Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou tohoto komediálního příběhu je soukromý psycholog Jakub. Snaží se pomáhat druhým, ale svoji vlastní situaci tak úplně nezvládá. Zadlužil se, splácí hypotéku, platí alimenty a přestavuje ordinaci. Je nekonečně nevyspalý a unavený. Do toho všeho mu bratr svěří do péče jejich starého otce, který je již delší dobu ponořen do světa stařecké nemohoucnosti a počínající demence. Jeho vnitřní rozpoložení hraničí s duší zlobivého dítěte, a tak péče o něj dostává mírně groteskní ráz. Ve chvíli, kdy je pro Jakuba situace už téměř neudržitelná zasáhne vyšší moc v podobě zvláštního léku s podivuhodnými účinky: BrainStorm! A tak všichni dostávají druhou šanci napravit to, co nestihli v čase původně k tomu vymezeném přírodou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (335)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mít doma dementního dědka, v posteli nenasytnou dvacetiletou maďarskou nymfomanku, v čekárně armádu psychotických hysterek a v zádech stále dravou a dominantní exmanažerku volného času, to by nakonec uvrhlo do totální letargie i naprostého mámtovpičistu Ivana. Naštěstí jsou na to prášky! Když jsem se onehdy Bubáka ptal, kde ty pilulky na Alzhajmra jakože seženu, abych se den co den nemusel divit, proč mám, kurva, furt narvané kapsy zauzlovanýma kapesníkama, řekl, že prý v Boží lékárně. A tehdy jsem se vyděšeně rozhodl, že jestli Bůh vypadá jako Liška, tak to radši risknu u konkurence, protože v nebi zjevně fetujou, oprostím se od veškeré dosavadní askeze a odříkání a pořádně si zahřeším. Akorát že mi to u éšopu G-bay.org furt hlásí, že stránka neexistuje, a tak teď držím v ruce pět zauzlovaných kapesníků, zmateně na ně čumím a nemůžu si zaboha vzpomenout, kterouže tu manželku bližního svého jsem to vlastně chtěl požádat. No nic, posmilním je asi tedy všechny. Mozkobouře (Kde to, kurva, jsme, Jirko? V Komonvelsu?!) rozhodně není o urputném vymýšlení zbytečných korporátních kokotin, jak by mohl kulturně zaprodaný název napovídat. Je to příjemný, milý a mlaskavý film s kardiem, jaké už se dneska netočí! Film, po kterém se i cynický divák jen tak přiblble usmívá s vědomím, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř, a jak už to v pohádkách bývá, i když se zdá, že všechno je pičou ke zdi, lze to s trochou tumoru vždycky nějak otočit do aspoň trochu přístupnější polohy. Inšalah, samozřejmě! Prostě Epštajn v nejlepší formě, ten Nezván Nečekán zase dokonale koncertuje spolu s panem Věkem, no a Bubák to má jako obvykle pevně v uších, už nejmíň po sté ukazujíc, že držet jej v mantinelech televizní produkce je plýtvání perlami na svině v maloměstských obývácích. PS: A všechno nejlepší k dnešní půlce cesty za Ředitelem, vole! ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

WOW. Jednoduché, poutavé, dobře napsané, řemeslně brilantní. Strachovy konexe s tuzemskou hereckou smetánkou jsou zúročeny na maximum - typově přesné rodinné archetypy v podání typově povědomých herců, kteří je hrají odjakživa a přitom to není trapné a nenutí to ke glosám. Mám pocit, že Brainstorm by se za sebe nemusel stydět ani v kině v konkurenci Michálka a Slámy (a popravdě má ke Slámovi asi nejblíž). Velké překvapení. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Četné, třebaže nijak zásadní nedostatky scénáře hravě maskuje Strachova umná režie i slušné technické zázemí, které mu Česká televize poskytla (poprvé se například natáčelo speciální kamerou s vysokým rozlišením). Drobné vtípky scénáristovy (v kině hrají ROMing) doplňují vtípky castingové. A tak například lékaře hraje byvší „básník“ Pavel Kříž a Hana Gregorová si s manželem Radoslavem Brzobohatým střihla milou etudu na téma chrápání. Hereckému obsazení samozřejmě vévodí Ivan Trojan, přičemž ostatní herci s ním povětšinou dokáží držet nelítostné tempo. Zmíním alespoň dva své favority, roztomile nenucenou Slovenku Táňu Pauhofovou coby přítelkyni hlavního hrdiny a i při rozsahu jeho role nezapomenutelného (a neopomenutelného) Pavla Lišku. Originální a špičkově zpracovaný námět sice ztrácí na detailech, ale v celku umí vyvolat dlouho přetrvávající emoce. Tiše sním svůj naivní sen o americkém remaku v režii Darrena Aronofského, se Stevem Carellem a Peterem Falkem v rolích otce a syna. :-) 85% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Začátky roku bývají v našich kinech kruté. Minule Šárka Vaňková s dvěma metry přes prsa, tento rok žánrové filmy bez špetky čehokoliv, ale poslední dobou se stává, že mi náladu spraví televizní snímky. Paradox, co? Minulý rok Operace Silver A, letos BrainStorm. Nevím, co bych dodal, abych tady něco po někom nezopáknul, snad jen to, že ti Jirko opravdu fandím a ten vtípek s plakátem na ROMing si vymyslel skvěle ;-) Jo tohle není snímek na jedno podívání. Ještě si ho dám. Ten zatím nejlepší Epsteinův scénář si to rozhodně zaslouží. 90%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

On Brainstorm docela přesně odkometoval Ivan jako Jakub, když šel ze svým potomstvem z kina. Prostě je to o vztazích, jako ze života. Já bych jen doplnil, že je to i tak trošku milá pohádka pro dospělé, možná by neškodilo se zamyslet jak travíme svůj život, jak se chováme ke svým blízkým, aby jednou nebylo pozdě. Tohle se mě na Brainstormu líbilo určitě nejvíc. V závěsu jsou herecký výkony, Ivan to je sázka na jistotu, ostatní neměli tolik prostoru, možná bych uvítal ubrat malinko Terezky a přidat panu Brzobohatému, ale jinak fajn, třeba Ivanku a její výrazný hlas už jsem dlouho v ničem neviděl, takže příjemný. Celkový vyznění filmu dává způsobu vypravění 3 :0 na sety. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Někdy se stane, že nějaký televizní film mě vyhodí ze židle. Někdy se to stane a většinou je to v koprodukci s HBO. Když se mi tohle stane s českým filmem, dlouho nad tím přemýšlím a nechápu. BrainStorm má dost poetický nápad, pan Strach ho ale natočil tak skvěle, že jsem si chvíli myslel, že koukám na celovečerní snímek. Jeho hra s filtry a snaha do jeho filmů nabouchat co nejvíce zajímavých herců mě udivuje. Klobouk dolů. BrainStorm mě opravdu moc mile překvapil. Člověk si u takových filmů občas říká, proč tak evidentně realistický film nemá v sobě alespoň kus reality. Proč by na světě nemohlo být něco…kouzelného, co by dokázalo změnit aktuální situaci? Třeba i je, jenom je třeba hledat. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kdybych si měl vsadit na jistotu v české televizní tvorbě, bylo by to určitě jméno režiséra Jiřího Stracha. Když se navíc ujme scénáře talentovaného (a velmi činorodého) Marka Epsteina, je skoro jisté, že vznikne zajímavé a osobité dílo. Komorní rodinné drama BrainStorm je ukázkou moderní současné české produkce - zaostření na mezilidské vztahy, krize v partnerství, v rodině, přitom ale smířlivý tón a lidský rozměr... Výchozí mikroklima je neradostné - manželství v troskách, senilní otec, který dětem zůstává na krku a starost o něj je jen na obtíž, spíše věc než člověk...který je ovšem jen katalyzátorem zprvu spíše podprahového vývoje a změn rodinného klimatu (symbolicky zvolená lokace staré rodinné vilky v rekonstrukci symbolizující stav oné dysfunkční rodiny...) Krize má vícegenerační rozměr. Epstein se Strachem ale zajímavě fabulují a shodou náhod hlavní roli začnou hrát zázračné regenerační pilulky...nebo možná metafyzická interpretace spojená s postavou záhadného cyklistického messengera... Pochvalu zaslouží herecké obsazení - jak Radek Brzobohatý, tak Ivan Trojan předvádějí své vysoké herecké standardy, zdatně jim sekundují též herci ve vedlejších rolích (dětské nevyjímaje)... Nevím, jestli by tenhle námět unesl celovečerní filmové zpracování, proto budiž pochválena volba televizního formátu...a lze si jen přát, aby podobně vyzrálých projektů vznikalo v České televizi více... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé, kterak čecháček co si posral život k relativnímu štěstí došel. Jediné co mi vadilo je Strachova známá úchylka do každé (každičké!) role nacpat co nejznámějšího herce. To je tak strašně... Laciné a kontraproduktivní, až to hezké není. Zatímco v Andělu páně to mělo opodstatnění, tady tedy ani v nejmenším. Na druhou stranu je potěšující vidět, že i když všechny role papírově obsadíte přesně jak by každý čekal (tedy každému jeho škatulku, to tu nemá nikdo dost odvahy nechat Trojana hrát také trochu jiný typ rolí?), tak pokud mají dotyční co hrát, tak hrát setsakra umí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

BRAINstorm- zvyšuje duševní kapacitu. Vzhledem k tomu, že vlivem stárnutí..... Takovej obyčejnej film, který v několika momentech dokáže pohladit na duši. Koncert pro R. Brzobohatýho, kolem kterého všichni hrají civilněji, než by člověk po všech těch podivných filmech očekával. A jednoznačné maximum si ukradl P.Liška ve své miniroličce. Člověk si ani nevšimne, že se tu řeší (mnou nenáviděné) vztahy. Lhát a zpívat se prostě musí umět! Pro kino by to asi potřebovalo kapku doladit, ale jako TV film to beru! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, proč se z lidí stávají ,,mišuge“. 2.) Nevím, jestli mám převzít zásilku, kterou jsem si neobjednal. 3.) Mám mladou milenku a pubertální dceru (a ještě se nepotkaly). 4.) Nevím, proč je dobré umět výborně lhát. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Stačilo by málo, aby z BrainStorm byl brainwashing, ale na to všichni přítomní příliš dobře ovládají svoji práci. Akorát ta Voříšková už by si konečně mohla vzít nějaké kapky proti kašli a něco na probuzení talentu. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Je mi vážně líto, že nemohu dát tu čtvrtou hvězdičku, film to opravdu nebyl špatný, ale bohužel ho ta poslední čtvrtina tak dokonale zazdila, že mi zkazila dojem z celého filmu. Což je velká škoda. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jirka Strach dokazuje v každém filmu, že má nevšední režisérský talent. Rád bych viděl nějaký jeho film bez označení "televizní". Ač může být Brainstorm sebevíc vykradačský (Čas probuzení či převzaté scénky z Rainmana), jedná se na české poměry o nevšední dílko s minimem kazů, maximem hereckých výkonů a příjemným magičmem v postavě Pavla Lišky. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Žádná bomba, "jen" povedený televizní film se solidním scénářem a příjemnými herci, z kterého jsou všichni vedle hlavně kvůli tomu, co se točí normálně. Strach si u mě spravil renomé po tragické štědrovečerní pohádce Tři životy. 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný a nijak přehnaně hloupý film, který si klade za cíl diváka trochu poučit o důležitosti vztahů s našimi nejbližšími a tedy i pohladit na duši. Tento rozměr mě trošku otravoval, raději bych, aby se dobře rozjetá cynická postava Trojana neubrala tak předvídatelným a "klišoidním" směrem. 6/10 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Na české poměry neuvěřitelně zajímavý a originální film. Vynikající režie Jiřího Stracha a skvělý herecký výkon Terky Voříškové. 90% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem se díval čistě náhodou na TV - a překvapení bylo na světě. Dobře napsaný příběh, přirozené dialogy, velmi dobří herci (jen ta moje averze vůči Chýlkové) a nebývale pěkný obraz. Jen zařazení mezi komedie mi moc nesedí, zvláště ze začátku to bylo docela drsné. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo pro mě docela slušným překvapením. Dobré herecké výkony (nejlepší byl asi pan Brzobohatý), pěkný příběh (ikdyž občas docela hořký) a svým způsobem dobrý konec. On the other hand, možná tam Pavel Liška v roli anděla ani být nemusel (mohl prostě přijít jen anonymní obálka s lékem, který ani nemusel pomoci, mohlo to být jen něco, co vsugerovávalo ostatním jeho účinky; btw u člověka po mrtvici by mohlo nastat tzv. BrainStorm, alespoň chvilkové). Za toho anděla, který mi zde vadil (ale jinak Pavla Lišku opravdu můžu!) hodnotím 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trio Strach, Epstein, Trojan dlouho jede v sympatickém dramedy módu, aby se v poslední třetině jejich pohádka pro dospělé zadrhla v obecné šabloně a zjednodušení. V jisté chvíli přijde zjištění, že je potřeba užívat si života plnými doušky, trávit čas s bližními a nezabývat se malichernostmi. Vše se rozzáří, ledy tají a vztahy se doslova upgradují. Až by si jeden myslel, že péče o nemocného rodiče je překážkou, která vás o výše uvedené možnosti v plném rozsahu připraví. Tímto pojetím drží BrainStorm sám sebe pod krkem, ale jinak dobrý.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - působivé. Více slovy - další ze Strachových dobře mířených pokusů o prolomení šedého televizní (pod)průměru. Po technické stránce takřka dokonalé, herecky vyvážené a režijně bezproblémové. Trojan si u mě po přímočerém útoku na lidská srdíčka s názvem Václav napravil reputaci, Radek Brzobohatý stářím rozhodně nic neztrácí a Tereza Voříšková s konečnou platností válcuje kohokoliv ve své věkové kategorii. Víc takových filmů. ()

Reklama

Reklama