Reklama

Reklama

Jesus Camp

(festivalový název)
  • USA Jesus Camp
Trailer

Obsahy(1)

V Americe existuje stále sílící evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není ani tak přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Nejenže jsou vlastní potomci často vyučováni doma, ale navštěvují i skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Není možné zůstat chladným pozorovatelem této mozaiky neotřesitelných pravd, vyprázdněných hesel a emocionálně vypjatých projevů. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje. Tvůrci se do tématu pustili s neobyčejnou statečností a pevně se začlenili do uzavřené komunity, aby naplno odhalili neznámou a temnou stranu náboženské organizace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

lena60 

všechny recenze uživatele

Jesus Camp mě do jisté míry zklamal. Po rozčilujícím zážitku, který mi přivodila režisérka Nvotová filmem Ježíš je normální!, jsem čekala, že i tento dokument o zfanatizovaných věřících mi pořádně rozproudí krev v žilách. Film ovšem prošel kolem mě a jakoby obloukem se mi vyhnul. Nazasáhl. Nezaujal. Nevytrhl mě z jakési lhostejné netečnosti. Asi mi praktiky obtloustlé tetičky Becky, která v letním kempu z malých dětí vychovává uvědomělé evangelíky a budoucí členy americké republikánské strany, přišly málo překvapivé. Bůh pomáhej Americe! ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

tak z tohoto dokumentu je mi opravdu na blití. Vidět, jak američtí evangelíci vymývají 7, 8, 9-ti letým dětem mozky a mění je ve stádo poslušných fanatiků je opravdu hardcore - ať kazatel (v tomto případě spíš nechutně tlustá kazatelka) káže co chce, pokud k tomu přidá dovětek "..ve jménu Ježíše Krista" děti začnou v tranzu vzpínat ruce k nebesům, řvát halelůja a brečet. Za nejlepší považuji finální rozhovor kazatelky Becky Fisherové s rádiovým hlasatelem, kdy se naplno ukáže co je to za svini "Proč si vybíráte tak mladé děti? Protože těmto dětem můžete říct cokoliv a oni se tím budou po zbytek života řídit". Očkují jim víru v Boha (ani ne tak víru, jako spíš pokrytecké kecy typu "Celého mě prostupuješ, ó Ježíši"), nutnost šíření jediného správného slova božího (děti otravují na ulici každého na koho narazí a nutí mu letáčky, brožurky atd.) a podporu Republikánů, protože jen ti jsou správní křesťané - jestli to takto bude pokračovat, určitě se časem dočkáme i novodobé Inkvizice. Slabou útěchou mi je, že si tato nová "boží armáda" zapíchá až po svatbě. Amen... ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Jako zapřísáhlému anti-křesťanovi mi tenhle dokument hnul žlučí. Možná je to ode mě trochu masochismus, že se na podobné věci dívám, ale nešlo odolat a zdravě se nasrat občas není také od věci. Co konkrétně mě pohoršilo asi nejvíc však nejspíš nemá smysl komentovat, protože co komentář, to hejt ne nepodobný tomu, co bych napsala já sama. Co mi však výjimečně vyhovovalo, byla forma. Obyčejně u dokumentů podobného rázu kafrám, že mi tam chybí názor odborníků, v tomto případě by se nejspíš jednalo o nějakého religionistu. Avšak tento dokument je tak výmluvný sám o sobě ve své čisté formě, že to nebylo potřeba, na rozdíl od podobného počinu z českých luhů a hájů (Ježíš je normální). Jasně, není to žádý světový dokument, jeho přínos je hlavně v šokování diváka znepokojivými obrazy totálního brainwashingu, a proto nedám vyšší hodnocení. Ale pro někoho koho zajímá náboženský fanatismus, je to skoro povinnost. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Každé náboženství, které se bere fanaticky je pro mě špatné. Jako ateistka jsem měla možnost snímek sledovat s velkým odstupem, ale to, co jsem viděla, mně téměř vyrazilo dech. Každý Američan, který tvrdí, že muslimové jsou zlo a velká hrozba, by si měl pustit tento dokument. Z mého pohledu se na americkém kontinentně tvoří další fanatická komunita a jimi jsou, pro někoho možná překvapivě, křesťané. Rodiče své potomky každoročně posílají na tvz. "Bible camp" s cílem vychovat z nich lidi, kteří změní Ameriku. Praktiky tábora jsou ovšem otřesné, vychovatelé děti děsí takovým způsobem, že je následně rozbrečí, načež tato výchova pokračuje vzýváním Boha. Tato sekta, nevím lépe, jak bych uskupení nazvala, by měla být z mého pohledu zakázána a všichni lidé zavření, protože se jedná o čisté vymývání mozků. Ty děti už nikdy nebudou normální, hrozné zážitky je musí poznamenat do konce života, jenže si to neuvědomují. Slepě věří všemu, co je jim předkládáno a smutné je, že podobná výchova následně pokračuje i v jejich domovech. Raději ani nepřemýšlet, kam toto všechno může dospět... Dokument byl pro mě opravdu silným zážitkem, škoda, že negativním, ale i ty je čas od času dobré zažít. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Odteraz ak sa ma niekto spýta, kto je najväčší filmový zloduch, moja odpoveď nebude znieť Hannibal Lecter, John Doe, Darth Vader ani nikto podobný, bude to ctená Becky Fisher, hlavná "hrdinka" tohto dokumentu. O to horšie a desivejšie je, že je to skutočný človek, ktorý vo filme nehrá nejakú postavu, len je taká, aká je. A nie je len zaslepenou "kresťankou", ktorá akosi mimochodom používa na vznešené ciele nevhodné prostriedky, je to totálna fanatička, ktorá aktívne a intenzívne vymýva mozgy každé leto (a pravdepodobne aj počas zbytku roka) mnohým nevinným deťom, ruinuje ich psychický svet a dosť pravdepodobne im doslova ničí budúcnosť. (Trochu som sa nechal uniesť, ale takýchto ľudí by som najradšej vystrieľal.) Samotný dokument je viac než pôsobivý a veľmi vhodný na "otvorenie očí", že čo za zverstvá sa ešte dnes páchajú na tomto svete... a to všetko "v mene boha". ()

Galerie (5)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama