Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou severoafrickou políciou; Anwara El Ibrahimiho (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, ktorý údajne zmizol počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (267)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nepřesvědčivý. U filmu jsem se z většiny dost nudil, protože se tam toho moc neděje a krom Reese jsem si neužil ani ničí herecký výkon. Možná to bylo dáno mdlou režií a nijak úchvatným scénářem? Kamera je slušná. Možná jsem si to dostatečně neužil, protože jsem se přitom věnoval studiu, ale u dobrých filmů si mě vždy najde scéna, která mě od vedlejší činnosti odtrhne a připoutá. Nestalo se a když jsem si náhodou všiml klasického amerického konce..tak bylo jasno. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Odvlečen je pro mě milým překvapením. Je sice pravdou, že jsem od něj moc nečekal, ale o to víc se mi film líbil. Zachycení hranice chování se k podezřelým osobám z terorismu, donutí člověka se nad tímto tématem zamyslet a dokonce mě donutil během celého filmu nad vším přemýšlet. Na čí stranu se přikloníte při výslechu podezřelého, to už ale nechám na Vás. Takže neváhejte a vžijte se do role "soudce". 80% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V severní Africe: "Přiznej se." - "Nemám k čemu, je to omyl." - "Přiznej se..." A tak dokola. --- V USA: "Přiznejte, že ho máte." - "Neznám ho." - "Přiznejte, že jste ho odvlekli." - "Mou odpověď znáte..." A tak dokola. Dvě hodiny. Mezi tím se ještě hlavnímu šéfovi bezpečnostních sil v Africe zaplete dcera se začínajícím teroristou. Atmosféra je zajímavá, ale vydrží maximálně půl hodiny. Být to celé tak hodinovka, dalo by se to zkouknout a mít z toho nějaké pocity. Kamera překvapivě zmatená, příliš časté střihy přes osu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Odvlečen, vysvlečen a zmučen, co na tom, že neusvědčen.. Citát z Kupce benátského vs. rčení o pravidelném mlácení žen, které si na důvod vždycky vzpomenou, vás navedou na ústřední myšlenku, u které vám tvůrci rafinovaně ponechají prostor i pro pochybnosti. Rozhodně ne černobílé téma, sub-plot ze severní Afriky dobře zakomponovaný do celkového obrazu a ve své úspornosti přesný analytik Gyllenhaal. Jakpak asi ten narušitel praktik zaměstnavatele dopadl? Přišel za ním šéf a řekl mu: „Takhle ne, Dougie. Ještě jednou a seberem ti na měsíc stravenky..“? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět není v Odvlečeném nic neobvyklého, hlavním tahounem dle mého chtějí být herci, ale když mě nebaví film, marně se snažim alespoň držet toho, že tam ti herci jsou a prostě jen koukám, ačkoliv je to na nic. Každopádně Witherspoonové a Gyllenhalla jsem si všímat musel, protože ty dva osobně mám vcelku rád. Jenže k filmu samotnému moc co dodat není. Akce se tam příliš nenaděje, spíše se kecá, a to kecání mi nepřišlo bůhví jak brilantní, stejně jako film, takže jestli můžu hodit hodnocení na svoje triko, pro mě to jsou dvě hodiny naprosto zbytečně ztrávené u něčeho, co jsem si myslel, že bude trošku akčnější a svižnější, a ne jenom dlouho tahající a kecající o ničem, dlouho o ničem, jako je zrovna tento film. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)
  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2007 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama