Reklama

Reklama

Špionážní thriller z prostředí FBI byl natočen na základě skutečných událostí. Mladý agent O´Neill je pověřen sledováním svého nadřízeného Roberta Hanssena, který, jak se ukáže, už léta pracuje pro ruskou stranu…  V květnu 2001 byl zatčen Rober Hanssen, agent amerických tajných služeb a specialista na IT zabezpečení, který byl později usvědčen z patnáctileté spolupráce s ruskými špióny. Šlo o největší informační průlom v dějinách USA.
Americký špionážní thriller vypráví příběh mladého agenta FBI Erica O'Neilla, který je pověřen, aby sledoval svého nadřízeného Roberta Hanssena kvůli podezření ze sexuální úchylky. Eric však zjistí, že je to věřící katolík a věrný manžel, a začne k němu vzhlížet s úctou jako k „prototypu“ vzorného amerického občana. Když však posléze vyjde najevo pravda, musí vedle nepříjemného prozření a manželské krize řešit také dilema, jak nezklamat dobrého přítele a zároveň poctivě plnit pracovní povinnosti...
V hlavních rolích držitel Oscara Chris Cooper a Ryan Phillippe, režii má Billy Ray. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

F.man 

všechny recenze uživatele

Mno tak tohle překvapilo. Od Breach jsem nečekal naprosto nic - thriller z prostředí tajných služeb - to jsme viděli už tolikrát. Billy Ray však ukázal režisérský um a vytvořil komorní, rozhovorovou pátračku se vším všudy. Chris Cooper v hlavní roli předvádí, že je poměrně nedoceněný a měl by dostávat více prostoru. Jeho mimika a řeč obličeje je naprosto parádní. Hůře už je na tom Ryan Phillippe, ovšem v mnoha situacích hraje i on dobře. Jedná se tedy o takový ten pohodový filmeček, s dobrou režií, dějem i hereckými výkony. Nemám proč nedát 4 hvězdy. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Přesný příklad filmu, u kterého 105 minut sedíte, všechno hltáte, ale na konci vám vyleze jasná otázka. O čem to vlastně bylo a z jakého důvodu jsem se na to podíval. Odpověd je jednoduchá. Skvělí herci, dobrá atmosféra, népříliš originální pointa, se kterou rivaluje v každém političtějším thrileru. Díky bohu, buďme rádi, že jsme rádi. ()

Reklama

Rami 

všechny recenze uživatele

Strašlivá nuda, která graduje absurdním chováním hlavních protagonistů. To, že jsou agenty FBI, chladnokrevní špioni, či zapálení věřící, by jim neuvěřilo ani malé děcko. Pozor Spoiler: Ty spousty výmluv (proč se agent FBI hrabe ve věcech svého nadřízeného, proč jede jednoznačně pomalejší "zkratkou", proč se zničeho nic chová roztržitě a přehrává), které mu zkušený špión baští jak přemaštěné italské špagety, jsou opravdu na ránu a výsměchem zdravému rozumu (potažmo inteligenci samotné). A proto dávám lepší jednu hvězdičku. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

film má solídne tempo a dbá na poctivé budovanie atmosféry a dramaturgické vedenie príbehu, čo však svedčí len o tom, že tvorcovia sú skúsené alebo min. zruční remeselníci/filmári, inak ale po stránke originality, nápaditosti a invenčnosti priemer - ja mám také pravidlo, že ak ma film "nechytí" do pol hodiny, už u mňa nemá veľa šancí (chytiť znamená upútať ma: dialógom, scénou, postavou, nápadom, režijnou fintou, zvratom . . .), tomuto filmu sa to podarilo len taktak, na hrane, na hranici možného limitu ma v poslednej chvíli upútal a i to len tak, aby sa nepovedalo (nič svetoborné: scéna, keď príde mladý phillippe po prvýkrát do kancelárie a jeho prvé stretnutie s cooperom); navyše podobných filmov na podobnú tému tu bolo neúrekom, kinematografia ameriky je zahltená politickými, špionážnými a agentovskými thrillermi a filmami na základe skutočných udalostí nedávnej minulosti, dokonca aj téma "šéf proti zamestnancovi, učiteľ proti žiakovi" tu bolo habadej - napr. nedávny TEST s Al Pacinom a Farrelom (ten bol aspoň dynamickejší, len nebol "based on true story" a nie v FBI ale CIA), každopádne tento decentný a pomerne komorný film si drží svoj štandard, dokáže celkom zapracovať s napätím (miestami), nekolíše (žánrovo, príbehovo ani temporytmicky) a čo je v tomto prípade asi najhlavnejšie, preveruje herecké schopnosti ústrednej dvojice: Chrisa Coopera, ktorý je podľa mňa herecké eso a preverovať nepotrebuje, iba "potvrdzuje" svoju pozícii, a mladého Ryana, ktorý solídnu rolu s možnosťou predviesť herecké nuansy potreboval (podľa mňa) a v tomto filme ju aj dostal (podľa mňa); ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Inteligentny spionazny thriller podla skutocnosti, ktory ma asi dva problemy a to v mnozstve dialogov a v tempe filmu, ktore bolo prilis pomale, chvilami az nudne. Mna sice dej zaujal, ale nepovazujem ho za nejaky vynikajuci thriller. Avsak musim pochvalit herecke vykony Chrisa Coopera, Ryana Phillippa alebo Lauru Linney. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Robert Hanssen, kterým je příběh inspirován, byl členem katolické organizace Opus Dei. (krubi)
  • Robert Hanssen si odpykáva doživotný trest vo väznici s maximálnou ostrahou v Colorade, kde trávi denne 23 hodín na samotke. (Smok)
  • V priebehu svojej 22 ročnej kariéry špióna prezradil Hanssen 50 ľudí. Troch z nich KGB popravila. (Smok)

Související novinky

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama