Reklama

Reklama

Když čtyřletá Amanda McCreadyová zmizí ze svého domova a policie není schopná nalézt žádné stopy, dívčina teta Beatrice najme dva soukromé detektivy Patricka Kenzieho a Angie Gennarovou (Casey Affleck a Michelle Monaghanová). Detektivové otevřeně přiznávají, že s tímto typem případu nemají téměř žádné zkušenosti, ale rodina o ně stojí ze dvou důvodů – nejsou to policisti a znají poměry drsné bostonské čtvrti, kde všichni žijí. Jakmile se Kenzie a Gennarová začnou o případ zmizelé dívky víc zajímat, odhalují temné dorchesterské podsvětí plné drogových dealerů, podvodníků a pedofilů. A když už se zdá, že se případ chýlí k vyřešení, jsou postaveni před morální dilema, které je rozdělí. (HBO GO)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 273)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po geniálním Dobrém Willu Huntingovi, na kterém se Ben Affleck scénáristicky podílel, jsem byla v očekávání, jak dopadne tento jeho režijní počin. Celkově mám bratry Affleckovy ráda, ačkoliv si myslím, že mezi výrazné či silné herecké osobnosti zrovna nepatří. Gone, Baby, Gone je vcelku velmi kvalitně zvládnutý film, ale pro mě postrádal cosi z opravdovosti. Nešel vůbec do hloubky, jakoby se držel jen na povrchu, zatímco tam hluboko běhaly všechny ty velké krysy mezi nánosy špíny:) Přišel mi hodně strojený a ve spoustě scén i dialogů dělaný na efekt. Nedokázala jsem mu to vše uvěřit a nedostalo se mi skoro žádných emocí. Casey Affleck je sympatický chlapík, ale herecky pro mě není natolik silný, aby zvládl utáhnout celý film, což je vcelku malý zádrhel, když se jedná o hlavní postavu. Navíc mi do tohoto žánru vůbec neseděl. Nevěřila jsem mu, ani když vytáhl zbraň. Samotná linie o únosu dcerky zfetované matky není taktéž nijak bravurně vystavěna. Děj spíše jen tak obyčejně, bez větších vzruchů či působivých scén postupuje kupředu, abychom se na konci dobrali, možná překvapivému rozluštění. Rozhodně mohl být silnější a tak nějak více syrový, což jsem v prostředí podsvětí tak trochu očekávala. Během sledování jsem se neubránila občasného srovnání s fenomenálním dílem Roberta De Nira, Příběh z Bronxu. Gone, Baby, Gone chybí přesně to, čím dílo De Nira doslova vyvolává exploze. Větší míra opravdovosti, přirozenosti, zkušeného ponoření do bahna zločinu a jakýsi ten "mafiánský" vrozený talent na orientaci v prostředí a terénu:) Kdyby se zapracovalo na příběhu, scénáři a Ben by hlavní roli nabídl jinému herci, mohl být výsledek mnohem lepší. Z Bena a Casseyho zřejmě nikdy nebudou ti protřelí, zjizvení a zkažení gangsteři či policajti. A to je také zřejmě jeden z důvodů, proč na mě jejich společný "výlet" mezi městskou špínu nedokázal zapůsobit tolik autenticky. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Affleck za celá ta léta u filmu místo pilování svých rolí pravděpodobně jenom slídil kolem režisérské stoličky a vyptával se, jak natočit fakt dobrej film. Jinak si nedovedu vysvětlit, kde se to v něm vzalo. Perfektní koláže, skvělá práce s postavami a citlivě použitá hudba vám nejednou zrychlí tep, ale na to abych šel s hodnocením výš, mi závěrečná půlhodinka přišla trošku slabší. Ano, scénář je velice chytrý a má silné zakončení, ale přesto jsem se nedokázal vžít do hlavní postavy a sdílet její dilema. Gone, Baby, Gone tak sázím do škatulky silně nadprůměrného řemesla, které mi bohužel nenabídlo stejně silný prožitek. 8/10 ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

depresivní film, od začátku až úplného konce. Možná trochu pomalý, a podivně rozdělený jednou odbočkou od hlavního příběhu (opravdu mně ten zvrat už po hodině filmu překvapil, ale musí se uznat, že ta odbočka byla výborná a taky nejméně korektní - a hlavně, i když se zdála mimo k filmovému příběhu, do jeho tématu zapadla velmi dobře a jen ukázala další smutný dílek ponuré současnosti), ale skvěle zahraný, hlavně Morgan a Ed Harris zase excelují na plné čáře, Casey je pak fajn divný, a možná trochu naivní, no striktně se snažící prosazovat spravedlnost. Což se pak naplno ukáže v excelentně vypointovaném závěru, kde je před něho předložena dilema, kterou bych nikdy nechtěl zažít. B. Affleck natočil perfektní, mrazivý snímek, a ukazál všem svým odpůrcům prostředníček. Po technické stránce je to také klenot. PS: Town potvrdil jeho talent. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fakt perfektni drama, tohle zvlad Affleck naprosto dokonale. Prvni hodinka filmu je v podstate cely patrani, takze se seznamime s postavama, zacnou vysetrovat a uzavrou pripad. No a behem druhy hodinky se postupne odhaluje par detailu, ktery vnasi vic svetla do pripadu a postupne vyplouvaj na povrch. A obcas to jsou fakt hodne necekany zvraty. K tomu si prictete naprosto paradni a sviznou rezii, perfektni herce v cele s Casey Affleckem a Edem Harrisem a vyjde vam naprosto dokonalej thriller, kterymu nedam tu patou hvezdicku jen o fous a to z toho duvodu, ze v druhy hodince precejen dej misty drhne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Hajpom" nepodlieham, takže tie 5-hviezdičkové hodnotenia, nasekané v stĺpci vpravo, ma pred zhliadnutím filmu nevzrušovali. Ale teraz sa k nim nadšene pridávam. Lepšie ako Tajomná rieka a keby to režíroval Clint Eastwood, minimálne nominácie na najlepší film a najlepšiu réžiu by film určite neobišli. Klobúk dolu, Ben (minimálne za scénu prepadnutia domu s úchylákmi a za to, že si Ameriku ukázal v celej jej špinavosti, sfetovanosti, tuposti a prežranosti, pritom si však dokázal netlačil na pílu). Najviac ma potešilo, že to, čo som asi po tretine filmu hádal ako záverečný twist, bola v skutočnosti len predohra k skutočnému rozuzleniu a nastoleniu silnej dilemy, ktorá vo mne dlho doznievala. Výhradou môže byť, že na to, o čom ten film naozaj je, má možno príliš prekombinovanú kriminálnu zápletku, ale to nám pôžitok zo skvelo vyrozprávaného príbehu predsa nemôže pokaziť, nie? ----- 9/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Dennis Lehane, autor knihy podle níž byl stejnojmenný film Gone, Baby, Gone natočen, vycházel z vlastních zkušeností, kdy několik let jako terapeut pracoval se zneužívanými dětmi. Ostatně tyto zážitky se promítly i v jeho románu Tajemná řeka. (Rodriguez)
  • Vydanie v Malajzii bolo pôvodne naplánované na 20. september 2007, ale bolo odložená na 27. marec 2008 z dôvodu únosu a vraždy osemročnej Nurin Jazlin. (Arsenal83)
  • Režisér Ben Affleck na otázku, zda studio nemělo námitky vůči obsazení jeho bratra Caseyho do hlavní role Patricka Kenzieho, odpověděl: "Samozřejmě jsem čekal, že nějaké budou, protože tady funguje ta klasická hlava 22, kdy tu práci nedostanete, protože jste nedokázal, že na ni máte, což nedokážete, dokud ji nedostanete. Naštěstí jsem měl u Disneyho takového anděla strážného, Eda Cooka, který koupil scénář a řekl, že mi coby režisérovi důvěřuje. Netuším proč, já taky ještě jako režisér nic nedokázal. Každopádně jsem rád, že to vyšlo. Ona měla původně být postava Patricka Kenzieho o něco starší, ke čtyřicítce, takže jsem o Caseym pochopitelně vůbec neuvažoval. Ale i když jsem hledal vhodného herce v takovém věku, pořád mi ještě něco nesedělo ve scénáři. A pak mi došlo, že by Kenzieho morální dilemata fungovala mnohem líp, kdyby byl mladší a svým způsobem naivnější a zranitelnější. A v tu chvíli mě napadl jeden mmladý herec, kterého dobře znám, který by do toho určitě šel, který je z Bostonu a o kterém vím, že má herecky mnohem větší potenciál, než jaký zatím mohl uplatnit... Spousta lidí si určitě myslí, že je za tím nepotismus, že jsem prostě dal hlavní roli bráchovi a šmytec. Ale ujišťuju vás, že jsem měl příliš stažený zadek na to, abych svůj první film ohrozil hloupým nepotismem. Opravdu, upřímně jsem věřil, že je Casey náš člověk, a byl jsem připravený argumentovat tím, že právě vyhrál veliký konkurz na Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. A taky to nakonec podle mého názoru dokázal. Po Jessem a Baby už snad nikdo nemůže zpochybňovat, že je moc dobrý herec." (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Jak to vypadá s novým Batmanem?

Jak to vypadá s novým Batmanem?

03.01.2017

Studio Warner Bros. nesmírně touží po netopýří sólovce od Bena Afflecka. Představitel Batmana a režisér Gone, Baby, Gone, Města nebo oscarového Arga se uvolil, že ji natočí, soustavně ale tvrdí, že… (více)

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

20.08.2016

Kdyby se vybíraly nejlepší filmy z padesátých let, jen těžko by mezi nimi chyběl Svědek obžaloby. Soudní drama Billyho Wildera vychází z povídky (a následné divadelní hry) od Agathy Christie, získalo… (více)

Reklama

Reklama