911 Mysteries Part 1: Demolitions (video film)

Dokumentární

USA, 2006, 91 min

Sofia Shafquat

Demolice, demolice, demolice... Každému to bylo divný, ale nikdo se v tom nechtěl šťourat, všem "stačilo" zdůvodnění jednoho kontruktéra, že za to můžou plameny a vysoká teplota a svět byl OK... jenže pak přišlo dalších 10 konstruktérů a znalců a řeklo, že to není možný... že takhle to nefunguje. A tak to bude i s těmi, kdo tomu věří.(14.2.2010)

• Subjektiv

Absurdní konspirační teorie. Klade otázky, ale jen takové, na které si dokáže odpovědět. Že si neklade takové otázky, jako pokládá zdejší uživatel LordMysti, mi vůbec není záhadou. Normálně bych to nechal bez hodnocení, protože nemám nástroj na to, jak posoudit, že "fakta", která dokument předkládá, jsou pravdivá a ne vylhaná. Jelikož jsem si však jist, že to nemá ani nikdo z vás, kdo dal pět hvězdiček, tak já dám pro vykompenzování odpad. Koneckonců na existenci teroristů, na rozdíl od některých pětihvězdičkářů, přece jen věřím. Pokusím se odpovědět na ony otázky, které klade dokument a zároveň culas ve své synopsi. Proč jsou WTC jediné budovy spadnuvší vlivem ohně? Možná proto, že to byly jediné budovy, do kterých někdo nacpal tuny vysoce hořlavého materiálu. Ostatně dá se položit obdobná otázka z oboru mně bližšího. Proč došlo k havárii černobylského reaktoru, když to byl nejnovější reaktor RBMK-1000 a mnoho dalších, i ty starší běží dodnes? Že by spiknutí? Další otázka. Proč se první zřítila věž, která byla zasažena až jako druhá? Na to odpovím otázkou. Proč chlápek co dostane první kulku do břicha umře až po chlápkovi, co to schytá do hlavy (ač jako druhý)? Oba zásahy zásah nemusely být stejné, i budovy mají nejspíš svá citlivá místa. A ten volný pád? Pokud jsou argumenty tohoto dokumentu pravdivé, tak by podobný odpor musel působit i při odstřelu. "Volný pád" by nebyl pravděpodobně možný nikdy. A téměř všichni tu sborově pějí, jak je tenhle dokument fyzikálně podložený. A jak je logický. Starou belu. P.S.: Všem, kteří si myslí, že tento dokument je dokonale podložený, i všem, kteří si myslí opak, ale chybí jim argumenty, doporučuji následující tento a tento odkaz a příslušné odkazy z nich. Já si dovolím velmi stručný výtah z jednoho z nich pro ty, kteří nemají čas či neumí tak dobře anglicky. Lidé slyšeli výbuchy - To, co lidé slyšeli, byly pravděpodobně zvuky pádu věží, které popsali slovy "znějící jako výbuchy". S pády si je nespojili, neboť byli např. v jiné budově. Jiní stejné zvuky popsali jako řev, lokomotivu či tryskáč. Že by tam někdo dal tryskáč navíc? Žádná ocelová budova nikdy nespadla vlivem ohně - Zavádějící otázka. Žádná budova nebyla nikdyzasažena letadlem. Výbuch paliva pravděpodobně odstranil ochranu ocelových prvků proti ohni. Důležitá otázka. Proč by někdo chránil ocelové nosné prvky nějaké konstrukce proti ohni, když jí oheň nemůže poškodit? Asi může, viďte? Silverstein vydělal na pojistce - Náklady 9 miliard dolarů, vyplacené pojistné 4,5 miliard dolarů. Zisk je kde? Věže spadly volným pádem, což je možné jen u řízené demolice - To je lež jako věž :). Okolní trosky mimo budovu padají rychleji než budova sama. Ta tedy nepadá rychlostí volného pádu. To je jen velmi malá část toho, co se můžete dočíst v mnou uvedených odkazech, a to ještě ke všemu mnohem podrobněji.(20.3.2007)

Podľa mňa to boli Maďari.(7.9.2008)

• canakja

Třeba je to jen snůška blbostí, spekulací a manipulace, stejně jako oficiální verze. Amíci navíc už tolikrát prokázali tak nebetyčnou hloupost, že se zdráhám věřit tomu, že by bylo v jejich silách něco takovýho ututlat. Přínos 911 vidim hlavně v tom, že klade otázky, nevýhodou ovšem je, že moc nezodpovězených a vzájemně se vylučujících otázek způsobuje chaos a ten v důsledku dává za pravdu oficiální verzi(13.11.2009)

"Tento film prezentuje možnosti a kladie otázky." Myslím, že tento citát zo záverečných titulkov dokonale vystihuje atmosféru dokumentu, ktorý sa na rozdiel od Loose Change 2nd Edition (ktorý taktiež ponúka "alternatívu" k udalostiam okolo 11-teho septembra) venuje "iba" logickej-sedliackej analýze samotného pádu dvojičiek. To, že sa tvorcovia (pratkicky nepodložiteľným) teóriam o pozadí a motívoch "zhodenia" venovali iba okrajovo, ako aj absentujúca antiBushovská agitácia za doprovodu "tradičných a obľubených" vydieračiek (plačúce telefonáty, zábery z vojny, bodycount) robí z tohoto kúsku must-see záležitosť. Konečne analýza s chaldnou hlavou - mustr dokument. 100% P.S. Toto je prvá časť z plánovanej série: "Demolitions," "Hijackers and Planes," "War Games" a "Who Benefits?"(6.1.2007)

• berg.12

Za prvé - naprosto otřesné použití hudby a to i s ohledem na to, že jde o dokument, místy by se za ní nemusela stydět ani naše městská TV. Za druhé - v žádném případě nejde o čistě fyzikální, nestranný a nezaujatý dokument. Jenže máloco za poslední dobu mě znovu dokázalo tak přesvědčit o síle a účinku mediální výpovědi, stejně tak, jako ochotě bez dalších otázek přijímat sugestivně podávané odpovědi. Pokud si kladete jen jeden druh otázek, odpovědi se z nich stávají samy. A zajímalo by mě, jestli nyní osvícení uživatelé vůbec viděli nějaké obsáhlejší dokumenty o demolicích budov a co by řekli na následné atentáty na Bali v Madridu či Londýně, či předchozí v Nairobi. Bez toho, aniž by jim někdo jako na podnose naservíroval podobné teorie.(9.1.2007)

Konšpirácia - nekonšpirácia, tomu, že americká vláda s GWB na čele je niečoho takéhoto schopná, som verila už dávno. Tí, čo pochybujú, nech sa bližšie pozrú na pozadie amerických dejín, nie je to prvýkrát, čo ich prezidenti s ľahkým srdcom obetovali vlastných ľudí, aby výsledkom skvele zohraného divadla bol vstup do mega-biznisu zvaného vojna, alebo do akéhokoľvek iného výnosného podniku... Takže ja verím a pri pomyslení na tých ľudí, ktorých posledné chvíle života boli hororom len kvôli mocenským zámerom toho dedinského idiota, nedokážem ani nájsť slová, ktoré by obsiahli obludnosť tohto podvodu a hromadnej popravy nevinných. Je to ešte o milimeter horšie ako zabíjanie počas vojny, pretože tieto obete nemali ani potuchy, čo sa skutočne deje a kto je ich agresor... Teším sa na ďalšie časti skladačky, ktoré mi dajú ďalšie podnety na zamyslenie sa nad zložitým pozadím tejto "konšpirácie".(21.1.2007)

Na konci snímku se na obrazovce objeví slova: "Tento film je nabízen v duchu americké ústavy jako alternativní anylýza". Divák se nedozví žádnou konspirační teorii o útoku na USA, ale pouze je mu z technického hlediska prokázána řízená demolice budov, která byla ostatně patrná na první pohled. Nic víc ani nic míň. Účelem tohoto dokumentu pravděpodobně bylo rozhýbání mozkových závitů, při kterých se divák sice objektivní pravdy nedobere, ale to nic nemění na tom, že George W. Bushe považuji za nepravidelně pokřiveného zákeřného idiota.(27.12.2009)

• FateKEEPER

Docela rozumím tomu, že většina fanoušků konspirací ejakuluje blahem. Vždyť i oni jsou pouhé ovce, které teď mohou šťastně vykřikovat "ano, ano!", stejně jako konspirační odpůrci nad oficiální zprávou, či snad ne? Je mi z toho špatně. Bushe rád nemám, Ameriku jako takovou beru, ale rozhodně neusínám s její vlajkou nad hlavou. Teď se pozastavím nad některými fakty: Odpůrci konspirace údajně neřeší odborná hodnocení, detaily a pravděpodobnost (ne, opravdu nejde o stoprocentní logiku), prostě jen odkývali oficiální prohlášení a více je nezajímá. Dobře. Není to ale tak, že příznivci konspirace naopak bezhlavě rádi odkývou jakékoliv zpochybení? V samotném dokumentu zazní několik vět a otázek, které jsou naprosto směšné. V jedné chvíli se komentátorka ptá, jak je možné, že první spadla budova, která byla zasažena až jako druhá. COŽE? Při složitosti konstrukce takového kolosu a při rozsahu nehody, kterou nárazy letadel nepochybně byly, je taková otázka opravdu myšlena zcela vážně? Opravdu mohla být poškození naprosto identická do posledního detailu a tím pádem budovy nemohly spadnout v různých časech? To je vskutku odborný postřeh. Mimochodem, pokud vím, při demolici se budovy odstřelují odspodu, zatímco WTC utrpělo zásahy do horní části - je opravdu tak divné, že horní patra následovně padala prostě dolů? Měla se budova někde rozlomit a padnout na bok, aby to pro škarohlídy nevypadalo jako demolice? Ehm... Upřímně, spekulovat by se dalo celé hodiny, ale je to zbytečné. Pravdou je, že odborným rozebíračkám neporozumí drtivá většina jak odpůrců, tak i příznivců (kolik je mezi námi architektů, stavebních inženýrů, odborníků přes demolice a tak dále?), nehledě na to, že podstatná většina z nás má jen velice, velice kusé informace právě z podobných dokumentů. Na základě čeho tedy všichni tolik křičíme? Rozhodujeme o důvodech pádu kolosálních budov po vidění videa a přečtení/vidění několika objektivních/zaujatých dokumentů a reportáží? Já na to tedy odvahu nemám. Pokud lze odpůrcům konspirace vyčítat oddanost a nezájem, příznivcům lze celkem snadno vyčíst podezíravost a senzacechtivost. Co se týká mého názoru, celá tahle konspirační bublina je založená na povyšované pravděpodobnosti - až moc se v ní počítá s tím, že WTC byly do posledního šroubku precizní stavby a že tohle a tohle se stát prostě NEMOHLO (poněkud zvláštní, vzhledem k tomu, jak vehementně se krmiči konspirace obouvají do ostatních za to, že nepřipouštějí jiné možnosti). Vždy je jiná teorie a praxe. Ano, letadla už padala a baráky se hroutily, ale ještě nikdy nenarážely obří dopraváky do čtyřsetmetrových mrakodrapů. Projděte si jakoukoliv nehodu, byť sebemenší automobilovou - všude najdete něco, co se dá zpochybnit. Tuhle někdo jako zázrakem přežije jasně smrtící kolizi, tady naopak umírají druzí, ačkoliv měli podle všeho přežít. Neodsuzuji příznivce ani odpůrce, vším tímhle žvaněním narážím na jedinou věc - víte kulový. Pravdu nevíme a s největší pravděpodobností se jí ani nedozvíme. Zatím nikdo nemůže tvrdit, že je pravdě blíž. Už vůbec ne ti, kteří nejvíce křičí od PC stolu a u večeře si na tohle téma už stejně nevzpomenou. Dvě hvězdy ponechávám za několik zajímavých postřehů, které k zamyšlení nutí, zbytek ubírám za přílišnou zaujatost. Film se přeci jen příliš staví na stranu konspirace a v některých momentech mu na ledě objektivity krutě ujíždějí nohy.(31.10.2011)

Pravda je, že použitie hudby je občas srandovné a niektoré animácie mohli byť kvalitnejšie, ale dokumentu stačí aj horšia technická stránka ak má dobrý obsah. A tento film má skvelý obsah a sprevádza ho príjemný hlas :) Fakty sú zaujímavo porovnávané s oficiálnymi verziami, a ukazujú akými hovadinami nás média kŕmili, a čo je horšie, ešte dlho aj kŕmiť budú...(17.1.2007)

Toto nie je žiadny okato demagogický fabrikát a lá Mr. Moora, ani to nie je naivný dokument ako In Plane Site. Toto je nepríjemne vecný a podrobný dokument, ktorý kladie otázky a ponúka dôkazy, detailné názorné ukážky a vysvetlenie expertov a očitých svedkov. Je mnoho otázok , ktoré vyvstávajú v súvislosti s týmto dokumentom a tá základná je "PREČO???".Nech už je to akokoľvek, ako dokument to nemá chybu a ja tú poslednú * zrážam za tie odporné žvásty po záverečných titulkoch, čo ma opäť vrátilo do americkej "sentimentálnej" reality. Zatiaľ však suverénne naj dokument o 11.9.2001-treba vidieť a utvoriť si svoj názor!(10.5.2007)

Oficiální verzi snad nikdo kdo nad ní trošku přemýšlí nemůže uvěřit a v tomhle dokumentu je dost důvodů pro to jí nevěřit, ale zároveň jsou tu i věci, které si autoři poskládali tak aby seděly. Prostě na všechno znají odpověď a při sledování dokumentu je potřeba k němu přistupovat kriticky. Každopádně jde o zajímavej počin, kterej stojí za shlédnutí. Jen mi vadilo jak moc emočně je dění podáváno. Prostě dilema mezi věcností a ohlasem u širšího publika. A ještě něco. Nevím, jestli tohle patří mezi výtky, ale autoři nepokryli dost oblastí, týkajících se 9/11. Mělo jít o sérii tří filmů, ale na pokračování už nesehnali peníze.(11.8.2011)

Zdá se, že oblbování lidí teroristy už brzy zkončí. Tento dokument je naprosto neprůstřelný a podává informace tak nekompromisně, že vláda může jít se svojí oficiální verzí do prdele. Celý tento incident tak dosahuje daleko větších a hrůzostrašnějších rozměrů, než si kdo dokáže představit. Na povrch vyplouvají nová fakta a s nimi celá řada otázek na jejichž zodpovězení si nevystačíme jen s bandou arabských fundamentalistických pilotů. Například jak je možné, že se budovy zřítily tak rychle a čistě? Dokonce i přední světoví odborníci na demolice ještě neviděli tak rychlý sesun budov obřích rozměrů. Je tedy možné, aby takovou ničivou reakci vyvolal náraz letadla? Tohle ale není zdaleka všechno. Tento dokument je naprosto odzbrojující a zapůsobil na mě snad ještě více než samotné záběry z jedenáctého záři. Nabízí zcela jiný pohled na věc, přichází s celou řadou dosud nezvěřejněných záběru a také rozhovorů s lidmi, kteří si peklo prožili na vlastní kůži a teprve teď si začínají uvědomovat, že byli možná součástí něčeho daleko horšího než teroristického útoku. A existuje jen jediná věc, která je horší než teroristický útok..(6.1.2007)

a to jsem docela skeptik - 9/10(8.2.2007)

Manipulace a masáž médii .. a v čem se od nich liší tenhle dokument? V máločem. Ale je dobrý se s ním seznámit.(18.9.2007)

• mm13

LordMysti ma pravdu a ho obdivujem ze si zachovava chladnu hlavu. Ja to nedokazem, preto radsej zostanem ticho. Aspon nateraz, s odstupom casu sa mi mozno podari vynadat vam v medziach slusnosti. Nasrali ste ma viac nez tato zlatanina!!(17.3.2007)

Asi bych dal i plný počet, kdyby dokumentem provázel někdo jiný.. ale i tak jako doplněk k nahuštěnému Zeitgeistu výborné.(24.8.2009)

Bez komentáře...možná si ani člověk nechce připustit, že by to byla pravda...ale vemte si například začátek 2. světové války...Němci převlečení za Poláky útočí na svojí vysílačku v Gliwici aby ospravedlnili svůj nájezd do Polska. To zní jako USA zosnovali útok na WTC pod rouškou teroristického útoku aby ospravedlnili okupaci Afghánistánu(čímž nepopírám terorismus ani neospravedlňuji teroristické útoky kdekoliv na světě). Jak se zbavit dvojčat a ospravedlnit válku? Jen spekulace...ovšem doložené spoustou faktů, které se dají jen stěží vyvrátit...A z historie Empire State Building : Do budovy vinou chybné navigace v mlze narazil dopoledne 28. července 1945 americký bombardér B-25. Při neštěstí zahynulo 11 lidí pracujících v 79. patře a tři členové posádky letounu. !!!Nárazem ani následným výbuchem nebyla narušena statika budovy!!! a škody tak byly vyčísleny na 1 milion dolarů. A TO JDE PROSÍM O BUDOVU Z ROKU 1931 A O NÁRAZ BOMBARDÉRU (zdroj: wikipedia.org)(2.11.2009)

Je mi líto, smutno a jsem zoufalá z toho, že mi předložili tolik důkazů. Není to jen dokument o nějaké šílené teorii a popíráním oficiálních verzí, ale je to jen předložení důkazů, ukázka pravdy. Nic se zde nepodsouvá a na konci je myšlenka, že PTEJTE SE. Je mi opravdu smutno, že lidský život už dnes nemá žádný význam. Je mi smutno a bojím se, co přijde po tom.(11.3.2011)

Díky všem odborníkům na konspirační teorie za vysvětlení a zhodnocení. I díky vám tak miluju celou ČSFD :-D(8.9.2009)

<< předchozí 1 2 3