Moglie piů bella, La

Most Beautiful Wife, The

Itálie, 1970, 108 min

Damiano Damiani

Zfilmováno podle skutečného příběhu Franca Violy z roku '65, který měl upozornit na slabosti úřadů v kontrole nad rozrůstajících se mafií..Působivé romantické melodrama se silným scénářem. Příběh se odehrává v menším sicilském městečku, kde se jedna místní dívka Francesca odmítne účastnit předem dohodnutého sňatku se synovcem mafiánského kmotra, více ve filmu. V hlavní roli Ornella Muti, která zde debutovala, když jí bylo pouhých 14 let. Chudá vesnická dívenka Franceska, mladá, krásná, nevinná, rozumná se smyslem pro spravedlnost se, bohužel, zamilovala do špatné osoby, a to vše ji pak zlomilo srdce. Krásný, uvěřitelný výkon na 14 let, i když na to pochopitelně nevypadala, opravdu klobouk dolů, ta se pro herectví přímo narodila! Potěšující tu byl i proměnný kontrast jednotlivých prostředí, rozpadajícího se města a špinavé vesnice. Od kritika moderní společnosti a režiséra politicko-kriminálních snímků Damianiho, jsem už pár filmů viděl a tento řadím zatím k těm zdařilejším..Film mi trochu nejen svým tématem připomínal o dva roky mladší Den sovy. Velmi přesvědčivá filmařina, znepokojující, skličující, vykořisťovatelská atmosféra, která má co do sebe, od začátku vás vtáhne a nepustí, včetně slušivého Morriconeho hudebního doprovodu. Komentář zde jako druhý v pořadí.(28.4.2010)

• dr.jacoby

Hudba Ennio Morricone.(30.10.2008)