Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak jsem doufala, že to přeci jen bude dobrý film. Ano pár momentů tam bylo, proč to nebyla úplná ztráta času. Nádherné scenérie, krásné milostné scény pojaté zase trošku "jinak", krásná scéna s pitím čaje, hra s vodou obou osudových žen. Alo co to tomu chybělo? Film byl nějak bez šťávy, Keira podle mně nedostala šanci něco zahrát, nebo prostě nebyla ve formě, Michael Pitt, mě do této role nějak vůbec nesedl. (Trošku mě vadí, když z nás diváků dělají ještě větší blbce, než jsme, např.nepřivezl vajíčka bourců, vesnice by tím pádem byla byla bez práce a v zimě by byli o hladu, ale on jim všem dal vybudovat svoji zahradu, takže vesnice se pak měla v zimě skvěle...). Jinak celý film je založený na pointě o 2 dopisech, což byla výborná myšlenka, ale neuměle zpracovaná. Škoda, že film nenatočili třeba Francouzi, takhle mi to Francii nepřipomínalo ani z rychlíku. ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Křehký příběh, který sice má poněkud podivný začátek, jelikož během několika málo minut strčí diváka až příliš rychle přímo do víru dění, pak ale výrazně zvolní tempo a dá člověku možnost vychutnat si téměř neuvěřitelně nádhernou vizuální stránku snímku při které se mi málem podlamovala kolena, navíc Keira Knightley je zde krásnější než v jakémkoli jiném filmu, rozhodně to stojí za shlédnutí. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pomalý a emotivní film. Bohužel, někdy to dosáhlo tak pomalé rozvláčnosti a jemnosti, že to naopak působilo prázdně a nezáživně. Měla jsem takový dojem, že by chtělo trochu "přitlačit na pilu", aby to získalo šťávu, ale samozřejmě ne tak moc, aby to působilo necitlivě. S takovými filmy je trochu problém. Dojem byl celkově dobrý a především konec byl působivý, avšak na na můj vkus si to nezaslouží lepší hodnocení než slabý nadprůměr. Škoda, že jsem nečetla předlohu, možná by to na mě pak působilo jinak. ~(3,3)~ ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Nuda! Je mi líto, ale nejsem schopen tento ultrapomalý film ocenit. Příběh na úrovni červené knihovny, anglosaská ignorance zeměpisu (morava apod.) i historie, zjednodušené reálie Japonska a nenápaditá kamera na mě při tomto filmu doslova křičeli. Jedny z nejdelších 100 minut, které jsem strávil u filmu. Nevím zda jde o adaptaci nebo původní scénář, ale z filmu vůbec není cítit nějaká touha po ztvárnění právě tohoto příběhu, naopak mám pocit že šlo o kalkul; Keira Knightley v kostýmním snímku=zisk. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: François Girard, Michael Golding .. I knew a man once who built his own railroad. And the beautiful thing is, he built it completely straight, without a single curve. He had a reason for that. I can't recall what it was. The reasons get forgotten. __ Pomalé, malebné, evropsko-orientální. Vizuál je naprosto ohromující. Výprava a cit kamery pro scénu a nejrůznější kompozice je prostě výtečný. Pro snímek, který předlohu převypráví jen s minimem dialogů je tohle základní kámen úspěchu. Příběh je sice o staré dobré lásce a jejích nesnázích na pozadí obchodu s hedvábím, ale má svou sílu, i když jsem byl v úvodu značně skeptický. O zbytek se pak postará překrásná hudba Ryuichi Sakamoto, založená převážně na minimalistických klavírních melodiích. Spolu s režii se jedná o formálně velice povedený snímek. Herecké obsazení typově sedí, zvláště Keira Knightley touhle další přesně zvolenou rolí opět potvrzuje mé, jinde již mnohokrát zmíněné, pochvaly. Je úžasná, jak se jen na malém prostoru dá. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)
  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)

Reklama

Reklama