Reklama

Reklama

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

  • USA Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (více)
Trailer 1

Nespravedlivě odsouzenému Benjaminu Barkerovi, který musí ve vězení na druhé straně světa strávit celých 15 let se podaří uniknout do Londýna a je plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. V Londýně se setká se svou novou společnicí, paní Nellie Lovettovou, změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne provozovat svou starou živnost - holičství. Jeho salón je těsně nad pekařským krámkem, kde paní Lovettová peče své masové bochánky. Todd se zaměří především na svého úhlavního nepřítele, soudce Turpina a jeho poskoka Bamforda, kteří jej nespravedlivě odsoudili. Když se na scéně objeví konkurenční holič, okázalý Ital Pirelli, Sweeneyho identita je zásadním způsobem ohrožena a proto se rozhodne sprovodit jej jedním řezem břitvy ze světa. Zpočátku sice netuší, jak se zbavit těla, ale tento problém záhy vyřeší paní Lovettová, která vzniklou situaci bere jako východisko ze své svízelné situace. Její obchod upadá, a proto začne masové bochánky plnit lidským masem. Masové bochánky paní Lovettové se záhy stanou londýnskou senzací, její obchody rostou a ona začne snít o životě respektované dámy. Sweeney však sní jen a jen o pomstě - ke škodě své i svého okolí... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (59)

  • Mimořádnou brutalitu některých scén, respektive případný komerční risk z ní vyplývající, režisér Tim Burton komentoval: "Risk to samozřejmě je, ale podle mého nutný. Viděl jsem na divadle nejrůznější produkce a některé se snažily být korektnější a to násilí uhladily. Žádná krev stříkající metry po pódiu. A ono to tam chybělo. Tahle show vychází ze starých, grandiózních melodramat a potoky krve do ní prostě patří." (NIRO)
  • Helena Bonham Carter (paní Lovettová) v době vzniku filmu žila s režisérem Timem Burtonem, který ji přesto přiměl zúčastnit se konkurzu... a pak jí ještě několik týdnů neřekl svůj názor, zatímco zkoušel řadu jejích kolegyň. Řekl k tomu: "Když to podáte takhle, zní to docela slizce. Byla to náročná role a já jsem prostě nechtěl, aby to vypadalo, jako že automaticky dávám práci svojí holce. Tak jsem na ni asi byl o něco tvrdší, než bych byl na někoho jiého. Ale samozřejmě, že pro tu postavu byla naprosto ideální." (NIRO)
  • Johnny Depp (Sweeney Todd) později přiznal, že jedna z největších obav před natáčením vyplývala z toho, že nikdo netušil, jak zvládá zpěv: "Já sám jsem se bál nejvíc ze všech. Možná kromě Tima. Fakt jsem nevěděl, jestli na to mám. Říkal jsem si, že se kolem hudby už nějaký čas motám, tak bych mohl zvládnout rozeznat čisté tóny od falešných. Ale netušil jsem, jestli můj hlas nebude znít, jako když někdo škrtí kachnu. Tak jsem řekl Timovi, že si něco vyzkouším, zajel jsem ke kamarádovi, který má doma v garáži nahrávací studio, a vyzkoušel si tam pár písniček. Poslal jsem tu nahrávku Timovi a on usoudil, že nám to projde." (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 52,9 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 153,4 mil. (NIRO)
  • Christopher Lee měl ve filmu ztvárnit ducha ve scéně, která byla vystřižena a je k vidění pouze v rámci bonusových materiálů na DVD. (reich)
  • Helena Bonham Carter (paní Lovett) ani v roce 2010 film ještě neviděla. Údajně se nerada dívá na snímky, kde hraje. (Decim28)
  • Sweeney Tod (Johnny Depp) ve skutečnosti žil a doklady o jeho hrůzných činech se dosud nalézají v policejních záznamech. Ovšem dům na Fleet Street, v němž k oněm zločinům docházelo, padl za oběť ničivému požáru, stejně jako půl tuctu dalších budov na stejné straně ulice. (kashaa)
  • Všechny písně byly nazpívány už před natáčením. (LEGACY)
  • Pro herečku Helenu Bonham Carter (paní Lovett) to byla první muzikálová role. Se zpěvem jí pomáhal učitel zpěvu Ian Adam. (LEGACY)
  • Režisér filmu Tim Burton je velký fanoušek původního muzikálu "Sweeney Todd" a byl na jeho 12 představeních. (LEGACY)
  • Johnny Depp (Sweeney Todd) v jednom z rozhovorů řekl, že scéna, ve které natírá Alanu Rickmanovi (soudce Turpin) tvář holicí pěnou, pro něj nebyla příjemná. Johnny Depp se totiž holičské pěny štítil. (TwoFace)
  • Režisér Tim Burton měl k dispozici trikový tým, který vymýšlel různé způsoby, jak vytvořit gejzíry krve. (zdeny99)
  • Sweeney Todd (Johnny Depp) ve skutečnosti jako holič oholí pořádně pouze dva muže. Jednoho v souboji s Pirellim (Sacha Baron Cohen) a druhého, když má u sebe rodinu. (Hostitel)
  • Režisér Tim Burton se při vytváření své verze Londýna 19. století inspiroval starými němými filmy či hororovými klasikami jako Frankenstein (1931). (xjane)
  • Ve filmu nikdy není záběr na slunce, i v případě, kdy jde o představu dovolené. (Looooooooo)
  • Helena Bonham Carter (paní Lovett) byla během natáčení filmu těhotná a čekala druhé dítě s Timem Burtonem. V průběhu filmu je možné si všimnout změn velikosti jejího poprsí. (POMO)

Související novinky

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

27.11.2021

Svět hudby přišel o jeden z velkých talentů. Ve svém domě v americkém Roxbury včera zemřel oceňovaný textař a hudební skladatel Stephen Sondheim. Médiím zprávu předal umělcův právní zástupce.… (více)

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

27.01.2014

Johnny Depp a Sacha Baron Cohen (Borat, Bruno) už se na stříbrném plátně setkali jednou – ve Sweeneym Toddovi Tima Burtona. Spolupráce se jim očividně zalíbila, chtějí si ji tudíž zopakovat, a to v… (více)

Depp a Burton v říši divů

Depp a Burton v říši divů

09.08.2008

Filmový svět zná spoustu dvojic. Momentálně dost možná nejznámější a bezpochyby nejvytíženější jsou Johnny Depp a Tim Burton. Jejich spolupráce začala už v roce 1990, kdy spolu natočili Střihorukého… (více)

Alenka v říši přízraků

Alenka v říši přízraků

15.12.2007

To snad napadne každého v souvislosti s plány Tima Burtona natočit adaptaci slavné pohádkové knížky Lewise Carrolla. Za týden má světovou premiéru hororový muzikál Sweeney Todd: The Demon Barber of… (více)

Reklama

Reklama