Reklama

Reklama

Každý hřích i zločin zanechávají nějakou stopu. Ambiciózní, chladnokrevný Rus Nikolaj Lužin pracuje v Londýně pro významnou mafiánskou rodinu. Jeho největší předností je rychlost a chladnokrevnost. Ani na okamžik neváhá porušit zákon, použít násilí či někoho dokonce zabít. Situace se změní ve chvíli, kdy porodní asistentka Anna objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu, a rozhodne se pátrat v její minulosti… Kriminální thriller režiséra Davida Cronenberga (tvůrce známých titulů eXistenZ, Moucha, Mrtvá zóna, Dějiny násilí) byl na Torontském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2007 oceněn hlavní cenou za režii (David Cronenberg), další získal za výpravu, střih a zvuk. Kromě toho mu patří ještě další významná filmová uznání. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 048)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Rozvedení Cronebergovy režijní brilance z "Dějin násilí". Zatímco tam se obyčejnost (a její kontrast s násilím) soustředila na běžnou americkou rodinu, v Příslibech ji Cronenberg paradoxně koncentruje do světa vorů v zakone (tedy ruské mafie). Kdo čeká černo-bílou, hnusácké karikatury, démonizace, bude překvapen. Cronenberg měří stejný díle obyčejné rodině, jako mafiánům, nechává je večeřet, hýčkat děti a stejnou pozornost věnuje proříznutému krku jako posezení při garmošce. Výsledkem je fascinující vypravěčský tón, který jen málokdy sáhne ke zvýšení hlasu (a právě tehdy je film nepatrně pokažený falešnými tón velkého dramatu). Viggo Mortensen je úžasný, jeden z nejpůsobivějších fyzických výkonů herce, které jsou v současnosti k vidění. Naomi jen kvete, vrásky nevrásky. Zápory? Opět scénář, který má dost děr v logice a struktuře příběhu. A také twist, který narozdíl od Dějin hlavní postavu spíše sploští. Což nic nemění na tom, že Přísliby jsou fantastickým thrillerem a Cronenberg má životní fazónu. [85%] ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší role Vigga Mortensena. Krásně temné, syrové, plné násilí - ovšem reálného. Skvělý casting v čele s Mortensenem a Casselem, ten se mi líbil ještě víc (ale to asi proto, že jsem ho měla vždycky v oblibě:)) Naomi Watts byla možná trochu nevýrazná, ale to jí nemůžu mezi takovými hereckými kapacitami zazlívat. Velmi milé překvapení. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vcelku netradicni film, neni to i pres tema nejaky rusky mafie zadna kriminalka nebo gangsterka, spis je to takovej thriller s docela zajimavym pribehem. Jenze mi desne vadilo, ze je to cely takovy trosku vytrzeny z kontextu a clovek se prakticky nic nedozvi o tech ruskejch organizacich, vsechno je jen tak nakously, obcas se sice neco probira, ale stejne sem se v tech ruznejch nazvech moc nevyznal, protoze se tvurci s nakym vysvetlovanim nezdrzujou. A ani tomu nepomaha zbytecne otevrenej a neuzavrenej konec. Jinak co se tyce hercu, potetovanej Mortensen je perfektni, ale misty ho prehrava vecne ozralej Cassel. Stahlovi jsem spis veril sefa restaurace nez nejakyho bosse. Ale celkove se obsazeni povedlo, film taky a rozhodne to je zajimavy a stoji za skouknuti, navic tu je i par libovejch brutalnejsich scen. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Komorní, dokonalé, velepečlivé vysoustružené... od interiéru ruské restaurace, přes potetovaný exteriér Viggo Mortensena až po neustále sjetého Cassela. Zjevně to mělo působit naprosto odosobněně, ale právě to způsobilo, navzdory tomu, že uznávám ten film z technického, režijního i ze spousty jiných hledisek, že mě tentokrát Cronenberg vůbec neoslovil. Smířená sedmička. Dějinám násilí dám přednost kdykoliv. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je přirozené, že lidé jedí. Je přirozené, že lidé jedí také ve filmech? Neřekl bych. Pokud nejde vyloženě o „žrací“ film, zřídkakdy narazíte na scénu s jídlem, která vám utkví v paměti. Do zhlédnutí Východních příslibů pro mne takovou scénou byl recept na delikátní omáčku na špagety z Kmotra. A nyní? Anna vchází společně s majitelem do kuchyně útulného rodinného podniku a je jí nabídnuta ochutnávka z velkého hrnce, v němž probublávají kusy čehosi červeného, co s jistou obezřetností snímá také kamera. "Lidské ostatky!", napadlo mě jako první. Jak následně vyjde najevo, režisér s námi hraje hru – šlo o pravý ruský boršč. Co oceňuji s každým dalším Cronenbergovým filmem více - tu hru může hrát každý. (více) 85% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Visáč, Vitason, m.zub ()

Galerie (63)

Zajímavosti (23)

  • Film se natáčel v Británii, čímž se stal vůbec prvním snímkem režiséra Davida Cronenberga, který celý vznikl mimo jeho rodnou Kanadu. (don corleone)
  • O natáčení proslulé nahé bojové scény ve veřejných lázních Mortensen (Nikolaj) řekl, že mohl jen doufat, že si každý všimne nádherně načasované choreografie. Tvrdí, že si ani na chvíli nedělal starosti o své genitálie: „Hlavně se soustředíte na to, abyste nebyli pobodáni a pořezáni." (Anez)

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

David Cronenberg si vybral svůj další projekt

13.05.2022

Legendární kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí) letos po osmileté pauze od uvedení svého posledního snímku Mapy ke hvězdám z roku 2014 představí svůj nejnovější příspěvek do… (více)

Statham v pokračování Východních příslibů?

Statham v pokračování Východních příslibů?

04.12.2020

Pokračování thrilleru Východní přísliby bylo v plánu prakticky od premiéry snímku v roce 2007. Hlavní roli v původním filmu o ruské mafii ztvárnil Viggo Mortensen (Zelená kniha) a patří mezi nejlepší… (více)

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

Anne Hathaway bude loupit během pandemie

11.09.2020

Režisér Doug Liman (Na hraně zítřka) a herečka Anne Hathaway (Interstellar, Debbie a její parťačky) společně chystají nový snímek Lockdown, jenž má podle všeho být mixem nízkorozpočtové romantiky a… (více)

Reklama

Reklama