Reklama

Reklama

Televizním seriál o ztrátě paměti způsobené dramatickými událostmi na sklonku druhé světové války. V sanatoriu doktora Nowaka žije od konce války jakýsi Erich, jenž si nepamatuje události, které předcházely jeho zranění… Tento příběh se tak, jak ho hrajeme, nikdy nestal. Pokud by vám přesto něco připomínal, hledejte souvislost v sobě a v době, kdy se udál. V dramatickém seriálu z roku 1970 o muži, jemuž byla po dvaceti letech operací vrácena paměť a v jehož vzpomínkách ožívají události z konce 2. světové války, si hlavní roli zahrál vynikající herec Václav Voska... (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem si všiml v programu, že tento seriál bude v televizi, a stejně jako hlavnímu hrdinovi Jakubovi se mi spustila paměť. Vybavilo se mi, že jsem to viděl jako kluk někdy koncem 80. let. Pak jsem naprosto zapomněl, že seriál existuje, a teprve pár týdnů nazpátek se mi při pohledu do programu a na obsazení vybavilo několik útržků - např. jsem si pamatoval, jak si Rahn, muž jiné státní příslušnosti, v Praze roku 1965 kupuje úplně klidně pistoli a jak si tehdy táta z toho dělal legraci. Stejně ta scéna nyní pobavila i mne. To neznamená, že bych se seriálu vysmíval, protože i když oplývá místy opravdu úsměvnou naivitou, má v sobě kus takové nostalgie a trochu i elegance, kterou někteří hledají třeba ve starých Bondovkách. Hodně netypická je volba hlavního představitele, kterým je Václav Voska. Do role dokonalého vojáka, střelce, řidiče a tak dále by určitě ideálně pasoval třeba Brzobohatý, na druhou stranu právě Voska své postavě dodal stylovou eleganci. Navzdory zmíněné naivitě seriál také obsahuje několik prvků, které působí i dnes poměrně svěže a nestyděl by se za ně leckterý tvůrce moderních akčních seriálů - střídání časových linií, boj s vlastními vzpomínkami a tak dále. Škoda, že v podstatě dílo rezignuje na morální otázku věci, zda lze splnit rozkaz za každou cenu po dvaceti letech bez ohledu na to, co se mezitím mohlo udát. Ostatně nám na konci tvůrci zůstali dlužni vysvětlení, jak se vlastně československé orgány postavily k vraždě, byť bývalého konfidenta gestapa, dvacet let po válce. Stejně tak mi chyběla závěrečná konfrontace Jakuba se sestrou Agátou a jejím bratrem. Ale zajímavé a ne moc obvyklé je, že v Záhorského postavě autoři přivedli na scénu bývalého německého důstojníka jako kladný charakter. Kolem a kolem, dám docela spokojená tři sluníčka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Do dnesnich dnu mi byl tento serial bohuzel utajen. Coz vzhledem ke svemu, pro nas ne uplne obvyklemu zanru je velka skoda. Nerikam, ze vse ve filmu funguje stoprocentne, ale namet je velmi zajimavy, stejne tak herecke obsazeni. Zde me nejvice zaujal Jiri Holy.. Ja bych se nebal, dat tento serial obcas do televizniho vysilani. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně mi vadila ta natahovanost a prkenné herecké výkony snad bez výjimky všech herců, jež z toho vyplývaly. Formát špionážního československého seriálu mne potěšil, černobílá mi nevadila, a moc se mi líbila výprava - ta Šumava prostě má své kouzlo a třeba scéna s bačou je kouzelná (byť krapet kýčovitá). Ale ty postavy! Každý vrhá dlouhé pohledy, dva lidi stojí proti sobě a dlouze se měří ohledem než řeknou „měl bych takový návrh, soudruhu generále“, všichni jsou pořád strašně akční, a vlastně nakonec jedinou akci zařizuje postava Rahna - a i tam je vidět, že ho v mnoha scénách zaskakoval kaskadér (přelezení a seskok z balkonku, jízda na motorce, rvačka). Celé je to takové ani ne naivní, jako strašně blbé, jak jsou všichni pořád strašně vážní a důležití (trochu nadhledu by to sneslo) a kdejakou ptákovinu pronášejí tragickým hlasem, jako by šlo o kdovíjakou důležitou věc. Ale zase zde hraje plejáda tehdejší herecké špičky - a my můžeme porovnat, jak je dnes tristní nabídka herců - a jak jsem říkal, lokace se mi hodně líbily a některé scény, i díky hudbě, mají snový nádech.. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl drobátko potíž se zorientovat, některé vyprávěcí postupy mi vadily, mátly, ale během druhého dílu jsem si zvykl a strhlo mne to. V naší zemi musel vždy být nějaký vnitřní nepřítel, skrytí náckové byli jedni z nich. Tak to je třeba brát. Ale na dobu, ve které to bylo natočeno to zas až tak přitažené za vlasy není. Je to stylová špionáž-gangsterka s pistolemi, honičkami a kontrarozvědkou. Nejen Jamesem Bondem živ je člověk...80% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Podkladom pre šesťdielny seriál bol román Jaroslava Šikla a Josefa Šilhavého „Já, Jakub Rahn“. Ide o dramatický seriál rozvíjajúci sa po vojne, ale jeho korene siahajú do obdobia 2. svetovej vojny, kedy Jakub Rahn bol ústredím odoslaný do Beskýd k partizánskemu oddielu, kde mal odhaliť a potrestať zradcov z radov partizánov. Túto úlohu nesplnil, nakoľko až po 20 rokoch sa prebral v rakúskom sanatóriu, kde mu urobili operáciu mozgu, čím sa mu vrátila pamäť. A tu mu došlo že nesplnil úlohu, ktorú dostal. Tak aj keď od vojny ubehlo 25 rokov vybral sa vykonať spravodlivosť na ľuďoch, ktorí v dobe vojny zradili a zavinili smrť mnoho ľudí. Ide o vynikajúci seriál, ktorý sa nevyhol určitému ideologickému zafarbeniu, ale to predsa patrilo k tejto dobe. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Ve 3. epizodě 1. série s názvem Soudce je při bitce mezi Jakubem Rahnem (Václav Voska) a Jožo „Indiánem“ Homolkou (Zdeněk Kryzánek) dobře vidět, že v určitých pasážích jsou herci nahrazeni dubléry – zejména podle vlasů. (Robbi)
  • Jakub Rahn (Václav Voska) na cestu do Československa použil švédský vůz Saab 96. V letech 1960–1980 bylo vyrobeno přes 540 000 kusů, malá část byla dovážena i do Československa. Model sklízel velké úspěchy ve světových rallye. (Robbi)
  • Jakub Rahn (Václav Voska) si na československém území zakoupil zbraň CZ vzor 50. (Robbi)

Reklama

Reklama