Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Adriana je unesena obchodníky, kteří na lidském „zboží“ vydělávají milióny dolarů. Její sedmnáctiletý bratr Jorge se na vlastní pěst vydává po stopě únosců. Potká se s Rayem (Kevin Kline), texaským policajtem, kterého zločinci připravili o celou rodinu. Společně pronikají na nebezpečnou půdu sítě mezinárodních obchodníků se sexem mezi Mexikem a Spojenými státy. Pronásledování Adrianiných únosců je vede ze španělské čtvrti Mexico City až na tajnou internetovou aukci se sexuálními otroky v Americe. Musí vyhrát závod s časem než bude Adriana prodána a navždy zmizí v nelítostném podsvětí. A to je místo, ze kterého se vrací jen málo obětí...

Scénář k filmu (ne)lidský kšeft napsal Jose Rivera, který již má na svém kontě nominaci za scénář k filmu Motocyklové deníky. Příběh unesené dívky je inspirován článkem Petera Landsemana The Girls Next Door, který vyšel v New York Times Magazinu v roce 2004. Roli policajta Raye ztvárnil Kevin Kline, držitel Oscara za nejlepší vedlejší herecký výkon ve filmu Ryba jménem Wanda. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

castor 

všechny recenze uživatele

Odvrácená tvář Mexika mohla a měla dopadnout o poznání lépe. Bohužel, nestalo se tak. Realitou střižené drama má jasně rozdané karty. Třináctiletá Adriana má milovaného bratra Jorgeho a stejně milující matku, teď i jízdní kolo, které jí bráška koupil. Jenže hned následující den si jí vyhlídnou ruští překupníci s lidským masem a její život se rázem otočí o tři sta šedesát stupňů, protože panny mají v tomhle byznysu sakra velkou cenu. Zdrcený Jorge díky náhodě a scénáristickým berličkám záhy pochopí, o co tady jde a prakticky bez šance na úspěch se vydá po stopách sestry a nebezpečných gaunerů. Náhoda a pořádný kus štěstí při něm bude stát ještě jednou. Narazí totiž na stárnoucího amerického poldu Raye, který má podobné cíle, a s heslem ve dvou se to lépe táhne, spojí síly. Adriana a další dívky (které své doklady s úsměvem dávají zcela neznámým lidem) mezitím směřují do New Jersey, kde si je má vyzvednout nějaký prasák, který bude v aukci nejaktivněji přihazovat. Do téhle chvíle je to docela napínavé. Působivé záběry z přelidněného Mexico City nechají vzpomenout na Iñárritovu prvotinu. Vyprávění má spád i atmosféru. Jenže hlavním problémem je, že režisér a scénárista ani jednou nepřekvapí. I přesto, že scénář mohl osudy zúčastněných vehnat jakýmkoliv směrem. V druhé polovině snímku spíš diváka několikrát nemile překvapí (pedofilní parkoviště). Charaktery pašeráků jsou jen načrtnuté, jakmile se setkají v Jersey se svou spojkou, začnou tvůrci dělat z diváka totálního blbce (pokud jde o obchod s živým masem a o takové peníze, tak by nikdy výměna neproběhla tak naivně). Výsledkem je prostě silné a aktuální téma v hloupém zpracování a ještě hloupějším ryze filmovým koncem, kterému nepomůže ani civilně hrající Kevin Kline nebo stále zajímavější Alicja Bachleda. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Ten film měl úžasnej nástup. Všechno, co se dá shrnout pod pojem Ciudad de México, podbarvený písničkou skvěle vyjadřující místní barvitost a temperament. Což mu z mýho pohledu přidalo tak půl hvězdičky. Líbilo se mi jak prostředí, tak mexický postavy v čele s Adrianou, tzn. Paulinou Gaitan. Všudypřítomná korupce, korupce a zase korupce, to byly realistický prvky. A pokud někdo tvrdí, že Cesar Ramos přehrával, nutí mě to ptát se, jestli už někdy viděl, jak se běžně chovají Mexičani. Na tom byly dost dobře vidět právě ty rozdíly, který odlišovaly „gringos“ od „mexicanos“. Nemůžeme prostě všechno soudit podle našich měřítek. Ale na druhou stranu musim říct, že takhle to dopadá, když chtějí Američani točit o Mexiku. Ne, fakt jim to nejde. Občas nějakej ten americkej akční prvek vloženej někam, kam se absolutně nehodil, veskrze pohádkovej konec se ke zbytku filmu taky příliš nehodil a celkově si myslim, že si ten námět zasloužil trošku lepší zpracování. Ale těším se, až přijde film, kde bude stokrát zpracovávaný téma překročení mexický hranice konečně na úrovni. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Téma více než zajímavé, řemeslnost na výši, suprová kamera a slušná hudba. Jenže tvůrci se až příliš usilovně vyhýbají akci, jednoduché dramatičnosti a spádu a na závěr to pošlou do pekla stereotypním happyendem, sorry tomu říkám silně nedotažný, ač dobře rozjetý, projekt (přitom některé scény mají strašnou sílu). Kevin hrát umí, mexická část obsazení taky nezklamala, takže jde o škodu dvojnásobnou. Jorge má rád svoji sestru, setra je unesena, Jorge jí vyráží hledat, bude to dlouhá cesta - po všech směrech... 50% ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Hodně drsné, syrové, kruté, od začátku do konce, ale velmi dobrý film. Atmosférou hodně připomíná třeba Amores Perros, k čemuž přispívá i výrazný Marco Pérez (Manuelo) v jedné z klíčových rolí. Dobré tempo a napětí od začátku do konce. A jde fakt o hodně. Ač je to americký film (byť se částečně odehrává v Mexiku) podobá se spíše kvalitní mexické produkci, konkrétně pak filmům Alejandra Gonzáleze Iñárritu, ať už kamerou a stylem, tak i nekompromisní krutostí scénáře. Scéna s Veronikou, kdy volá domů do Polska, co se dozví a co pak udělá, nahlodá víru v původně tušený happy end. Chmurné a smutné vyznění pak podtrhuje úplně poslední záběr filmu. Bohužel mě ale na filmu jedna věc rušila a to byl celý příběh Jorgeho s nalezením nečekaného spojence atd. Přišlo mi to jak naroubování klasického hollywoodského příběhu s velmi klišovitou postavou do toho mexického autentického pekla. I výrazově mi tahle část příběhu přišla nesourodá se zbytkem filmu. Celkově ale velmi slušné! ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

11.2.2011 ~ Když se řekne obchod s bílým masem, je to jen slovní spojení, stejně jako "inflace rychle roste" a "zdraží se elektrika a plyn". Neovlivníte to a nejste z toho nadšeni. Jenže ono je to svinstvo. ~ Tenhle filmek o tom, jak to chodí v Mexiku a USA, není nic extra. Některého jeho části jsou ale vyšperkované dobře. Setkáváme se tu s několika příběhy, navzájem propletenými a spojenými právě utrpení prodeje lidí, žen a dětí, na sexuální otročinu. Kupuje si je kdo chce, kdo může a kdo na to má. A tak je tu příběh dvou mladých dívek, cestujících za dobrodružstvím, kdy netrvá moc dlouho a zůstává jen jedna z nich a tu si někde ve sklepě už někdo podává. Pak je tu příběh Mexické rodiny, kdy synátor prodává kurvy a okrádá pitomé turisty, a jeho sestřičku mezitím někdo šlohne a taky si ji zanedlouho podá. Kluk to ale nechce nechat být a chce sestru najít. Naráží cestou na osamoceného amerického policistu, který hledá svoji dceru, taky unesenou a prodanou. Za pomoci mexického klučiny tak rozjíždí pátrání, končící lapením padouchů. Pár lidí zachrání, tisíce jiných si ale někdo, někde jinde, ve sklepě podává... ~ Bohužel víc, než "jen" zhnusení nad tím, co se děje a nikdo to v podstatě ani neví, se ve filmu nedočkáte. Rozvláčné, nijak extra zahrané, klišovité, nevěrohodné. Lidi byli prostě vždycky dobytek. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama