Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

kajas 

všechny recenze uživatele

"Pomoz mi vybrat ženu, Bože, ať se mnou sdílí trůn i lože." A takových básnických perel najde divák víc. Herecké výkony také zrovna nezaujmou (zahradník je naprosto tragický). Za tuhle pohádku by se měl Zelenka, režisér parádní "Nesmrtelné tety" (jejíž hudbu tento film neskutečně vykrádá), pořádně stydět. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Náhodou. Mne sa táto rozprávka páčila. Celkom nápadito boli dialógy zostavené do veršov. Okrem toho ten král bol skvelý. Herci hrali celkom dobre. Páčilo sa mi tam napríklad to, že neboli zvyčajné trápne čarodejné triky. Veľmi milé a pozerateľné. Videla som už aj sto krát horšie rozprávočky, pre túto:55% ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že pohádka je veršovaná. Ale bohužel to není k jejímu dobru, mnohdy zní verše hloupě a příliš šroubovaně. David Švehlík jako král je jen o něco málo starší než jeho dcera a vůbec, herecké obsazení je dosti špatně poskládané. Herci v hlavních rolích se mi prostě nelíbí. Kostýmy sudiček byly jak z jiné planety. Ach jo, je mi líto dnešních dětí, pokud na toto koukají. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zahradník vypadá jak Hudler. Což ničemu nepomáhá. A Jezdící Ječinka má příšerný vkus na chlapy! He he.... A nyní spolu s W+H - ,,To je ve verších, celý ve verších." ,, Celý? Aha. Tak to JE tragédie" ...... A nad Růženu bych se taky radši moc nenaklápěl. Hezký to není, hrát to neumí, kouká to jako uskřípnuté sele. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečný projekt. Proč točit Růžku, když byla zfilmována x-krát předtím a x-krát líp? Jedinou inovací je motiv falešného prince, ale i ten je dost otřepaný. Verše pohádku spíš potápějí, nejsou ani poetické, ani vtipné (”Kdekdo mi tu pořád říká, že máš ráda zahradníka.” Ha ha). Kostýmy vypadají jako z nouze ctnost z fundusu ČT a do neogotického zámku se absolutně nehodí; hudební motiv po deseti minutách nudí. Jedna hvězdička za herce, i když ani ti se moc nepředvedli, snad s výjimkou M.Šoposké. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Pohádka byla natočena na zámku Žleby. (rakovnik)
  • Když zahradník Janek kouká klíčovou dírkou, vidí ležet princeznu Růženku v posteli, po otevření dveří ale leží Růženka za dveřmi, takže by ji nemohl vidět. (M.B)

Reklama

Reklama