Reklama

Reklama

Ani nejhorší z nás nejsou úplně špatní. Bratrská láska zkříží cestu plánům mafie v italském dramatu Damiana Damianiho. Do Palerma přijíždí z New Yorku Mario Vialone. Nenápadný majitel pizzerie na Lower East Side je ve skutečnosti chladnokrevný nájemný vrah, jehož úkolem je zlikvidovat neúplatného státního zástupce. Pro spolupráci s mafií se snaží získat i svého bratra Michela, který se zuby nehty brání. Ve střetu s idealistickým a upřímným mladším bratrem si Mario uvědomuje zvrácenost a bezvýchodnost vlastního postavení.

Režisér Damiano Damiani (Den sovy, Mám strach) zůstal ve filmu z roku 1984 věrný své oblíbené tematice organizovaného zločinu a jeho prorůstání aparátem soudní i výkonné moci. Michele Placido, známý především rolí komisaře Cattaniho v seriálu Chobotnice, si v Sicilské spojce vyzkoušel polohu z opačného konce spektra. Jeho Mario je rozpolcený mezi rodinnými hodnotami, potřebou zajistit své blízké a lstivostí a krutostí světa ovládaného mafií. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

mira007 

všechny recenze uživatele

Syrový mafiánský film ze Sicílie ze stejného roku jako legendární seriál Chobotnice. Michel Placido tady hraje tentokrát nájemného vraha, který se z New Yorku vrací na Sicílii, aby tu provedl nějaký špinavý kšeft do kterého chce zatáhnout i svého naivně čistého bratra. je to už trochu retro, ale na svou dobu celkem odvážné - nahatá striptérka, čtrnáctiletá nucená k prostituci, fungování mafie, omerta. PS: Naprosto famózní dabing ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Organizovaný zločin verzus rodinné vzťahy, to je odveká téma mafiánskych filmov. Ale povedal by som, že vzťah oboch bratov je vykreslený dosť zaujímavo, Placidova postava je značne ambivalentná, i keď prevládajú jej temné stránky. Pochopiteľne smerom k záveru sa začína smerom k bratovi viac rozplývať. Jeho záverečná dejová linka je uzavretá, mladší brat ale to "šťastie" nemá, otvorenosť konca ale filmu dodáva ďalšie plusové body. V rámci obrovského množstva talianskych filmov s podobnou tématikou asi iba mierny nadpriemer, ale keďže ich nesledujem zrovna každý deň, tak ma Sicílska spojka uspokojila na plnohodnotné štyri hviezdy. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Syrovej kus Sicílie s mistrovským dabingem Filmového studia Barrandov. Placido tentokrát v jiné než cattaniovsky zabarvené roli. Škoda posledních pár minut, kdy je naprosto jasné, jak to musí dopadnout, a také části zhruba uprostřed, od kdy už začalo být tušeno, že klasická osa padouch-hrdina-spravedlnost nebude narušena. Výborný je dabing Alfreda Strejčka (místy zní jako Pavel Soukup), který se na Michela Placida výtečně hodí. Další z filmů z jižní Itálie, jimž v naší filmotéce náleží plné hodnocení. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Korado Katani, teda Michel Placido v uzanenej nudnej sracke. Ono ja Damianiho ako rezisera neznasam, tocil same plane, nudne otravne sracky, ktore sli v znormalizovanom Ceskoslovensku - vyhovovali v mnohom vladnucim sudruhom, lebo zobrazovali Zapad, kde vladne korupcia, mafia, prehnity kapitalisticky system, honba za peniazmi, majetkami ...... Damiani bol rutiner, ale tu v tejto podpriemernej planobe ani tu rezisersku rutinu nedokazal dotiahnut do konca : 20 % ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Buď přijmeš mou nabídku, nebo ti budu pomalu ukrajovat kousky ksichtu !! Začnu s uchem.." Že Italové mívají talent činit nabídky, které se nedají odmítnout, už víme, ale že by jejich kinematografie platila za podobně neodolatelnou.. To skutečně ne.. A formálně nesmírně bizarní Sicilská spojka skutečně vyniká pouze svou syrovostí.. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama