Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinové pohádky jsou naprosto rozdílní – jeden je bohatý panovník (J. Šťastný), druhý je chudý zahradník (I. Trojan). Jmenuje se Lešek a má rád Jolanku (D. Morávková). Jenže její otec (P. Kostka) mu ji nechce dát za ženu, pokud mu nepřinese prsten a pytel zlaťáků. A pak Lešek potká čerta (P. Štěpánek) s lákavými dary – je to kouzelná čepice, s jejíž pomocí se stane neviditelným, a pírko, které mu otevře každou pokladnu. Jak těžké je odolat… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čert, jak už to v našem slovanském pojetí bývá, je tu kladnou postavou. Sice pokouší, ale jak správně říká, cestu do pekla si každý najde sám (trochu to připomíná větu z ďáblova advokáta: "Já vytvářím podmínky. Manipulujete se sami."). Jen je škoda, že vedlejší postavy tu zastiňují ty hlavní. Vedle tradičního Štěpánka je to i správná femme fatale Zlata Adamovská. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krást se nemá a to za žádných okolností. Zamilovaný Lešek hodí úsilí svých rodičů o jeho výchovu za hlavu, když mu čert nabídne kouzelné pírko, s jehož pomocí si může otevřít zámek k truhlici se zbožím ve zlatnickém krámě. Získá tak briliantový zásnubní prsten pro milovanou Jolanku a doufá, že s jejím prstenem ozdobeným prstíkem získá nejen její ruku, ale i zbytek Jolanky. Vzdušné zámky a růžové obláčky mu nemilosrdně rozfouká jeho tchán - čekatel, když se dožaduje ještě i vstupního kapitálu k tomu, co má od svatby být společným rodinným podnikem (opět krutý rodič, který chce svoje dítě zajistit). To by v tom čert byl, aby se i tentokrát čert příhodně neobjevil a nenesl další artefakt. Tentokrát se Leškovi otevřou už dveře přímo do královské pokladnice. Lešek je však trochu nedovtipa, vleze do špatného okna a místo aby získal svoje věno v královské pokladnici, učiní první krok k tomu, aby se stal národním hrdinou. Takhle mladinkého jsem Ivana Trojana zatím v ničem neviděla. Jeho poctivý hlavní hrdina měl něco do sebe. Nejvíc se mi ovšem, podle očekávání, líbil čert. Vedle takového pekelníka i král hraje jen druhé housle. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Slovanský základ v pohádce je patrný, ale neveřil jsem, že by český čert (v podání Petra Štěpánka) byl tak dobrosrdečný. Nicméně scénáristce K. Kuršové a režisérce V. Janečkové se na malém prostoru podařilo příběh podat uceleně. Pěkný je motiv přebírání jiných podob (ať už v se přestrojuje král nebo ostatní na maškarním bálu). Čtvrtá hvězdička je za sympatické herecké výkony (Morávková, Šťastný, Trojan a ostatní o 18 let mladší:-). ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tu holku nám byl čert dlužen !!" A kdo ještě rád Danušku Morávkovou asi jako rektální vyšetření ?? ;) Nicméně zde je ještě překvapivě snesitelná, o poznání více než tradičně nedomrlý potenciálem mrhající scénář Květušky Kuršové.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Docela fajn pohádkový příběh z doby, kdy ještě nikdo nevěděl, kdo je Ivan Trojan. Trochu otevřený konec je překvapivě třešničkou na dortu. A skousnul jsem i Morávkovou, to už je co říct. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Pohádka o čertovských darech, které posloužily dobré věci....... Pokud si dobře pamatuji, vůbec mě to nenadchlo a silně jsem se u toho nudil. Tak snad jedna * za Petra Štěpánka. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Cestu do pekla si totiž najde každý sám. My mu jenom otevřeme bránu." Pohádka o peklu a čertech trochu jinak. Na motivy polských lidových motivů natočila nestorka pohádkových inscenací Vlasta Janečková. Příjemná a sympatická podívaná. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tuto polskou pohadku vubec neznam a myslim, ze je celkem originalni. Zajimave je i herecke obsazeni. Jen nevim, zda je pro deti dostatecne srozumitelna. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hezká a především příjemná pohádka, ve které snad nejvíce jen bijí do očí rozdíly mezi exteriéry a tradičními studiovými záběry. Jinak jde o příběh mladého zahradníka, který má rád dceru bohatého obchodníka, ale nemá peníze, aby se jejímu tátovi líbil. Pomocnou ruku mu podá čert s kouzelným pírkem a čepicí. Jenže mladík se snaží získat si dívku poctivě, což se samozřejmě podaří, neboť jsme v pohádce. Řada známých herců odvedla dobrou práci a natočili hezkou pohádku, která vám ještě dochutí nedělní odpoledne. Hudba: Vadim Petrov ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Kvalitně obsazená pohádka. Zápletka je vtipná a dynamická. Navíc je točeno venku a v noci, tak má pohádka své vlastní kouzlo. Moc se mi líbila. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka. Jen nevím, proč nakonec ty čachry kolem toho vína. Přesto je to vhodné klidně i pro celou rodinu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedená pohádka s kvalitními hereckými výkony a dokonce není výhradně studiová. Přeci jen mohla být trochu delší a kapánek záživnější. V pohádce se sice skrývá poučení, že každý si cestu do pekla dláží sám, bylo ale již pominuto, že na začátku Lešek kradl. Ukradl prsten a tím pádem by měl v pekle být též. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Celkem neškodné zpracování příjemné pohádky a určitě bych dala více hvězdiček, ale já se prostě na tu "krásnou" Danu Morávkovou nejsem schopna dívat. Ona musí mít asi nějaké osobní kouzlo, díky kterému ji režiséři do rolí krasavic a milovnic obsazovali a obsazují, ale já ho na filmovém plátně prostě nejsem schopna postřehnout. ()

Ioanne 

všechny recenze uživatele

První tři hvězdičky jsou za vtip a originalitu, ta čtvrtá je za herecké výkony, které mě příjemně překvapily. Jinak, čerty v pohádkách moc ráda nemám, ale v tomto případě mě pobavil - prostě jsem nevěděla, co od něj mám čekat :) ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

Lilith03 

všechny recenze uživatele

Moc hezká pohadka, Ivan a Jan jsou zajímavá kombinace hlavních postav a bavili mě. Na konci je krásné poučení pro děti. Jediné co, tak někam ráda Adamovskou, ale překousla jsem ji. ()

Reklama

Reklama