Reklama

Reklama

Soužení 99

(festivalový název)
  • USA Tribulation 99: Alien Anomalies Under America
Komedie / Sci-Fi / Experimentální
USA, 1992, 48 min

Režie:

Craig Baldwin

Scénář:

Craig Baldwin

Hrají:

Jimmy Carter (a.z.), Fidel Castro (a.z.), Dwight D. Eisenhower (a.z.), Howard Hughes (a.z.), John F. Kennedy (a.z.), Henry Kissinger (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Politická satira s prvky alternativní historie. Kolážovitě poskládané vládní dokumentární filmy, instruktážní, propagandistické či populárněvědecké, ale i béčkové a sci-fi snímky, fotografie a reprodukce dokumentací vytvářejí mockument formálně se pohybující mezi science fiction a historickým dokumentem. Komentář vyprávěný šeptaným hlasem nastíní meziplanetární invazi, která se stává metaforou vztahu USA a latinskoamerických států po 2. světové válce, a vytváří tak hravě paranoidní konstrukce o motivacích amerických aktivit, jež mohly být snahou reagovat na hrozbu mimozemské invaze. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (5)

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Prauda! To je panečku odvaz! Ale postrádám kontinuitu a trošku mi chyběla i kvalita. Jistě, srandovní makety nadpřirozených bytostí jsou schválně, ale občas mi to jedno z druhým nedávalo smysl a kvalita zvuku zatemnila spoustu hlášek nebo myšlenek. Celkově mi to moc neřeklo, ale jsem fanda myšlenky a některé úryvky byly trefa do černého. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Autor tohoto snímku složeného z nepřeberného množství jak hraných filmů, tak dokumentů, či zpravodajských záběrů (a pravděpodobně též reklam), nás přivádí do velmi svérázné alternativní historie, kde jsou oživeny snad všechny konspirační teorie, co jich na světě je. Pod slupkou nonsensu a až nepřeberného množství informací však můžeme nalézt i spoustu zajímavých odkazů na naši realitu. Od vymezování se vůči USA a jejich intervencím v „banánových republikách“, přes kritiku globalizace, až po výsměch nad „živostí“ Fidela Castra. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

RIADNE divný . . . film? dokument? paródia alebo vážne myslená konšpirácia? každopádne geniálne pracovanie s archívnym materiálom, veľmi vycibrená forma a . . . nemôžem si pomôcť, ale má veľmi nepríjemne desivo/strašidelnú atmosféru (to robí ten hlas, práca so zvukom i obrazovým materiálom) . . . naozaj nezvyčajný filmový experiment . . . ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá parodie na všemožné konspirační teorie, která si vystačí jen s temným šeptavým hlasem a kolážovitým sestřihem scén z různých dokumentů či sci-fi filmů. Sestříhané je to podle mě dobře a nedivil bych se, kdyby se nějaký ten konspirátor tohoto díla chytl a považoval to za čistou pravdu - i když by musel být poněkud natvrdlý, jelikož podle tohoto filmu byla apokalypsa a nahrazení lidstva v roce 1999. Já osobně se bavil, akorát v prostředku to poněkud ztrácelo dech. Konec to ale vynahradil a nakonec ty slabé 4* dám. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už i divnější filmy, ale moc jich nebylo. Tribulation 99 je překvapivě svěží experiment, balancující na hraně mezi konspiračním dokumentem a béčkovými monster movie padesátých let. Obě tváře snímku se kupodivu dobře doplňují, protože spolu mají společného víc, než by se mohlo zdát. Filmy o zmutovaných ještěrech, mimozemských invazích a nestvůrných obludách jsou stejně tak za vlasy přitažené a vyhroceně naivní, jako spletité pavučiny politické manipulace a z prstu vycucané plány na světovládu pomocí tajných společností. Chytře sestříhaný obsah ještě o dva stupně povyšuje excelentní forma, díky níž Tribulation 99 občas přechází až do hypnotické naléhavosti. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama