Reklama

Reklama

Jesus Camp

(festivalový název)
  • USA Jesus Camp
Trailer

Obsahy(1)

V Americe existuje stále sílící evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není ani tak přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Nejenže jsou vlastní potomci často vyučováni doma, ale navštěvují i skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Není možné zůstat chladným pozorovatelem této mozaiky neotřesitelných pravd, vyprázdněných hesel a emocionálně vypjatých projevů. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje. Tvůrci se do tématu pustili s neobyčejnou statečností a pevně se začlenili do uzavřené komunity, aby naplno odhalili neznámou a temnou stranu náboženské organizace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Splasher 

všechny recenze uživatele

God bless America, THEREFORE In God we trust, not vice versa. Ten kdo kritizuje brainwashing (který je zde naprosto jasný a nechutný), nechť se zamyslí nad opačným (úspěšným) brainwashingem proti "instituci" náboženství v ČSR a ČR v posledních 80-ti letech. To že byl tento "dokument" nominován na Oscara taky o něčem svědčí. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Ať si lidé věří čemu chtějí či potřebují. Netřeba o tom točit dokument, to je ta poslední věc, která v těchto záležitostech něco změní. Samozřejmě že když jde o děti, je to vždy emotivnější, ale nestalo se, že by je tam někdo (teda kromě Ježíše :D) dotáhnul proti jejich vůli. Nakonec přece nejde jen o tyhle děti, vždyť vlastní rodiče je k tomu vedou. A kdo má to právo někomu říkat "ano, tohle je špatně a tohle dobře", obzvlášť co se výchovy vlastních dětí týče? Co na tom, že někomu zblbli hlavu, když jemu to stejně připadá fajn? Sekta je určitě jedním, ale jistě ne jediným způsobem, jak sobě nebo někomu vymýt mozek. A to nikdy nebude košér. Jenže skutečnost, že je z toho někomu na blití, v důsledku neznamená nic. Stejně jako tento dokument. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Toto by mali povinne dávať každého pol roka na Luxe aj na Noe aj s diskusiou po filme.Treba si to pozrieť viackrát. Nastavuje to kresťanom zrkadlo v dobrom aj v zlom. Je na každom veriacom, ako film vyhodnotí podľa svojich skúseností s Bohom. Ja som sa k Jesus Campu vrátil po x rokoch. Je to najkontroverznejší, a preto aj najzaujímavejší dokument, aký som doteraz videl. Pápež František mi vždy pripadal nezdravo liberálny, ale táto óda na fundamentalistický konzervativizmus mi dokázala, že mám ku pokoncilovým postojom Katolíckej Cirkvi bližšie, než som bol kedy ochotný pripustiť. Neviem si dosť dobre predstaviť, ako tie deti z Jesus Campu dokážu žiť v sekularizovanom svete. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Ano, jsem ateista. Přiznávám. Ale proti víře nic nemám, naopak, víra může být pro mnohé skvělou volbou, ve které naleznou samy sebe. A může to být víra náboženská, v ideologii, či třeba i ve Slávii...Jenže. Když víra slouží jako nástroj moci a manipulace se svými oddanými... To už zavání průserem. Je příjemné, dozvědět se, že náboženští fanatici nejsou jen problémem islámu, ale že mnoho těchto individuí je i mezi námi, potažmo našimi "spojenci". Dokument jako celek však postrádá spád a občas i nudí. Škoda. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument zameraný na rodiny, v ktorých rodičia "pevnou" rukou vychovávajú a vedú svoje deti ku kresťanskému (evanjelickému) zmýšľaniu. Privádzajú ich do tábora veriacich, ktorý založila Becky Fisherová. Učia sa rôznym hodnotám, ale aj uznávaniu rôznych "slávnych" ľudí, ako napr. Busha, ktorého označujú za spasiteľa. Priznám sa, že napriek spočiatku nie najzaujímavejšiemu obsahu, ktorý miestami pôsobí monotónne (keď tento dokument porovnám napr. s takým RELIGULOUS), zhruba po pol hodinke mi začala naskakovať husia koža a premohol ma "strach". Vždy som si myslel, že racionálne mysliaci človek by sa mal obávať fanaticky veriacich "dospelých", no budú to práve ich "deti", pripravované na "kresťanskú" vojnu v špeciálnych táboroch, z ktorých by mal byť na pozore. Dnes som si uvedomil, že medzi takouto generáciou a islamskými deťmi, ktoré sa miesto básničiek, či poznávania prírody, učia montovať bomby pod autá, či ovládať guľomety, nie je žiadny rozdiel. Teraz ma ale napadá, kam sa pred nimi skryť?! Keď pred nimi neunikne ani Harry Potter, odsúdený na smrť?! Na záver by som len dodal jednu vec. Som fanúšik žánru horor. No priznám, doposiaľ som nič strašnejšie, ako bolo vyobrazené v tomto dokumente - NEVIDEL. Neskutočne choré a zvrátené zábery na plačúce deti, ktoré mi bolo miestami ľúto, no zároveň si uvedomiac, že to budú práve oni, ktoré jedného dňa zničia tento svet, práve preto, čo im v detstve bolo vsugerované. Ide z toho strach .. ()

Galerie (5)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama