Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Krissty 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkala "Jéé, to bude krásný romantický film!".. A romantika tam byla.. Byla všude.. Dokonce i při nákupu vajíček.. Ta zpočátku příjemná hudba se najednou stala fádní a vtíravou a jediná změna, kdy atmosféra lehce zhoustla, byla tehdy, když zemřely housenky.. A všechny! Tisíce housenek!! No hrůza.. Co se týče děje, neviděla jsem v něm nic zajímavého.. Michael Pitt si vzal Keiru Knightley, vyspal se s ní, odjel do Japonska, tam se s chtíčem v očích podíval na Sei Ashinu, vrátil se domů, přivezl vajíčka, pomiloval Keiru, odjel do Japonska, pomiloval Sei... Žádné napětí, nic moc nečekaného (samozřejmě až na to, že zemřely ty nebohé housenky!!!).. Jediné, co můžu pochválit, je KEIRA a kamera (ta byla dokonalá!).. Jinak to byla hrůza a strašně jsem se nudila.. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Bariccovi sa v par slovach podarilo napisat uchvatny roman. Film tychto par slov musi roztiahnut na filmovu dlzku. Tam , kde by mal rozpravat obraz, rozpravaju zbytocne slova rozpravaca. Tam, kde obraz je, je gycovy, pomaly, vlekly. Metafyzicke filmy nejde natocit len tak, s profesionalnou hrdostou. Na to treba mat cit a vkus. ()

Reklama

Nick Tow

všechny recenze uživatele

Útla knižôčka Alessandra Baricca bola pre mňa jedným z najväčších "objavov" posledných rokov - a jedným z najčastejšie kupovaných darčekov (i keď v kníhkupectvách dosť čumeli, keď som vyslovil prosbu, aby mi ju zabalili do hodvábneho papiera...) Raz sme tak sedeli s jedným kamarátom knihomolom na káve a bavili sa o knižkách a on zasmečoval: "Čeče, z toho Hodvábu by mohlo byť skvelé kino, keby to zobral do rúk dajme tomu taký Jean Pierre Jeunet". A ja mu na to hovorím "A ja si, čeče, myslím, že tá knižka je nesfilmovateľná, resp., že film sa síce podľa nej natočiť dá, ale bude to to isté, ako keby si dal hluchonemému zaspievať mongolskú štátnu hymnu." Ten kamoš zafrfľal pod nos, že som zase moc múdry a nechali sme to plávať. Keď sa zjavili informácie, že film sa predsa len ide točiť, zaprisahal som sa, že ho nechcem vidieť, že to, čo mi z tej knižky zostalo v hlave, nech zostane nepoškvrnené. Nakoniec zvíťazila zvedavosť a hoci to nebola mongolská štátna hymna v prevedení hluchonemého, bol to celkom iný príbeh a celkom iné tváre, oblaky, more, hodváb, smútok, diaľky, písmo, vášne, krajiny... Nechcem ten film pochovať nejakou priemernou známkou len preto, že naplnil moje neblahé tušenie, možno človeku "nezaťaženému" ľahkosťou knižného Hodvábu sprostredkuje čosi, čo mu nesprostredkujú iné filmy, takže dnes sa, milí žiaci, radšej známkovať nebude. Ale ak vám smiem poradiť, prečítajte si toho Baricca a natočte si film vo vlastnej hlave. A zaručene to bude to najlepšie možné kino! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na začátku filmu padne otázka: "Proč vám tenhle příběh vůbec vypravovat?"? Po jeho skončení si divák položí jinou: "No dobře, ale proč zrovna takhle?!" Tedy nevzrušivě, odtažitě, unyle. Obrázky jsou to sice pěkné, A. Molina předvede několik mistrovských kulečníkových šťouchů, ale jinak vám tahle cesta tam a zase zpátky (to celé natřikrát) rychle vypadne z hlavy (srdce se totiž nedotkne). ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Komplexne by si Hodvábna cesta zaslúžila 3*, pretože ako celok v mnohých pasážach obsahovo zlyháva a aj postava pomerne vedľajšej Keiry Knightley nedostáva až tak veľa priestoru na to, aby si k nej divák vybudoval jasnú cestičku. V hlavnej úlohe ma nepotešil ani Michael Pitt, pretože tým, že bola jeho postava zvláštne nevýrazná, si paradoxne zaslúžila, aby ju stvárnil niekto s väčšou dávkou emócií. Prečo teda 4*? V jednotlivých scénach s tajomnou japonskou kráskou - kde stačia len nevypovedané túžby po oslobodzujúcom dotyku, kde sa oči stretávajú s takou naliehavosťou, až vám srdce búši v krku, kde magická hudba ozdobuje pohľady, myšlienky sa prenášajú cez diaľku a list spôsobí tragédiu na ľudskom šťastí - ma tak odzbrojili, že som ochotná odpustiť chyby a uchopiť okamihy, ktoré mnou pohli a zastreli inak priemerný film. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)
  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)

Reklama

Reklama