizuální stránka, Alan Rickman a Helena Bonham Carter byli velkými klady filmu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Attend the tale of Sweeney Todd, his skin was pale and his eye was odd..."... tak začíná jevištní verze Sweeneyho. Ovšem tuhle píseň, stejně jako mnoho další, díky krácení ve filmu neuslyšíte. Což by vůbec nebylo na škodu. To však neplatí o tom co předvádí Tim Burton. To snad již ani nelze nazvat vykrádáním sebe sama. Nezbývá tedy než to přetrpět či na jeho hru přistoupit. Herecky je film bez výhrad zato pěvecky tu pár háčků je. O Deppovi bych rozhodně netvrdil, že neumí zpívat (když už o někom tak o tragicky směšném Spallovi). Několikrát dokázal, že i tuto disciplínu ovládá. Problém však je, že part důkladného holiče bývá v muzikálových kruzích považován za jeden z nejtěžších vůbec. A to se na výsledku chtě nechtě pozná. Někdy až přespříliš. Zvláště znáte-li Sweeneyho v profesionálním provedení. Krom toho tragika této postavy je v tom, že je na počátku svého podzimu života. To bohužel "mladíček" Depp nemůže uhrát. A to platí vlastně o veškerém obsazení. S čestnou výjimkou v podobě Helen Bonham Carter a několika vedlejších rolí. Ze začátku je to díky krácení takové nesourodé, o ničem a takřka až nudné. Obrácení větru ve prospěch kvality začne kolem songu Epiphany v polovině stopáže. Závěrečná dvacetiminutovka pak muzikálového Burtona přeci jen dotáhne až do vod solidního nadprůměru. Těsně, ale přece. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (59)

  • Když Sweeney (Johnny Depp) soutěží s Pirellim (Sacha Baron Cohen) na pódiu, Pirelli si po každém tahu břitvou setře pěnu, která mu ulpěla na ostří. Sweeney udělá pár tahů a na konci má břitvu úplně čistou. (LoLaa)
  • Pro herečku Helenu Bonham Carter (paní Lovett) to byla první muzikálová role. Se zpěvem jí pomáhal učitel zpěvu Ian Adam. (LEGACY)

Související novinky

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

27.11.2021

Svět hudby přišel o jeden z velkých talentů. Ve svém domě v americkém Roxbury včera zemřel oceňovaný textař a hudební skladatel Stephen Sondheim. Médiím zprávu předal umělcův právní zástupce.… (více)

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

27.01.2014

Johnny Depp a Sacha Baron Cohen (Borat, Bruno) už se na stříbrném plátně setkali jednou – ve Sweeneym Toddovi Tima Burtona. Spolupráce se jim očividně zalíbila, chtějí si ji tudíž zopakovat, a to v… (více)

Depp a Burton v říši divů

Depp a Burton v říši divů

09.08.2008

Filmový svět zná spoustu dvojic. Momentálně dost možná nejznámější a bezpochyby nejvytíženější jsou Johnny Depp a Tim Burton. Jejich spolupráce začala už v roce 1990, kdy spolu natočili Střihorukého… (více)

Alenka v říši přízraků

Alenka v říši přízraků

15.12.2007

To snad napadne každého v souvislosti s plány Tima Burtona natočit adaptaci slavné pohádkové knížky Lewise Carrolla. Za týden má světovou premiéru hororový muzikál Sweeney Todd: The Demon Barber of… (více)

Reklama

Reklama