Ve jménu IRA

Some Mother's Son

Synovia matiek

Irsko / USA, 1996, 112 min

Terry George

Rozpočet $-miliónovTržby USA $671,437Tržby Celosvetovo $1,100,000(14.3.2010)

Snímek se tématu (oproti "Hladu") chápe jaksi zvenku - to hlavní se vlastně neodehrává v celách, ale u lidí "svobodných", kterým na vězních záleží. "Ve jménu IRA" je ze všeho nejvíc dojemným psychologickým dramatem váhající matky; daná politická situace slouží pouze jako půda, na níž se dá vypěstovat celistvý - a nutno uznat, že velmi silný - *příběh* (oproti "Hladu", kde na nás daleko víc působí jednotlivé obrazy - zkratky, jež se v různých variacích vrací, tady se důraz klade na plynutí, dialogy, vztahy mezi postavami). Poslední srovnání s "Hladem": dívat se na něj bylo jako žvýkat chleba, majíc v krku zoufale sucho. Dívat se na "Ve jménu IRA" mi připomínalo pití toniku v nepříliš hlučné hospodě.(18.8.2011)

Filmy o IRA mám rád-i když tady šlo spíš o to aby se divák přiklonil na tu či onu politickou stranu.Na ty léta-r.1996 dobře udělaný.Dávám 4*,protože 5* dostal jeho daleko mladší brácha "Hunger"-2008.Tam jsou nelidské podmínky ve věznicích a hladovkáři daleko propracovanější.Co se mě týče-já se přiklonil na stranu IRA.(30.12.2009)

Na to, abych zaujal stanovisko, kdo byl v téhle válce špatný a kdo dobrý, to bylo příliš jednostranně zaměřené a pokud někdo nezná historii, tak se ani nic nedoví. Na to abych byl dojatý tím, jak matka bojuje o život svého syna, tomu zase chyběly jakékoliv emotivní scény. A abych byl zdrcen, jak zacházejí ve vězeních s chudáky vězni by to jejich vězení nesmělo vypadat jako lázně.(1.2.2011)