Reklama

Reklama

Aura

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Aura je předzvěst epileptického nebo hysterického záchvatu. Bezejmenný hrdina tohoto příběhu pracuje jako vycpávač zvířat. Avšak jeho život skrývá jedno tajemství. Když se rozhodne vydat se na lov se svým kolegou, netuší, jak takový „obyčejný“ víkend změní jeho dosavadní život. Vzdálen od města a svého přirozeného prostředí začne experimentovat se svou aurou, což ho nakonec dovede až k extrémně nebezpečnému podniku. Scénář filmu byl poprvé napsán v roce 1984 a poté mnohokrát přepisován. Fabián Bielinsky chtěl tímto příběhem vyjádřit svůj pohled na násilí, ale také natočit žánrově čistý film. Zároveň dílo působí jako psychologická studie individua vymykajícího se většinové společnosti, osamoceného ve svém mrtvém světě. (FEBIOFEST) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad o chlápkovi, který ve své hlavě dokáže naplánovat loupež do poledního detailu a pak se k ní nečekaným způsobem opravdu dostane. Mohl z toho být opravdu pěkný film, ale příliš pomalému tempu se podařilo kromě plíživé téměř hypnotické atmosféry uspat vše ostatní. Do ohromujícího filmu to má daleko, ale film pro mě stál za shlédnutí již kvůli mému sluchu lahodící španělštině a rovněž kvůli charismatickému Ricardu Darínovi. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Režisér a scenárista Fabián Bielinsky (Deväť kráľovien) vytvoril opäť zaujímavý a originálny príbeh. Nenápadný, do seba uzavretý a málo komunikatívny preparátor Esteban Espinosa (Ricardo Darín) dokáže do posledného detailu premyslieť a naplánovať dokonalú lúpež. Disponuje totiž vynikajúcou fotografickou pamäťou a dokonalou orientáciou v priestore. Dáva pozor a všíma si všetky na prvý pohľad (ne)zaujímavé veci. Jediný problém je v tom, že celú lúpež dokáže zrealizovať len vo svojej mysli. Jeho predstavy a fantázie predstavujú geniálne stratégie, no realita môže byť trochu odlišná, o čom sa neskôr sám presvedčí. Na nevinnej poľovačke dostane možnosť zúčastniť sa skutočného lúpežného prepadnutia... Esteban Espinoza je neskutočne zaujímavá, trochu zvláštna a zároveň veľmi sympatická postava, s ktorou som sa okamžite stotožnil. Ricardo Darín podáva priam excelentný herecký výkon. Jeho charizmu by mu mohol závidieť nejeden hollywoodsky herec. Len pre zaujímavosť – aurou (odtiaľ názov filmu) nazývajú lekári niekoľko sekundový časový úsek tesne pred epileptickým záchvatom. Hlavný hrdina je totiž epileptik... Scenár a réžia sú samozrejme dokonalé, rovnako ako v Deviatich kráľovnách. Bielinsky bol pre mňa argentínsky majster a je veľmi smutné, že nás v lete 2006 náhle (srdcový infarkt) musel navždy opustiť. Česť jeho pamiatke! Jeho posledný film rozhodne odporúčam! ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Dneska je to ode mne za tři hvězdy, ale tak nějak se nemohu zbavit pocitu, že je v tom možná něco víc, nějaké skryté významy, co jsem prostě jen nepobrala a proto jsem film nakonec podcenila. Na mě asi až příliš minimalistické, navíc mi dvakrát neučarovala ta krimi linka, na druhou stranu jsem ocenila fungující atmosféru, herecký výkon ústředního aktéra i pár vizuálně dokonalých záběrů. A ten ochočený vlk byl vážně nádherné zvíře. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Velmi "jemný" film (neptejte se mě, proč "jemný", prostě pocit). Asi proto, že se vše odehrává v klidu a s rozmyslem. Hlavní hrdina je neskutečně sympatický. Po shlédnutí možná budete mít pocit, jako byste právě prožili něco, co jste vždy chtěli zkusit, ale zůstává vám trpká pachuť reality (a ztracených životů) na jazyku. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč filmy s Ricardo Darínem na mě mají tak magický účinek. Je to určitě aspoň z poloviny jeho osobou, je prostě tak dobrý herec, že s přehledem utáhne i průměrný film. V tomto případě je však všechno dokonalé: atmosféra, zápletka, příběh, hudba, napětí, a taky využití filmových zkratek, jež jsou právě tím, co dělá film filmem (a né vyprávěč, kterého používá "geniální" guru von Trier...). Moc se mi to líbilo prostě. ()

Galerie (18)

Související novinky

Reklama

Reklama