Smolíček od Brdečky a Pojara není klasicky zpracovanou pohádkou pro děti. Autoři se rozhodli pro u nás méně používanou ploškovou animaci, která je mnohem levnější než běžná kreslená. V tomto případě však šikovné ruce animátora dokázali zúročit výhody této techniky (především u skotačivých jezinek) a animace je tak jednou z nejlepších složek této pohádky. Celkové zpracování snímku je do značné míry moderní (ať se jedná o práci se střihem nebo nepatrné změny v příběhu). Jen pořád nechápu, proč měl Smolíček modré oční stíny... Že by se tvůrci snažili o nějakou psychoanaytickou interpretaci klasiky?(10.12.2006)
Bejt malej harant tak se těch jeskyněk vážně bojím. A ta hudba docela vzbuzovala strach. Jelikož už jsem docela vyrost tak dávám za tři, ale jako malé škrně bych dal určitě plnou ruku. // 70%(11.12.2006)
Hned jak jsem uviděl první minutu, vzpomněl jsem si, že už jsem tento film několikrát viděl jako dítě. Nezapomenutelné jsou hlavně jeskyňky, které mě tenkrát fakt strašily. 5* dávám jednak z nostilgie, ale i za výbornou výtvarnou stránku a trochu netradiční zpracování.(17.12.2006)