Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pořad ostravského studia České televize, z dílny centra publicistiky a dokumentu, je pravidelný 15 minutový magazín věnovaný jídlu - jeho kladům, záporům, obsahu i historii. Jmenuje se více než příznačně Pod pokličkou a jeho tvůrci si jako jeho ústřední motto vybrali výstižné rčení: Do třiceti jíme, abychom žili, a od třiceti žijeme, abychom jedli. Každý díl si bere na paškál jednu základní potravinu, nebo skupinu potravin, se kterou se můžeme setkat v jídelníčku zdravého stravování. Každý díl pořadu má zároveň svého "patrona" - známou osobnost, která má k dané zvolené potravině bližší vztah. V pořadu však mají také své již neodmyslitelné místo tzv. glosátoři - Jiří Sedláček a Norbert Lichý, herci ostravských divadel. Ti v podstatě navázali na své výstupy z loňského cyklu První pomoc a stali se jakousi třešničkou pořadu. Průvodcem, nebo spíše všudy přítomnou postavou, je ovšem redaktorka doktorka Zorka Horká - animovaná postavička, která diváky nejen zkouší, ale i upozorňuje na vše podstatné a zajímavé. Přítomnosti "animáků" nezůstali ostatně ušetřeni ani glosátoři, kteří mají na scéně animované spoluhráče či protivníky. Úvod pořadu obstarává vždy guláš, nebo-li pelmel názorů odborníků a známých osobností. V prví části, respektive reportáži, se potom divák dozví, kde se ta která potravina vzala na našem talíři nebo v naší lednici. Druhá část je pak věnována prospěšnosti potraviny pro náš organizmus: co potravina obsahuje a jaké má případně léčebné schopnosti. A konečně v poslední třetí části se dozvíme, jak potravinu nakupovat, uskladňovat a jak ji připravovat, abychom nejedli pouze kalorie, ale i vitamíny, minerální látky a jiné tělu prospěšné věci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

U mě si přihřívají polívčičku hlavně ti geniální pravěci a pravěčice. Odvěký problém žen a mužů. Aneb jak pravil můj právník. Všechny ženy jsou kurvy, jenom matka ne. Nic si z toho nedělej, já to mám doma taky. Tento film je podle mě zasazený do skutečné české rodiny, kde jsou problémy se vztahy. Na nic si nehraje a přináší zajímavější infromace než všechny ty další anglické podobné. Toto je výtvor, na který jsem patřičně hrdý. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Poučná relácia o varení, množstvo dobre spracovaných informácií. To je na tom to pekné, ale čo neznesiem, je animácia a podľa mňa ten najtrápňejší suchý humor kreslených postavičiek aký som kedy videl. Pre mňa nepozeratelná príšernosť, kreslenú roboticky rýchlo rozprávajúcu ženskú fakt nemusím, takisto aj kreslené scény z praveku či kreslené scény z jednej domácnosti. Čo slovo postavičky, to perlička na zavracanie. Nič trápnejšie som nikdy asi nevidel, neviem ako sa môže takýto humor niekomu páčiť a to som si myslel, že mám rád každý druh humoru, ale toto fakt nie. Keby som dával odpady, tak toto je jeden s najväčších. Asi som na to dostal alergiu. Hapčííí 10% ()

Reklama

Kolssteyn odpad!

všechny recenze uživatele

Já bych si toho ani nevšímal, ale vždycky když jsem na to narazil, tak mě to div nesrazilo, takže jsem si nemohl po přemáhání pomoci. Nejlobotomičtější jsou však kreslené postavičky, které se o sobě domnívají, že jsou vtipné každým slovem. Takhle nějak si představuju očistec... Kdyby šly dát dva odpady, bylo by to pro mě největší zadostiučinění (tip pro adminy čsfd). :D ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus docela povedený pořad s mnoha radami, jak zpestřit svůj jídelníček, obohacený vtipnými animovanými hláškami a gagy a názory odborníku z oboru na správný životný styl ve stravovaní. Když nad tím tak zapřemýšlím, říkám si, co je vlastně na světě zdravé, to bych nemohl žrát ani tu hlínu, která je již kontaminovaná různými hnojivy, popř uranem při testování jaderných hlavic a co se týče vysoké zeleniny vysoké jako strom, no nevím. Ale člověk je přizpůsobivý organismus, on už na něco přijde. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Pod pokličkou se může skrývat ledacos. V první řadě se tam výborně tutlají rozličné prohřešky, jak by jistě mnozí politici mohli vyprávět. Máme-li tu smůlu, že jsme se narodili jako vodníci a krvavou tlačenku neradi, je hrnek s pokličkou ideálním místem, kam ubytovat dušičku profesora Ikebary. Řádně zatopeno bude naopak pod pokličkou sopky, chystající se srovnat se zemí poklidné městečko Dante‘s Peak. To pod pokličkou tohoto kulinářského pořadu je naštěstí o poznání klidněji (i když takový připálený oběd se v kuchařčiných očích většinou průměrné hollywoodské katastrofě bez problémů vyrovná). Je k nevíře, že půlhodina věnovaná třeba baklažánům, může být zajímavá, příjemně poučná, a co víc, i vtipná. Věstonická Venuše, animovaní pralidé a jejich „Drž pec!“, Maruška s manželem, který poctivě chodí na nákupy těch nejobskurnějších surovin, i když by mu evidentně stačil párek s hořčicí a pivem… Podle mě má tenhle pořad šťávu (z dobře propečeného masíčka). ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama