Reklama

Reklama

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

  • USA Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (více)
Trailer 2

Nespravedlivě odsouzenému Benjaminu Barkerovi, který musí ve vězení na druhé straně světa strávit celých 15 let se podaří uniknout do Londýna a je plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. V Londýně se setká se svou novou společnicí, paní Nellie Lovettovou, změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne provozovat svou starou živnost - holičství. Jeho salón je těsně nad pekařským krámkem, kde paní Lovettová peče své masové bochánky. Todd se zaměří především na svého úhlavního nepřítele, soudce Turpina a jeho poskoka Bamforda, kteří jej nespravedlivě odsoudili. Když se na scéně objeví konkurenční holič, okázalý Ital Pirelli, Sweeneyho identita je zásadním způsobem ohrožena a proto se rozhodne sprovodit jej jedním řezem břitvy ze světa. Zpočátku sice netuší, jak se zbavit těla, ale tento problém záhy vyřeší paní Lovettová, která vzniklou situaci bere jako východisko ze své svízelné situace. Její obchod upadá, a proto začne masové bochánky plnit lidským masem. Masové bochánky paní Lovettové se záhy stanou londýnskou senzací, její obchody rostou a ona začne snít o životě respektované dámy. Sweeney však sní jen a jen o pomstě - ke škodě své i svého okolí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 482)

POMO 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí musím predsalen ostať při 3*. Sweeney Todd proste nemá srdce a duchaplný záver ho v tomto smere nezachráni. Násilie je tu chladné a nenávistné, postráda burtonovskú rozprávkovú poetiku (viz. Sleepy Hollow). Toddove rozhodnutie vraždiť masovo je neopodstatnené a nezmyselné. A ani spievajúci Johnny Depp mi nepripadá byť ideálnou voľbou. Ostatní herci ale výborne obsadení, výprava a hudba vynikajúca. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Pokud bych byla placený recenzent, musela bych se řídit jinými měřítky než pocity. Fakt je, že by to bylo bez násilí o hvězdu víc. Onou šajbou ale nejsem, takže dojmologie: burtonovskou formou už začínám být krapítek přejedená - je to pěkný, ale čim dál víc stejný, zpěv mě tahal za uši a nakonec ....v "burtonovském deppovi" chci vidět Edwarda a zas Edwarda a pořád Edwarda - srdce ryzí, ať je kýmkoli. Holič mi ten pocit amputoval a to se mi vůbec nelíbí. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Dobré, velmi dobré. Ale až poslední akt je vynikající. Burton se okovů teatrálnosti zbavuje jen velmi pozvolna. Dlouhé minuty jsou nepříjemně statické a člověka, který má Burtona nakoukaného horem spodem, jen stěží osloví klasicky vyšperkovanou výpravou a přestylizovanými postavami. Ty jsou mimochodem rozestaveny podle Burtonových ohmataných návodů, v nichž už schází jakýkoliv moment překvapení. Masokombinátovým songem se naštěstí Sweeneyho podaří roztančit a film nejen nabírá na tempu, ale jeho krví promazaná kolesa roztočí i Sweeneyho příběh do vší své tragičnosti. Ve finále už Burton jen perlí ... Že se za vším tím slizem, cynismem a rádoby úchylností skrývá hodně učesaná vyprávěnka o tom, že "vraždu vraždou nepomstíš" a že "mládí kráčí vpřed", se ale setřít nepodaří. Jen Burtonova klasika, zaměnitelná s půltuctem mistrových jiných filmů. Bohužel leckdy vnitřně excentričtějších a proto i zajímavějších. A mimochodem, zpívající Johnny Depp je jako hrající Britney Spears. Má jen štěstí, že na plátně vypadá stylověji a že jej v duetech táhnou kolegové a spousta muzikální hravosti. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že by výsledek byl stejně působivý i bez toho až příliš explicitního násilí (to mi prostě k Burtonovi neštymuje), ale jinak spokojenost. Burton zase válí, spousta jeho typického cynismu (zde na samé hranici absurdna) a jeho nezaměnitelná vizuální stylizace, to jsou věci, které se mi nikdy neomrzí. A ač je zde přítomná hudba bez výraznějšího melodického motivu, který byste si po filmu pobroukávali, poslouchala se fajn. Stejně jako Deppův zpěv-nezpěv, u něhož stoprocentně platí, že není potřeba bezchybně zvládat škálu oktáv a intonaci, stačí mít „dar zaujmout“ a mít příjemnou barvu hlasu a to Johnny bezezbytku splňuje (Civale!). Ale hlavní hvězdou tu je někdo jiný – úžasná Bonham-Carter, jejíž cynicky pragmatickou paní Lovett jsem si labužnicky užíval každou minutu. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Pod extrémně nechutnou, úchylnou, hudebně a obrazově komplikovanou slupkou se ukrývá velmi křehký romantický příběh. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jsem chlapík celkem prostého hudebního vkusu, což se projevuje především jistými nároky na libozvučnost. V návaznosti na to musím říct, že Stephen Sondheim je asi blázen, a že do divadla bych na Sweeneyho Todda opravdu nešel. Nemůžu se vyhnout srovnání s přeskvělým Fantomem Opery Andrew Lloyda Webbera, který dokázal titulního démonického antihrdinu vybavit hudbou rovněž mrazivě děsivou a přitom podstatně poslouchatelnější než Sondheim, ale jemuž na druhou stranu Schumacherovo filmové zpracování dalo svou hooodně rozkolísanou kvalitou nepříjemnou kopačku na ledviny. Režisérské kvality Tima Burtona především co do obrazových kompozic nelze zpochybňovat a ani po Sweeney Toddovi pro to nebude sebenepatrnější záminka - kontrast barevňoučkého snu jako obvykle k sežrání příšerně vymóděné Heleny Bonham Carter se "špínou, hnusem a slizem" Londýna je sice tou největší, ale stále jen jednou z mnoha libovek, které zatím poslední Buřtoňovo dílo nabízí. Maličké postavičky v obřích, podivně pokřivených prostorech jsou přítomny i zde, takže tleskejme, jásejme, dokud je k tomu důvod. Ve scénách s otravným naivně pohádkovým (kupodivu příběh vpřed posunujícím) kníkáním zamilovaného námořníčka a jeho vybělené Zlatovlásky totiž tyhle důvody zalezou někam do kouta a budou se tvářit, že ty dva tragédy v životě neviděli. Což je mimochodem další důvod, proč bych se do tyjátru nešel ďábelsky oholit ani za to příslovečné zlaté prase. Čímž se dostáváme k dalšímu nezanedbatelnému aspektu této morbidní story - krve tu je jako z celého stáda prasat, a i když je to o něco nechutnější než ve Sleepy Hollow, pořád je to svým zvráceným způsobem legrando grando:) A závěrem nutno dodat, že přes to, co jsem napsal, není Sweeney Todd žádnou prvoplánově zábavnou podívanou, naopak - svým námětem a především závěrem, který je okamžitě po vyvrcholení příběhu utnut pomyslnou břitvou, dává divákovi nečekaný prostor pro úvahy namířené podobným směrem jako třeba v Oldboyovi. K hercům se nevyjadřuju proto, že hudebního sluchu mi nebylo naděleno příliš štědře a herecky je to jako obvykle;) Výsledek = 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sweeney Todd je filmem dlouhým, temným, brutálním, plným písní a bez humoru. Jestli mu něco chybí, pak právě ten humor. Pár potenciálních vtipů je ještě v prenatálním stádiu zazděno seriózně pojatým mordem či jinak „hnusnou“ scénou. Oslava morbidity byla v Burtonových předchozích snímcích únosná právě díky porci nadsázky, nabízí se ovšem otázka „může být film morbidní, když je zároveň vtipný?“, není právě tenhle nekompromisní přístup jedinou možnou cestou, kterak stvořit „ryzí“ oslavu temnoty? Ale pro koho by pak podobný film byl? Mám rád neveselé záležitosti, tahle je navíc výborně zrežírovaná a texty mnohých písní stojí za opakovaný poslech (-What is this? -Smells like piss!), ale kostra příběhu není zdaleka tak originální jako aranžmá, do nějž byla navlečena. Vlastně mě ani nezajímalo, jakým směrem se budou ubírat osudy hrdinů, jakkoliv byli sami o sobě svůdně nenormální. Depp dotáhnul postavu společenského vyděděnce k dokonalosti a jestli mi nepřipadalo zvláštní hluboce soucítit s chladnokrevým, psychicky labilním masovým vrahem, byla to hlavně jeho zásluha. A jde-li o makromasakrální finále, těžko si představit něco krutějšího a zároveň tak dojemného. Když nad tím tak přemýšlím, jde o první Burtonův film, který nechci vidět znovu... tedy, určitě jej nechci vidět znovu v nejbližších dnech – i sebeoslizlejší Timův zákusek je těžké odvrhnout navěky. 80% Zajímavé komentáře: hirnlego, Pacco, ScarPoul, Sobis87, DJ Obelix ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ten film je podle mě děsně nekonzistentní. Písně jsou mdlé, něco jim chybí, výtvarná stránka občas zase zbytečně trčí...ale ke konci mě příběh o člověku, který jde za pomstou a ublíží i těm, kterým vlastně nechce, dostal více, než se v průběhu sledování zdálo. 70%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Burtonova estetika temných kulis a vybledlých kamerových filtrů je okoukaná už dávno. Příslib živé vody v podobě muzikálových čísel však jenom celkovou uvadlost nakonec ještě zvyšuje. Pěvecké výstupy Burton absolutně nezvládá, chybí jakákoliv choreografie či alespoň její náznak, a tak se Johnny Depp i Helena Bohnam Carter snaží úplně naplano, byť jsou jinak opravdu výborní. Dvě hodiny jsem cítil jakousi nevyslovenou úctu k původnímu dílu (dokonce chybí i Burtonova pravá ruka Danny Elfmann), ale mám-li být upřímný, líp to nakonec zvládnul i Kevin Smith v Jersey Girl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ďábelský holič mě natolik uchvátil, že jsem se na jeho osobnost šel podívat do kina dokonce dvakrát, a to už je co říct a myslím si, že se to už nikdy opakovat nebude. Po prvé jsme do kina s přítelkyní přišli natěšení a jelikož jsme přišli později, bylo o průser zaděláno, ale do příběhu jsme se v pohodě dostali, že jsme si ho i tak bez problémů vychutnali neskutečným způsobem. Když v jednom názvu totiž září dvojka Depp - Burton, neváháme a okamžitě to kempíme do kina. Musím jednoznačně souhlasit, že na tento film zaručeně oprávněně. Ten, kdo má ty dva rád, si i Sweeney Todd rozhodně oblíbí, i když je to muzikál. Každopádně hodně zvláštní muzikál, vhodný minimálně v Americe až od 18ti let a to v tom našem kině měli bez rozpaků nasolenou patnáctku. Jestli z toho bude problém, nebo ne, je už jejich věc, jasné je rozhodně jedno. Sweeney Todd, i když začíná vcelku rozvlekle, náhle spadne do temného hávu, který si Burton užívá a díky kterému pána režiséra žádali, ať trošku ubere...neubral. A dobře udělal. Tak to je pro mě tento muzikál nejlepším, který jsem kdy mohl vidět. Příběhově sice relativně průměrným, ale zpracováním skvostně nádherným a i když se mi soundtrack na první poslech nelíbil, po shlédnutí filmu jsem si ho ne zamiloval, ale přirostl mi k srdci poněkud více no a když do kina po pár dnech jdete znova na stejný film, tak není co řešit. Sweeney Todd je a možná nadosmrti bude jediný film, na kterém jsem byl v kině dvakrát, a to se cení. Takový film si to zaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $52,898,073Tržby Celosvetovo $153,329,844Tržby za predaj DVD v USA $40,748,372 //počet predaných kusov 1,886,364║ Veľké chladné, temné a hlavne krvavé sústo priniesol Burton, keď príde na britvu tak proste fičí a strieka... Johnny Deep v asi najtemnejšie postave čo doteraz hral. Veru pre mňa na prvý krát to bolo veľké sústo, vydýcham to a potom ešte zrovnám pocity z filmu. /80%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si pár dní na rozmyšlení komentáře a musím říct, že se mi to vlastně nelíbilo. Burton to natočil dokonale, herci ze sebe mačkají polohy ve videu i audio, ale toto zpracování muzikálu se mi zdá býti poněkud nešťastným a... nudným. Dokolečka opakovaná temnotemná stylizace, pitvořící se Depp a důvěrně známý příběh mi něco nabízejí jen ve chvílích, kdy crčí krev z hrdel nebo se mluví. Krákající Depp mi lezl na nervy a opravdu jsem se chytnul až ve finále, kdy osudovost příběhu a pitoreskní kulisy konečně zatáhly za jeden společný provaz. Dost zbytečný příspěvek do filmové pokladnice. Tim Burton si může odškrtnout další film, kterému se budou klanět davy jeho fanoušků a já se vrátím ke Karlíkovi... (nakonec jen 6+/10). p.s. Sacha Baron má jediné štěstí, že na plátně stráví jenom deset minut. Jinak bych šel hledat vlastní břitvu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Chutné masíčko předchozích Burtonových filmů rozemleté na kaši a dochucené vizuálním kořením, kterému bohužel chybí ostrost a překvapivost Timových vrcholů. V polovině první monotónní muzikál, v polovině druhé konečně strhující portrét monstra, které v litrech krve na moment spatří odraz toho, čím bývalo. Výborný Depp i Carterová. Ale na Burtona strašně málo obsahu pod vybroušenou formou. Zklamání roku, nemám pochyb. [7/10] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Břitvou přeříznout tepnu ať stříká krev. Ať hodně stříká! Toužil jsem vidět velmi úchylný film s hodně velkou porcí krve a Tim Burton mi to alespoň částečně splnil. Jeho odvaha a výjimečnost je udivující stejně jako chlad, který z filmu o pomstě pomocí holičské břitvy plyne. Nečekal jsem emoční orgie, ale rozhodně bylo záhodno trochu více melodičnosti do hudby a smysluplných textů, které prakticky v každé druhé písničce byly doslova "do počtu" a srážejí celkové vyznění snímku. Johnny Depp je lepší herec než zpěvák přesto jeho hlas potěší a překvapiví Helen Bonham Carter, která je dokonalou Nellie Lovettovou. Ostatní postavy nedostávají prostor a například Alan Rickam by raději měl pouze mluvit a ne zpívat. Hodně se mluvilo o úchylnosti a krvavosti snímku, ale mě trochu minula. Krve tu je tak akorát a nepoužíval bych slova jako extrémně krvavý, protože takový Sweeney není. Jen symbolický...méně než by mohl. Sweeney Todd rozhodně není geniální snímek bez slabých míst, který potěší milovníky i odpůrce muzikálů, ale "pouze a jen" slušnou zábavou se špetkou krve, v které exceluje vizuální talent Tima Burtona nad podstatou a smyslem snímku. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Logan .. Bezbřehá chvála každého nového filmu z tvůrčí dílny Tim Burton stále pracuje - i když není vůbec oprávněná!! Několik výtečných děl pravda vytvořil, ale Sweeney Todd tím dalším opět není. Od muzikálu (i samotného Burtona už) čekám něco jiného! U muzikálu čekám silná hudební čísla, ale zde žádné (snad s výjimkou několika kontrastně vtipných záběrů během „dovolené“) nevybočí ze slušného, ale nijak oslnivého středu. Typická režisérova imaginace je sice pořád fajn, ale slouží prostému příběhu, opakující se monotónní hudbě, průměrným zpěvákům, prostě nepovedenému muzikálu a zkrátka (znalého) diváka jen na lacinou morbiditu nedostane. Kdo s Burtonem začíná, je jistě v jiných výšinách. Kdo Burtona nadále nekriticky (až zaslepeně) obdivuje asi také. Já tvrdím, že se nyní Tim jen bezinvenčně vykradl a přestavěl na už chabém základu. V konfrontaci holič nebo kadeřník vyhrává na plné čáře Edward Scissorhands. 50%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Postmoderna si uzpůsobila všechny žánry, proč ne tedy i muzikál. Po Moulin Rouge či Chicagu přichází charismatický lazebník Sweeney Todd. Tim Burton adaptoval broadwayský muzikálový kus a uchopil ho po svém - pátraje po kořenech natočil ho v duchu makabrózní legendy, zalil ho hektolitry krve a vybavil ho naprosto morbidní stylizací... Šílený slepenec, ale stojí za to vydržet...Tim Burton není zdaleka první, kdo tuto látku zfilmoval, leč jeho pojetí je revoluční - hudební zachování zažitého muzikálového standardu jde proti vizuální stylizaci v duchu gotického rocku s možnou aluzí na filmový expresionismus (bělost obličejů v kombinaci s velmi tmavým pozadím chvílemi až vyvolává asociace černobílého obrazu), které ovšem Burton zcela osobitě po svém prolnul s pokleslou estetikou krvavého románu a spletl muzikálový žánr s estetickou vizí žánrového hororu, hrané scény doplnil počítačově digitalizovanými sekvencemi a herecké výkony jsou podřízeny jako obvykle v jeho snímcích dominantní expresi... Není to vrcholný Burtonův film, je to ale jeden z nejoriginálnějších filmových muzikálů, co jsem kdy viděl...a i v intencích Burtonovy filmografie čistokrevný experiment, což je u autora jeho jména co říci... Podobné filmy: Sweeney Todd, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street In Concert, Sweeney Todd ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Attend the tale of Sweeney Todd, his skin was pale and his eye was odd..."... tak začíná jevištní verze Sweeneyho. Ovšem tuhle píseň, stejně jako mnoho další, díky krácení ve filmu neuslyšíte. Což by vůbec nebylo na škodu. To však neplatí o tom co předvádí Tim Burton. To snad již ani nelze nazvat vykrádáním sebe sama. Nezbývá tedy než to přetrpět či na jeho hru přistoupit. Herecky je film bez výhrad zato pěvecky tu pár háčků je. O Deppovi bych rozhodně netvrdil, že neumí zpívat (když už o někom tak o tragicky směšném Spallovi). Několikrát dokázal, že i tuto disciplínu ovládá. Problém však je, že part důkladného holiče bývá v muzikálových kruzích považován za jeden z nejtěžších vůbec. A to se na výsledku chtě nechtě pozná. Někdy až přespříliš. Zvláště znáte-li Sweeneyho v profesionálním provedení. Krom toho tragika této postavy je v tom, že je na počátku svého podzimu života. To bohužel "mladíček" Depp nemůže uhrát. A to platí vlastně o veškerém obsazení. S čestnou výjimkou v podobě Helen Bonham Carter a několika vedlejších rolí. Ze začátku je to díky krácení takové nesourodé, o ničem a takřka až nudné. Obrácení větru ve prospěch kvality začne kolem songu Epiphany v polovině stopáže. Závěrečná dvacetiminutovka pak muzikálového Burtona přeci jen dotáhne až do vod solidního nadprůměru. Těsně, ale přece. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Temná stylizace je opět perfektní a Johnny Depp vypadá opravdu hrozivě. Zahrál to dobře, ale to zpívání mi u něj tak docela nesedlo. Líbily se mi od něj asi jen dvě písničky. Taktéž Helena Bonham Carter je perfektní. Začátek filmu byl pro mne dost rozpačitý, musel jsem si prostě zvykat na tu neobvyklou formu. Chvílemi to bylo i trochu nudné, ale ke konci se vše spojilo ve skvělém, morbidním, drastickém finále. ()

Související novinky

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

27.11.2021

Svět hudby přišel o jeden z velkých talentů. Ve svém domě v americkém Roxbury včera zemřel oceňovaný textař a hudební skladatel Stephen Sondheim. Médiím zprávu předal umělcův právní zástupce.… (více)

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

27.01.2014

Johnny Depp a Sacha Baron Cohen (Borat, Bruno) už se na stříbrném plátně setkali jednou – ve Sweeneym Toddovi Tima Burtona. Spolupráce se jim očividně zalíbila, chtějí si ji tudíž zopakovat, a to v… (více)

Depp a Burton v říši divů

Depp a Burton v říši divů

09.08.2008

Filmový svět zná spoustu dvojic. Momentálně dost možná nejznámější a bezpochyby nejvytíženější jsou Johnny Depp a Tim Burton. Jejich spolupráce začala už v roce 1990, kdy spolu natočili Střihorukého… (více)

Alenka v říši přízraků

Alenka v říši přízraků

15.12.2007

To snad napadne každého v souvislosti s plány Tima Burtona natočit adaptaci slavné pohádkové knížky Lewise Carrolla. Za týden má světovou premiéru hororový muzikál Sweeney Todd: The Demon Barber of… (více)

Reklama

Reklama