Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama nelítostného střetnutí nováčků, neboli „zobanů" s „mazáky" se odehrává v československé armádě v sedmdesátých letech. Přesto nelze říci, že konflikty, které zde můžeme sledovat, patří minulosti. Nejsou dokonce ani výhradně a jedině doménou armády. K eskalaci těchto problémů může dojít všude tam, kde se zmocní vedení nekontrolovaná a nemravná moc, mající dost nástrojů k prosazení své vůle. Armáda se může přirozeně stát relativně vděčným prostředím pro vybujení šikany, protože je postavená z dobrých důvodů na strohém principu podřízenosti a nadřízenosti. Ale vždy jde o problém širší a obecnější, který se bohužel projevuje v různých sociálních zařízeních i v dnešní společnosti.
Knihovník Cejnar je pro vojenskou kariéru fyzickými i psychickými vlastnostmi ten nejméně vhodný. Usiluje jen o to, aby povinné období služby prožil bez pošlapávání lidské důstojnosti. Má ale smůlu. Zrovna v jeho útvaru je skupinka mazáků, kteří mají o náplni povinné vojenské služby jiné představy. Jejich násilnické sklony rostou úměrně s inteligentním odporem zobanů, které inspiruje ten zcela nehrdinský, ale zarputile zásadový Cejnar.
Scénář napsal Zdeněk Krhounek, který vzhledem ke svému dlouholetému působení v armádě velmi dobře znal i nešvary spojené s šikanou. Za režii Zobanů získal režisér Jiří Vanýsek cenu Pierot 94. (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelným způsobem zahraná TV inscenace o vojenské šikaně v ČSSR. No žádní Chlapci a chlapi! ;-) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zajímavej a zároveň prakticky neznámej televizní filmeček o šikaně v ČSLA. Taková trochu drsnější verze seriálu Chlapci a chlapi. Hlavní hrdina mi dost připomínal Kyslíka. Bohužel jeho výkon byl těžce amatérskej, takže jsem mu jeho roli prostě nevěřil. Ale ono celkově herecký obsazení za moc nestálo. Prostě mi to připadalo, že si herci odskočili z nějakýho ochotnickýho divadla. Akorát Miroslav Etzler tady na sebe asi poprvé výrazněji upozornil a zahrál svou roli opravdu přesvědčivě. A dneska hraje akorát tak v píčovinách typu Pojišťovna štěstí. Těžko říct, jestli je to tim, že začal chlastat a nebo naopak tim, že přestal... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Já dobře věděl, proč jsem se vojně vyhnul. Působivý televizák o zelené šikaně, která se zvrhne v boj o holý život. Výborný Etzler. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Aladár „Kokot“ Makula a Seneca Cejnar v zoufalé vzpouře proti nepsanému a armádou tiše tolerovanému systému „výchovy“ bažantů. Poměrně věrný popis postupů, při kterých rozum s lidskou důstojností nebyly doma a zakomplexovaní idioti měli pré, docela fungoval mezi zdmi kasáren (i po stránce sarkasmu či psychologického vývoje), ovšem to závěrečné nahánění před čárou bylo už přes čáru. Na rozdíl od jiných mě Etzlerův výkon příliš nezaujal. Všechny ty bufety, sahary a „vojín se stará, vojín má“ přednášel způsobem, jako by měl pod kanadami prkna jeviště.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V naší krásné malé zemi se natočilo několik filmů a seriálů z vojenského prostředí, které se nechají zařadit do tří kategorií. První jsou hořké komedie o vojně za Čepičky ("Tankový prapor", "Černí baroni"), dále oddechové komedie, které mají vojenskou zápletku spíše na okraj ("Copak je to za vojáka?", "Otec neznámý") a pak socialistické agitky ("Dneska večer všechno skončí"). Výjimku tvoří muzikály "Kdyby tisíc klarinetů", "Bylo nás deset" a film "Zobani". Tolik k úvodu, nyní se už zaměřím pouze a jen na poslední jmenovaný. "Zobani" nejsou vůbec komedií a už vůbec agitkou. Je to docela drsný psychothriller s hutnou atmosférou o vojenské šikaně. Zprvu jsem k němu přistupoval s rozpaky, ale mazácké ántré mě strhlo a nepustilo do konce. Film opravdu ani na vteřinu nenudí a pořád se něco děje (no, někdo někoho mlátí či buzeruje). Ukazuje stinnou stránku lidově demokratické armády, ovšem může se zároveň odehrát někde jinde, ovšem všude tam, kde se velení chopí zlí debilové (příběh se odehrává v roce 1968, krátce po invazi Sovětských vojsk, důstojníci jsou propuštěni, protože nepodepsali souhlas o vstupu armád VS a vedení se ujímá banda mazáků, vedená četařem Konečným). Samozřejmě, pár výtek k filmu také mám, hlavně ze strany hereckého obsazení. Zatímco mazáci jsou opravdová, charismatická, odporná a skvěle zahraná hovada, zobani jsou nevýrazní a toporní. Miroslav Etzler byl přímo geniální a jedná se možná o jeho nejlepší roli. Jeho slizký a sadistický četař Konečný je jedním z nejodpornějších záporáků, které jsem kdy ve filmu viděl. Oproti němu je seržant Hartman z "Olověné vesty" hodný strejda. Scénář je skvělý, i když obsahuje pár děr (mazáci zavraždí Banýra a víc se o něm nikdo nezmíní, proč si nakonec Konečný nevzal samopal a šel proti Cejnarovi s holýma rukama), ale zbytek tyto drobné nedostatky přehluší. Nikdo není dokonalý a dokonalým filmem nejsou ani "Zobani", inscenace Brněnské televize od režiséra Jiřího Vanýska. Ovšem díky svojí atmosféře, (některým) skvělým hereckým výkonům a poměrně drsnému otevřenému konci (snad jediný vojenský film natočený u nás, kdy se v závěru nejde z vojny domů) mě tento za pár kaček a s nepříliš známými herci natočený TV film přilepil na 90 minut k obrazovce. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Vidím, že jste nepochopili, že čištění našich kanad je pro zobany svátek!'' ---- No tahle pakárna mne naštěstí minula, byť jsem to měl u odvodu za A. Sice jsem lecos slyšel o šikaně na útvarech od svých známých jimž se to nevyhlo, nic z toho ale nebylo jako zde. A dnes se tomu i někteří šikanovaní dokonce smějí... Chytání světla do pytle a vypouštění ho v temné místnosti, balení jehličí do balíčku kus po deseti, samozřejmě čištění bot, zásobování kuřivem a proviantem... Známý co sloužil na letišti vyprávěl o leteckém polachu, kdy pokoj byl rozdělen na letku vrtulníků a bombardérů Stealth. Vrtulníci po rozsvícení přiběhli ke skříni, vzali ramínka, otočili je a roztočili prstem čímž předvíáděli okamžitý bojový start helikoptér. Stealth letka na sebe natáhla pláštěnky, předklonila se, ruce dala za sebe ve tvaru obráceného V čímž se pláštěnka napnula a každý bombardér ševelil tiše..fššš, fšššš, jsem neviditelnej.... Leckdy tedy šikana byla sice otravná, ponižovala, ale málokdy to šlo do extrému, že se někomu něco stalo. I mazáci nebyli blbí aby si na poslední rok či dokonce půlrok vojny zadělali na nějaký průser, nebo dokonce prokurátora. A to ani za komárů. Navíc leckdo coby mazák pak podobné praktiky v rámci tradice vyžadoval od bažantů. A dokonce jsem slyšel od jednoho známého jistý pocit zklamání, že u nich na útvaru nic z toho nebylo a to dokonce ani pasování na mazáky páskem! Pak si vyberte! :-) . Je ale možné, že se tohle někde dít mohlo. Na vojně je hlavní problém v tom, že často člověk inteligentní je někdy pod velením naprosté gumy a idiota, který když bude chtít, zadupe inteligenta do země jako červa a inteligentovi nic jeho rozum nepomůže. Jednoduše proto, že idiot má víc pecek a tak má i pravdu ať je jakákoliv.. --- Tady ve filmu tedy jaksi vůbec nechápu co to bylo za útvar a kdo tam velel. Bareš sice vypadá jako velitel, ale měl jsem dojem, že do kasáren spíše nahodile dochází. A to jak to měl na háku a nechal všechno na bedrech četaře a mazáků mi přišlo dost nereálné. Etzler hrál s gustem a chvilkami vypadal opravdu nebezpečně a odporně. Ze začátku mně film celkem bavil, ale po prvním násilném zranění lopatou kdy se nic nedělo mi to začalo připadat málo uvěřitelné. Vrcholem byl pak ,,akční'' závěr. Pochybuji, že PS by tam Etzlera jen tak nechala běhat na čáře... Kdyby jim frnkli oba, těžko by to pak hlídka někomu vysvětlovala. Myslím si, že to mohlo být dobré drama, kdyby se tam moc netlačilo na pilu. Ne všechny herecké výkony byly dobré a hlavní šikanovaný hrdina hrál dost ochotnicky. Jeho roli jsem mu nevěřil. Každopádně film je celkem neznámý a jedná se o takovou raritku, která stojí za pozornost už kvůli Etzlerovi. Tři zavrkání. * * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

pro mě coby neznavojna dost ne-uvěřitelný příběh, herci to svou přesvědčivostí taky zrovna dvakrát nevylepšili, nad několika scénami jsem jen kroutil hlavou, že takhle by se to prostě nemohlo stát... nadšení 77% většiny nesdílím, pro mě je to úrovňově pod průměrem, stejně jako zounar a její chlapci... pardon. 40% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě svou intenzitou zcela dostal a nemalou měrou se na tom podílel i Miroslav Etzler, který v roli mazáka hraje a šikanuje s mrazivou přesvědčivostí, ale pozadu nezůstává ani zbytek hereckého ansámblu. Mírná přehnanost filmu není vůbec na škodu, protože divák si uvědomí děsivý rozměr tohohle televizního filmu až po jeho zhlédnutí, spojený s varováním, že šikanování s hroznými následky nemusí probíhat jen na vojně. Tohle je zajímavý počin, který nemá chybu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdo si prošel vojnou bez ohledu na jakou to bylo dobu, ví o tomhle své. Myslím že plácání v prostorech umýváren patřilp ještě k tomu pohodovějším, co jsem mohl vidět (naštěstí ne zažít). Vyborný film (kde jsem Bareše poznal jen po hlase), s atmosférou  neprikraslujicim dejem. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Neotřelej kousek o šikaně a dalším všemožném týrání na vojně za socialismu. Obsah je jednoduchej (šikana, buzerace, šikana, pokus o vzpouru, další šikana, vražda atd.), ale nenudí. Moc se bohužel nepovedl casting, kterej nejspíš probíhal etapově - kvalitní výběr mazáků a pak troubové v rolích bažantů (z nichž jedna je žel bohu role hlavní), úroveň má snad jen Aladar, a to hlavně proto, že ve filmu většinou jen štěká. V porovnání s nesmyslama typu Copak je to za vojáka je to rozhodně povedenej film. V porovnání s výbornou Tichou bolestí tomu ale hodně chybí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já jsem podobnou šikanu nikdy nezažil, takže nemůžu soudit. Nicméně bych to ani nechtěl. Jinak je ale tenhle televizní kousek na naše poměry celkem dobře natočený a zahraný. Některé momenty měli silnou atmosféru, jiné byli poněkud mdlé, občas to vzbuzovalo nedůvěru, ale Miroslav Etzler zahrál toho zmrda opravdu dobře. Takovou svini potkat v reálném životě, tak ho asi s vypětím všech sil sejmu. Po dramatické stránce to ale nemělo chybu, jako celek to pár nedostatků mělo, ale i tak lehce nadprůměrná záležitost. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

No jo sv*ně jsou snad všude obzvláště na vojně to musela být hrůza. Nesnáším šikanu a sama vím tak trochu o čem mluvím. Ač nemám vůbec ráda Miroslava Etzlera(celera)tak v tomto filmu zahrál padoucha(kteří mu dou nejlépe)naprosto přesvědčivě.Nejvíce mě pobavila scéna kdy se Etzler válí po zemi a dělá BŮ. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Miroslav Etzler hrál parádního hajzla. Taková osoba by zasloužila prokurátora a pak provaz. Přišlo mi to takové vyhnané až do extrémů. Ale jako ukázka šikany to posloužilo výborně. Zdálo se mi divné, že by tento vojenský útvar nikdo nekontroloval a mazáci si tam mohli de facto dělat, co se jim zamane. Tenhle film by neměl být opomíjený. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Když to bude člověk brát objektivně, tak ano i takhle drsně mohla vojna někdy vypadat i když si sám osobně myslím, že tady jsou vtěsnané veškeré možné mazácké kratochvíle, vyšroubované až do extrému. Ale dejme tomu, mít to takhle pěkně všechno pod jednou střechou, asi nebylo pro zobáky nic moc příjemné, ale to byla prostě vojna. Extrémy s mrzačením a úniky do hraničních pásem, to už bylo fakt jen pro televizi... Vcelku ale zajímavě zvládnuté, rozhodně na televizi! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jsem nejen rád, že se takový film natočil, ale že jsem ho i viděl. Na vojnu jsem nastoupil v roce 1977 jako 26letý. Žádných "vojenských" akcí jsem se nečastnil, ale leccos jsem tam viděl. Byl jsem u několika útvarů, ale slovo zobani jsem neslyšel; všechno se odehrávalo v prostoru zalidněném zobáky, mazáky, špagáty a lampasáky neboli furťáky. Avšak ani v jedno rohu tohoto ringu nestál žádný hrdina. Všichni se všemu podvolovali jako osudu diktovanému řeckými bohy. Jednou jsem se pokusil jednomu z těch šikanovaných "ubožáků" pomoct, ale ten mě rychle odbyl: Ještě dva měsíce a potom budem sám "mazákom a ukážem těm zobákom ako sa to robí". ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, u kterého je moje hodnocení dost ovlivněno polským filmem Samowolka, který je prostě ve všech směrech lepší. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající tv film o vojenské šikaně, ač se to zdá neuvěřitelné, přesto to byla pravda. Jak to potom muselo vypadat v ruské armádě? Nikdy nepochopím šikanu, proč si to všichni nechávají líbit? Jasně, někdy to jinak nejde, ale když šikanuje jedinec nebo jen hrstka stovku zobanů? Proč se to neobrátí a ti zobani mu nebo jim to pořádně nenandají? Každý si za svou šikanu může sám, když si to nechá líbit. ()

Reklama

Reklama