Smrtelná postel: Postel, která požírá (festivalový název)
Death Bed: The Bed That Eats
Horor
USA, 1977, 77 min
George BarryHrají:
William RussPlakáty
Další snímek z ranku děl natolik bizarních a autorsky mimoběžných, že se vzpírají žánrovému zařazení a vytvářejí si kategorii vlastní. „Bylo nebylo, do krásné panny se zamiloval démon, přebývající v mohutném stromu. Rozhodl se ji svést i vzal na sebe lidskou podobu a vyčaroval postel s nebesy. Ale dívka při milostném aktu zemřela a na postel skanuly démonovy krvavé slzy. Z této krve se zrodil život a spolu s ním hlad...“ Taková je premisa filmu, za jehož vznikem stojí fantazie a autorská umanutost George Barryho, scenáristy, producenta a režiséra v jedné osobě, který poté žádný další film nenatočil. Titul nic nezastírá. Máme co do činění s ohromnou postelí, která se pro každého, kdo do ní ulehne, stane smrtelnou, a navíc pozře vše, co se ocitne v jejím dosahu. Navzdory prostinkému ději, rozčleněnému do přehledných kapitol (Snídaně, Oběd…) se ale film vymyká racionálnímu popisu. Pohybuje se na pomezí horečnatého snu, zvrácené pohádky, surrealistické hříčky a dekadentně poetického hororu, přičemž ve vrcholných momentech evokuje díla Luise Buñuela či Jana Švankmajera. Přitom nechybělo mnoho a tento klenot zůstal zcela zapomenutý. Na počátku byl Barryho sen, který se autor pokusil zachytit. Natáčení se díky nedostatku financí protáhlo na pět let. S hotovou pracovní kopií Barry v roce 1977 objížděl malé distributory v naději, že se mu film podaří prodat. Nestalo se tak. Jeden z distributorů si ale bez vědomí autora udělal kopii, která se v 80. letech objevila na VHS ve Velké Británii. Až v roce 2001 Barry náhodně na internetu narazil na zmínku o filmu a ke svému úžasu zjistil, že existuje sice nepočetná, leč o to oddanější komunita jeho fanoušků. Téměř třicet let po svém vzniku se péčí společnosti Cult Epics film dočkal prvního oficiálního vydání (na DVD) a nyní se jedinečná možnost vidět tuto oneirickou halucinaci na velkém plátně nabízí všem otrlým divákům. (Festival otrlého diváka)
J*A*S*M
Další zábavnej bizarní nesmysl do sbírky ... kupodivu ne tak řemeslně odbytý, jak jsem čekal. Každopádně dnes nebudu moci zalehnout s klidem.(15.6.2010)
hirnlego
"I don't think I can stand this." ... I think I can ♥(12.2.2010)
arie
Sen natočiť si svoj vlastný filmový projekt sa splnil i pánovi Barrymu a ja som vďaka nemu videl jeden z najväčších a najhorších úletov svojho života. Infantilný amatérsky brak ma však totálne rozkúskoval scénou s rukami Williama Russa, ktorá bude určite doznievať veľmi dlhú dobu v duši každého odvážlivca, ktorý sa odhodlá zočiť túto snímku.(4.9.2010)
giallo
odpad!Tak Death bed na mě byla hodně silný kafe. Bez milosti odpad! Už dlouho jsem neviděl tak brutálně nudnou, bezpříběhovou, neatmosferickou sr**ku. Ztráta času, doporoučuji se vyhnout obloukem....Místních 67%? Velké WTF(4.4.2012)
Karamanlis
Vskutku podivný počin, ktorý je stelesnením divokých vízií v tej dobe začinajúceho (a zároveň aj končiaceho) filmového tvorcu Georgea Barryho na celuloide. Barry disponoval nizučkým rozpočtom, vzhľadom k čomu si vo svojej prvotine nepočínal najhoršie. Vystačil si s jednou kamennou miestnosťou, honosnou starobylou posteľou, pár litrami žltkastej tekutiny a asi desiatkou hercov-nehercov. Z technického hľadiska by sa toho Death Bedu dalo vytknúť dosť, okrem snehobielych častí školskej kostry (lebka, ruka) z hodiny prírodopisu, ktoré boli použité v niektorých scénach sa tu však už nevyskytlo nič, čo by výraznejšie bilo do očí...(7.1.2011)
Crawler-D
Zábavně špatné. Otrlý divák Adam rozhodně doporučuje. Kouzlo takového filmu tkví jednak v nesmyslném a špatném scénáři opírajícím se o nechtěně humorné hlášky a snahu o rádoby psychologizaci postav a jednak o špatnou řemeslnou stránku. To se nedá popsat, to se musí vidět a nejlépe s lidmi s podobným humorem. Dneska už takové filmy vzniknout nedokážou. Tohle jsou zlatá sedmdesátá a osmdesátá léta.......P.S:: Doufám, že uživatel hirnlego nechce tvrdit, že George Barry umí točit. Vždyť už pak nic nikdy nenatočil! Chrochtající postel na tebe :-)(11.2.2010)
Eraserhead
Nějak si nejsem jistý nakolik to režisér myslel vážně, ale obávám se, že dost. A proto jsem se celkem dobře bavil :-)(13.9.2010)
Sluti
"Mám v háji chrupavky..."(12.2.2010)
mrakoplasH
Neurazí ani moc nenadchne, prostě jen pobaví. Děj je šíleně jednoduchý, různorodost záběru se blíží nule a efekty jsou opravdu nepovedené, takže není divu pro zařazení na Otrlého Diváka.(20.12.2011)