Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmiletá Madynka žije s mladší sestrou Lízou a rodiči na venkově, kde není nejmenší nouze o dobrodružství, kterým se Madynka srdnatě vydává vstříc bez toho, aby ztrácela čas přemýšlením nad možnými následky. Krom toho se ale jedná o citlivou a vstřícnou holčičku, která vnímá problémy lidí ve svém okolí a snaží se jim ze všech sil pomoci. Film natočený podle románu Astrid Lindgrenové Madicken och Junibackens Pims (česky Madynka zachránkyně) je určen malým i velkým divákům, které si získá milým humorem, poetikou, ale i napínavým dějem, v jehož rámci je ukryta kritika přílišných sociálních rozdílů ve společnosti. (Flarnytryl)

(více)

Recenze (7)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nakoniec všetko dobre dopadlo ... tak to vždy býva v nedeľných filmoch pre celú rodinu. Ničím výnimočné, ale ani nenudí. Pre deti (a aj pre niektorých dospelých) vskutku poučné. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nádherný rodinný film, dle mého jednoznačně nejlepší dílo Astrid Lindgrenové. Oproti jiným zfilmovaným adaptacím této autorky působí Madicken velmi realisticky a především lidsky. Snad v žádném jiném rodinném filmu jsem neviděl tolik narážek na sociální rozdíly, ochotu pomáhat chudším a slabším a zesměšňování zazobaných snobů. Ve filmu jsou vyváženě namixovány komické a tragické pasáže a nechybí ani mravní ponaučení. Nejpovedenější je scéna z plesu, kde služka Alva tančí s kominíkem. A nezapomenutelný dialog se starostkou: "Počuvaj, Lisabet, vieš ty, kto som ja?" "Áno, viem, ale môžem to povedať iba v šatniku." V hodnocení dávám pouze 95%, neboť těch 5% k dokonalosti schází vypuštěním některých důležitých scén, např. se z filmu nedozvíme, proč Abbe onemocněl zápalem plic. (slovenská premiéra: 26. 12. 1999 na STV, repríza koncem léta 2000) Ukázka filmu v SK dabingu: http://www.youtube.com/watch?v=YkS5t_Eh1c4 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Omnoho zábavnejšie ako druhý, respektíve prvý film o malej Madyke. Dlhšia stopáž sa v tomto prípade rovná väčší filmový zážitok. V podstate epizodické rozprávanie, ktoré ale smeruje odnekiaľ niekam. Epizódy sú totiž zábavnejšie a napínavejšie ako v prípade prequelu. Letecký deň, krádež peňaženky, chodenie po streche, tanečný bál smotánky. Čiže nielen detské dobrodružstvá, tie sú ale previazané s dobrodružstvami dospelých. Pokiaľ sa vám budú zdať postavy jednorozmerné, tak si treba uvedomiť, že ide o detský film a o to, ako dospelých vidia deti. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som o sebe nepovedal, že sa ešte po šesťdesiatke nadchnem nad nejakým detským filmom. Ale takto stvárnenú Lindgrenovu, ... to .. jednoducho. fest to so mnou zalomcovalo. Krásny rodinný farebný jednoduchý filmček, s veľmi dobre hrajúcimi deťmi. Tak čistý priezračný film - ako vody v jazierkach Demänovských jaskýň, kde aj na dne 4 metrovej hĺbky možno čítať nominálne hodnoty mincí, čo tam turisti nahádzali . Film akosi zvláštne vtiahne diváka do obdobia dvadsiatych rokov, kedy mnohí prvý krát videli lietadlo, tešili sa z maličkostí, a žili tak nejak viac ľudsky , jednoduchšie a krajšie. Starším divákom (mňa nevynímajúc) určite asociuje spomienky na detstvo , keď nám radosť robilo šantenie v potoku, preliezanie obyčajných "latkových plotov", či šmýkanie sa po ľade v zime . ()

Flarnytryl 

všechny recenze uživatele

Naprostý skvost. Dokonalost. Film, který mě zaručeně vytáhne z každé deprese. Přesně namíchaná směs humoru, dramatu a krásného prostředí, která je navíc okořeněna hlubším poselstvím, které nenápadně stojí na pozadí příběhu, není nikomu vnucováno, ale přirozeně pronikne divákům do podvědomí. Dlouho jsem přemýšlel, ke kterému filmu by se dala Madynka připodobnit, až mě napadla Svěrákova Obecná škola. Malá poznámka: Göran Graffman má u mě velké plus za to, že se odvážil ve filmu zobrazit děti v celé jejich kráse. Většina ostatních tvůrců se asi bojí hysterických reakcí části veřejnosti a tak se chová, jako by dětské tělo bylo něčím ošklivým, nechutným a zvrhlým, co se na plátně v žádném případě nemůže objevit nezakryto, zatímco nazí dospělý dnes figurují v každém pátém filmu. Je to přesný opak stavu, který platil na začátku minulého století. Děsím se toho, že někoho v zájmu zachování nevinnosti dětí napadne přemalovat oponu Národního divadla, kde je zachycena nahá holčička s nahým chlapečkem. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama