Reklama

Reklama

Crossing the Line

všechny plakáty
Velká Británie / Severní Korea, 2006, 90 min

Obsahy(1)

Dokument o vojákovi, který zběhl přes nejstřeženější hranici na světě. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby se nejednalo o amerického vojáka a onou zemí by nebyla komunistická Severní Korea. Tento voják, James Dresnok, se stal jediným rodilým Američanem, jenž oficiálně žije v Severní Koreji. A nežije se mu zde špatně. Jako nástroj propagandy se stal hvězdou komunistických filmů, vyučoval na univerzitě v Pchjongjangu. Nakonec se zde oženil a má tři syny. Tohle vše je skutečný kuriózní příběh, jehož svědectví nám přináší dokument BBC. (Pesosek)

(více)

Recenze (9)

molotov 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o Jamesu Dresnokovi, americkém přeběhlíkovi do Severní Koreje. Vypráví o jeho životě plném paradoxů (v Americe ho vyhodili ze střední, v Koreji učí na univerzitě, v Americe byla jeho existence nějakou dobu popírána, v Koreji se stal filmovou hvězdou propagandistických filmů, původně se snažil dostat do Ruska, ale byl odmítnut a rozhodl se usadit v Koreji), ale i další amerických přeběhlících či jejich dětech. Velmi zajímavý dokument, technicky navíc skvěle zpracovaný. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nezapínam často telku, no dnes pri prepínaní som na Viasate History narazil na tento veľmi zaujímavý dokument z dielne BBC. Zaujímavý hneď z dvoch pohľadov. Jednak z pohľadu amerických dezertérov, ktorý po problémoch v armáde utiekli cez najstráženejšiu hranicu v čase studenej vojny. Po úvodných nepochopeniach, prečo?... sa stali mocným nástrojom komunistickej propagandy, filmové hviezdy či kantori na univerzite... úspešne sa množia a ďalej šíria zvesti o imperialistickom zle už aj prostredníctvom svojich detí. Na druhej strane tu máme zábery, ktoré sa do západného sveta len tak ľahko nedostanú. Niet pochýb, že na svetlo sveta sa dostali len tie zábery a len tie informácie, ktoré schválila nejaká komunistická cenzúrna komisia. Zo všetkých tých záberov a celkového rozprávania je zjavné, že najlepšie miesto na Zemi je práve KĽDR. ()

hunty 

všechny recenze uživatele

Severní Korea tu nebyla prezentována tak nepříjemně, ale poznatky (i přímo od Dresnoka) o hladovění, nebo produkční poznámky o Koreji, dostatečně vrací do reality. Korea si ty vojáky vychovala jako jednu velkou propagandu, kdo ví, jak to tam ale doopravdy probíhá... Rozhodně ale další odlišný zajímavý pohled na tuhle zapovězenou zemi. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film o svini, která za pohodlný život v KLDR zradila svoji zemi, která pomáhá budovat kult osobnosti severokorejským vůdcům a podílí se na prorežimní propagandě. Holt pro statut celebrity a stálý přísun Black Label, cigaret a žrádla jsou někteří lidé schopní a ochotní udělat opravdu hodně...Je zároveň naprosto jasné, že tento film musel projít cenzurou KLDR, bez ní by byl určitě mnohem zajímavější. Pak by v něm ale neúčinkoval věrný "Comrade Joe"... ()

hynous 

všechny recenze uživatele

"The birth is not the very important thing in life. The very most important is for people to be satisfied with their life and live the happy life." ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o amerických vlastizrádcích, převážně Dresnokovi. Jste loser? Nemáte rodiinu? Vyhodili vás ze střední? Přemýšlíte o alternativě k sebevraždě? Pak je pro vás Severní Korea ideální místo. Nejsou to sice "white people", jak říkal Dresnok, ale ten režim vás nakrmí a ubytuje lépe než místní. Unese vám v zahraničí manželku k reprodukci. Udělá z vás hvězdu propagandistických filmů a vysokoškolského profesora. Zajímavý dokument. Škoda jen, že režisér Gordon opět selhal a neptal se Dresnoka na otázky, které se přímo nabízely. ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Škoda že som nenašiel aspoň anglické titulky, tie by pomohli hlavne pri monológoch južanského redneck-a ktorému nebolo totálne nič rozumieť. Crossing the Line prináša veľmi zaujímavý pohľad na životy amerických dezertérov ktorí začali život v tej najizolovanejšej krajine na svete. Trochu som čakal že autori dajú väčší priestor domácim zvykom a kultúre ale o tom samozrejme tento dokument nie je... Výpoveď bola zaujímavá a život v Severnej Kórei tiež vyzeral rozprávkový, lenže len pre istých vyvolených. Síce som na 100% neveril všetkému čo Dresnok natáral, ale treba uznať že mal vcelku zaujímavý život. ()

Pesosek 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument, jak se na BBC sluší a patří. Příběh je opravdu neobvyklý, kuriózní, že by stálo za to natočit o něm hollywoodský trhák, což by však bylo tak trochu proti idejím západního světa. A když nad tím přemýšlím, tak nejspíš Severokorejci už něco takového natočili, avšak nejspíš nevalné propagandistické kvality. Jinak opravdu zajímavý dokument o člověku, který šel dobrovolně do „nesvobody“. ()

Reklama

Reklama