Reklama

Reklama

Krvavý úsvit

  • Kanada September Dawn (více)
Trailer 2

Šokující kus americké historie nemůže překazit pouto lásky
Film je založen na skutečné události, která se odehrála v roce 1857 v Utahu a je známá jako Masakr u horských luk.
Skupina Arkansaských osadníků cestující přes Utah byla napadena místními mormony. Ti ve jménu Boha povraždili 140 žen, dětí a mužů. Uprostřed této noční můry stojí dva mladí milenci. On je mormon a ona patří k nenáviděným osadníkům. Může tato láska přežít v atmosféře podezřívavosti a vzájemné nevraživosti těchto dvou skupin? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (28)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tohle je příběh na základě skutečné události, který se udal 11.září 1857 v Americe. Došlo tam k masakru přistěhovalců, kteří byli napadeni náboženskými fanatiky -tentokráte Mormony. Jsou to stejní magoři jako všichni fanatici, kteří povyšují své náboženství nad cenu lidského života. Je to úžasný film s výborným hereckým obsazením. Pět hvězdiček nedávám jenom proto, že konec filmu byl trochu "odfláknutý" zkrátka zase divák musí hádat a domýšlet se - a to já nemám ráda. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

No...látka zajímavá, leč až na dvě kupodivu pro mne romantické scény, se mi zpracování nejevilo nic moc. John Voight byl rozhodně dobrý a byla zde nádherná ukázka toho, jak vytrhování Bible z kontextu a vůbec fanatismus vede ke zkáze. Jo, mormoni...tak trochu sebranka, že? Politováníhodný masakr s ještě politovánější právní dohrou. ()

Reklama

t_gon 

všechny recenze uživatele

Kdyby šel před vypuštěním „Úsvit“ na pořádný jarní sestřih, někdo zručný by si pohrál se střihem a kamerou zejména v posledním dějství při masakru Gentilů (emigranti z Missouri) a při fanatických „bla bla“ proslovech o bohu se netlačilo tak hrubě na pilu, mohl být film výborným lístkem na cestu zpět, do trpké historie spojených států. Takhle však po jednom shlédnutí jednoho z dalších tragických stavebních kamenů americké historie nebude důvod k opětovnému vracení se. Škoda toho… ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Terence Stamp a Jon Voight se svých rolí chopili vynikajícím způsobem a příběhu dle skutečné události dodávají pocit opravdovosti. Výborná kamera a perfektně odsýpající děj a naturalisticky explicitní scény (neřeknu čeho) utvrzují vyjmečnost naprosto nenápadnému snímku. Škoda ho minout bez povšimnutí. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Masakr u Horských luk, to zní jako dosti výživná a inspirativní látka, že? Skoro jako holocaust. Jenže mám pocit, že scénárista si říkal: "Jakpak já to udělám, aby na to šly ty masy, o které jde mně i pánu producentu? LOVESTORY!" Dobře, tak tedy lovestory, ovšem kýčovitá. A jak lépe ji začít než pohledem překrásného mladíka a překrásné slečinky, z kterého je jasné, že ti dva se zamilovali na první pohled. Ach, to je krása! Nyní musíme ukázat, jak čisťounké bílé lilie jsou tyto dva kvítky! Ona stará se láskyplně o děti jakéhosi vdovce, on, ač mormon, nemá dosud žen. On krotí svým citlivým přístupem toho nejvzpurnějšího koně, Ona jej přitom sleduje a láskou jen září. Zatím se však stahují mračna, která jsou líčena tupými prostřihy mezi modlícími se křesťanskými osadníky a mormony. Křesťané emanuji božské světlo, jsou plni zřetelné Pokory a Lásky, mormoni mají krví podlité oči fanatiků a odříkavají své modlitby jak čarodějky na sabatu. Jelikož samozřejmě divák dopředu ví, že dojde k masakru a křesťané budou povražděni, čeká na to, jakým způsobem bude zobrazen. Tu vložím opět do úst režiséra fiktivní slova: "Aj, aj, to je drsné, to je drsné, to by náš masový divák nemusel vydržet, musím to udělat dojemné, ale ne zdrcující. Jak jen na to, jakpak? Aha, pryč s nářkem a chroptěním umírajících (či alespoň je utlumit), výstřely a tklivá hudba jako ozvučení postačí. A zpomalit, každý divák ví, že zpomalené je dojemné a tragické. A žádné dlouhé záběry, ať nemá čas s těmi umírajícími doopravdy cítit, rozstříhat na malé kousíčky. A dvojexpozice s pobíhajícími koňmi. To už můj divák vydrží a mile si popláče." I kdybychom hleděli na tuto scénu z hlediska akčního (což je asi zvrácené), mnoho bychom si nepomohli. Tu záběr na střelce, střih, tu záběr na umírajícího, střih, to záběr na útěk, střih, tu záběr na záchranu v poslední chvíli. SPOILERY. Další momenty scénáře jsou také dosti tupé. Hoch díky lásce prozře, že mormonská církev není ta nejcírkvovatější, snaží se zachránit děvče svých mokrých snů, leč milá mu dojemně zhyne v náruči. KONEC SPOILERŮ. Převedení této události lze bez problémů označit za tupé, schematické, plné plochých postav a nedůstojné smrti "zpracovaných" osadníků. Silné **. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Až do dnešných dní sa mormonská církev zrieka akejkoľvek zodpovednosti za tento masaker a naďalej popiera, že by s ňou mal Brigham Young čokoľvek spoločné. (Smok)
  • 20 rokov po udalosti opisovanej vo filme bol John D. Lee, adoptívny syn Brighama Younga, jediným človekom, ktorý bol odsúdený a popravený za vraždu 120 mužov, žien a detí pri masakre v Mountain Meadows. (Smok)

Reklama

Reklama