Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na poloopuštěném islandském pobřeží žije ve skalách nebezpečné monstrum, kterého se obávají všichni místní lidé. Právě do těchto míst se z New Yorku vydává mladá a nepříliš zkušená televizní reportérka Beatrice, pátrající po svém tragicky zemřelém příteli. Nechápe, proč právě on se stal obětí rozrušeného monstra při natáčení reportáže pro televizní vysílání. Také chce zjistit více o této tajemné bytost. Hned první velká zkouška čeká na Betrice při cestě letadlem...
Film pohybující se na hranici dramatu a hororu natočil scenárista a režisér Hal Hartley (podepsaný pod tituly Věčná touha, Dívka z planety Pondělí a epizodou Kniha života z televizního cyklu 2000 očima...), který patří mezi nejzajímavější osobností amerického nezávislého filmu. Působivou atmosféru příběhu vtiskly nevlídné interiéry islandského pobřeží nasnímané kamerou Michaela Spillera a hudba, pod níž je rovněž podepsán Hal Hartley. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Film tedy rozhodně není horror. Je to něco mezi pohádkou, společenskou satirou a metaforou. Má to kousek z Krásky a zvířete, z Věci Makropulos a celé je to prokládané filosofickými úvahami. Nešťastný tvor, vypadající jako monstrum, trpí nesmrtelností a nedokáže se jí nijak zbavit. Mladá dívka, které zabil snoubence, se rozhodne mu pomoci. Do toho se dozvídáme, že monstrum vlastně neexistuje, že si jej lidé vymysleli, aby dodali do svých životů dimenzi strachu a vybavili jej pamětí až k počátku vzniku lidstva. Film je trochu nevyvážený, chvílemi převládá dojem pohádky, jakmile ale monstrum přijde mezi lidi, atmosféra se přemení ve společenskou satiru. Přesto je film nějakým podivně naivním způsobem odzbrojující a něžný. A monstrum je jednoznačně fešák. ()

!Borec! 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý příběh o netvorovi a krásce, kteří jsou zde však vyobrazeni ne tak idealisticky, oba chladní a naivní. Režisér pojal zcela odlišný přístup a rozhodl se lásku, přátelství, zradu a sobeckost ukázat v ne tak kýčovitém stylu, čímž zůstávají lehce skryty. Emotivně je film přesně tam kde má být, studený Island asociuje s dějem, který bohužel místy zamrzá a je poněkud šedý. Jelikož je film právě nevtíravý a nijak nenucený, pár zamrzlých míst pookřeje až ve vás. I přes tyto klady se ale mohla během filmu budovat mnohem větší myšlenka, i když to už je možná můj problém. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedená nepohádka o tom, že věčný život není žádný med, že člověk může být krutější než Netvor, ale zároveň se občas dokáže řídit i vznešenějšími pohnutkami - soucitem, láskou a odpuštěním. První polovina filmu není špatná, ale s příchodem Netvora do civilizace solidní atmosféra příběhu postupně někam vyšumí. Proměna v chování Beatrice je příliš náhlá a tím pádem nepravděpodobná vzhledem k tomu, co prožila - tedy pokud ta dobrá duše netrpí rozdvojením osobnosti. V samém závěru se film - i hlavní hrdinka - přece jen trochu vzpamatují, ale na výsledném dojmu už se nedá moc změnit. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Psaný i tady jako drama, horor, fantasy, komedie, dobrodružný, kreslený, dokumentární, vodě odolný, trvanlivý, ale je to především drama. Hal Hartley (režie, scénář, producent, hudba) moc dobře natočil to co chtěl. A Robert John Burke v masce zahrál tak přesvědčivě jako žádný jiný herec (v masce) před ním. Začátek filmu je nuda a klišé, ale až jsme na ostrově tak to je profi práce. 4/5 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zajímavý nápad, celkem slušné herecké výkony a krásné prostředí Islandu. To jsou jediné klady, které tam jsou. Bohužel jinak ten film moc nefunguje, i když se snaží být nějakou zvláštní verzí Krásky a zvířete, která neúspěšně míchá několik různých žánrů (akorát horor to fakt není, možná tak ta úvodní scéna je hororová, ale zbytek filmu ani náhodou). Snaží se to být společenskou satirou, romantickým filmem, dramatem, fantasy, snad i maličko dobrodružným, když vezeme cestu po Islandu. Nejvíc tomu filmu ale podtrhává nohy ten fakt, že je to neskutečně nudné. Prvních 40 minut je nuda totální (btw, absolutně jsem nepobral jednu věc - na Islandu zemřou místní zpravodajci, co spolupracují se stejnou televizí, pro jakou se hlavní hrdinka snaží vymýšlet zprávy, takže tam ona letí, jenže to její letadlo spadne, ale naštěstí ji vyloví a ona to celé přežije, i když v dost blbém stavu a s oběma nohama zlomenýma. Všechny rány se jí ale zahojí a po půl roce se zase vydává do Islandu řešit to samé. Wtf??? To tam nemohli poslat někoho jiného. Možná jsem to jenom blbě pochopil, ale i tak...), pak se nám hlavní hrdinka dostane na Island a tahle část filmu ujde, jenže jak se opustí Island, tak posledních 35 minut, je to zase totální nuda. Zklamalo mě to. 2* ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama